Care sunt nuantele pastelate?
Pastelurile sunt nuante palide care au derivat din culori puternice si saturate. De exemplu, varianta pastelata a culorii de cobalt este albastrul deschis, iar a rosului – roz pal, al verdelui saturat – vernil deschis etc.
In prezent, culorile pastelate au un mare succes in designul interior, avand urmatoarele proprietati:
-
tonurile neutre pot reflecta si absorbi culorile puternice din jur. Prin urmare, folosind aceste nuante iarna, puteti crea un mediu cald, iar vara – dimpotriva, unul rece.
-
Pastelurile, vizual maresc spatiul si cantitatea de lumina naturala. Aceasta calitate este potrivita camerelor mici, pozitionate pe partea de nord a casei.
-
Gama cromatica de pasteluri pot crea o atmosfera de pace, liniste si comfort. Pentru aceasta este nevoie de a alege in mod inteligent nuanta, mobilierul si obiectele decorative.
Unde se aplica gama cromatica de pasteluri in interior
In cazul in care camera dvs este pozitionata pe partea de nord a casei, pentru culoarea lavabilei puteti utiliza nuantele de piersica si nisip, roz sau un pigment galben-maro. Acestea vor contribui la crearea unui sentiment de caldura si lumina.
Inainte de a aplica tencuiala in culori pastelate, peretii trebuie gletuiti foarte neted. In caz contrar, cea mai mica diferenta de nivel, va reflecta culoarea intr-un mod neuniform!
Nuantele pastelate ideal se potrivesc in bai, acolo unde spatiile sunt de obicei mici. Imaginati-va, care ar fi dispozitia dvs atunci cand dimineata aplicand machiajul, atmosfera din baie v-ar incarca pozitiv si asta doar datorita unor draperii in tonuri de piersica, a unei masute de machiaj albe si a unui taburet roz pastel!
Dormitorul – este locul relaxarii si odihnei, de aceea orice nuanta pastelata se va potrivi de minune. Pentru a crea o atmosfera si mai romantica, puteti decora camera cu dantela, motive grafice sau obiecte decorative.
Si spatiile inguste, ca holurile sau dressingurile, pot fi transformate in incaperi primitoare, utilizand tonuti pastelate. Important! Sa puneti accent pe lumina, fiind spatii foarte mici, lumina naturala/artificiala trebuie sa fie in cantitate necesara, astfel sa creeze un comfort vizual.
Unde se aplica nuantele pastelate reci
Nuantele reci se considera culorile care contin pigmenti de ultramarin, lila, turquise si albastra deschis. Aceasta gama se potriveste camerelor spatioase, in care avem multa lumina naturala, astfel camera va fi foarte primitoare, iar in lunile calde – va umple vizual incaperea de racoare.
Nuanta rece de menta intr-un interior alb-crem al unei sufragerii poate fi aplicata pe fronturile de sticla a dulapurilor sau folosita la tapiteria fotoliilor sau a canapelei.
O baie eclectica, poate contine mai multe nunate reci de pastel, accentuand textura si caracteristica fiecarui obiect in parte. Un exemplu ar fi: o cada clasica de culoarea albastru deschis si un fotoliu turquise de rachita se armonizeaza perfect pe fundalul unui perete de „menta” .
Accente contrastante intr-un interior pastel
O carateristica importanta pentru culorile pastelate este capacitatea de a se adapta oricarui stil. Dormitoarele si budoarele pot fi incaperi unde pastelul va predomina, pentru a crea atmosfera de liniste si armonie, insa bucataria sau sufrageria poate fi diversificata prin folosirea unor culori mai puternice si contrastante.
Cateva recomandari pentru a va putea inviora o camera pastelata:
-
Puteti folosi accenete de culori la tapiterii, draperii sau pereti, insa acestea trebuie utilizate in cantitati moderate, pentru a nu exagera.
-
Un tablou grafic colorat, va crea un accent dorit intr-o bucatarie in tonuri albe sau fistic.
-
Este posibila si combinarea de culori pastelate calde cu cele reci. Acest contrast este potrivit in dormitor, unde draperiile de roz-gri cald este potrivit cu o lenjerie de pat in tonuri albastre.
-
Si sufrageriile in tonuri pastelate, vor dobandi o atmosfera boema, in cazul in care armonizati 3-4 nunate diferite, alternandu-le in textile sau tapiterii.