Din punct de vedere al psihologiei culorilor, se spune că persoanele care aleg culorile neutre sunt persoane ce iubesc natura, liniștea, confortul și stabilitatea. Dacă stilul dumneavoastră de viață coincide cu aceste aspecte, nu este nimic anormal ca decorarea interiorului tău să se rezume la gama de culori neutre. Culorile neutre reprezintă gama cromatică cea mai avantajoasă atunci când amenajăm locuința, deoarece sunt ușor de combinat între ele.
Deseori apare întrebarea: Ce culori neutre să alegem? Trebuie să ținem cont de faptul că, gama cromatică de griuri alcătuiesc culorile reci, iar gama de bejuri, culorile calde. Cum să combinăm culorile neutre? În interiorul unei locuințe este dificil să schimbați paleta cromatică de bază. Astfel, dacă fundalul încăperii este neutru, atunci beneficiezi de totală libertate pentru a schimba atmosferă prin introducerea unor culori vii și puternice sub formă de accente. Ține cont de faptul că nuanțele închise reduc spațiul încăperii, iar cele deschise îl măresc.
Psihologia culorilor spune ca cei care aleg culorile neutre sunt persoane ce iubesc natura, linistea, confortul si stabilitatea. Daca viata dvs este exact asa, nu este nimic ciudat in faptul ca interiorul dvs preferat se rezuma la gama neutra de culoare. Culorile neutre nu sunt plictisitoare daca sunt alese cu gust!
Care sunt culorile neutre
Chiar dacă din punct de vedere cromatic, termenul ,,neutru” ne duce cu gândul la lipsa culorii, există o multitudine de tonuri și subtonuri ale culorile neutre. Culorile neutre se pot asocia între ele într-un mod foarte creativ și ingenios.
- Bej
- Ivoire
- Taupe
- Negru
- Gri
- Alb
- Camel
- Olive
- Grej
Acestea pot părea că nu au culoare propriu-zisă, însă ele au tonuri și subtonuri. Spre exemplu, bejul poate avea un subton de roz, somon sau unul de bronz, auriu. Albul poate fi ivoire, gălbui, albăstrui sau rozaliu. Prin urmare, atunci când începi un proiect nou de decorare, unul dintre primele aspecte pe care trebuie să îl ai în vedere este acela al stabilirii culorii neutre preferate. Nuanțele neutre nasc armonie, iar asta ne dorim acum, în context pandemic: armonie și echilibru în căminele noastre.
Cum poti folosi culorile neutre in amenajare
Culorile neutre pot fi, cu siguranță, baza oricărei idei decorative. Dacă tinzi spre direcția lor, poți da frâu liber creativității și imaginației, adăugând accesorii și decorațiuni în culori diverse, care se vor potrivi de minune cu tonurile de gri sau bej pe care vrei să le alegi. Le poți alege pentru fiecare încăpere din casa ta, de la living și dormitor până la bucătărie și baie, fiind opțiunea ideală pentru spații decorate în stil modern dar și clasic.
Spre exemplu, în living, poți opta pentru o canapea în jurul căreia să construiești restul decorului. O canapea sau chiar un colțar bej se va potrivi de minunat cu alte culori mai închise sau cu detalii din metal.
Culorile neutre ca fundal (zugraveala/tapet)
Culorile neutre sunt opțiunea ideală pentru decoruri dintre cele mai diverse, asigurând un aspect idel al încăperii, alături de o atmosferă plăcută, caldă și liniștitoare. Reamintesc faptul că nuanțele închise reduc spațiul încăperii, iar cele deschise îl măresc. În ceea ce privește zugrăveala pereților, având în vedere că este o alegere pe perioadă lungă de timp, este recomandat să optezi pentru ceva ce te reprezintă și evidențiază personalitatea încăperii.
Culorile neutre sunt, din nou, opțiunea ideală, acestea oferindu-ți o varietate largă de piese de mobilier pe care le poți alege în contrast cu culoarea neutră a pereților. Mobilierul poate fi un accent de culoarea într-o cameră zugrăvită în culori neutre. Totodată, modificările la capitolul mobilier le poți realiza când dorești, știind că pereții în culori neutre vor fi mereu de actualitate și la modă.
Camere amenajate complet in culori neutre
Decorarea în întregime a camerelor locuinței în culori neutre poate crea un spațiu liniștitor, primitor, sofisticat și cald, dar cu condiția să se realizeze în mod adecvat și corect. Foarte multe persoane sunt reticiente în privința utilizării culorilor neutre, îngrijorați de faptul că o vor face greșit și că vor sfârși prin a abuza de ele.
Cum le folosim într-un mod corect? Ei bine, pentru că nu dorești să utilizezi prea mult gri sau prea mult bej, este important să îți determini preferințele în ceea ce privește o paletă cromatică rece sau caldă. Dacă tinzi spre bej, este de preferat să te înconjori de nuanțe de maro și culori calde. În schimb, griurile vin în atât de multe nuanțe și ,,temperaturi”, încât există o largă varietate din care puteți alege tonuri mai calde pentru a menține spațiul confortabil. Atunci când lucrezi cu gri, este important să le alegi pe cele mai nedefinite (gri-albastru, gri-verde, gri-roșiatic sau griul pur).
Cum amenajezi orice spatiu in culori neutre
Orice încăpere din locuința ta poate fi amenajată în culori, tonuri și subtonuri neutre. O cameră în totalitate amenajată în culori neutre funcționează cel mai bine cu un pic de culoare. Roșul, de exemplu, îndeplinește aceeași funcție de a adăuga semne de exclamare.
Bejul și griul arată fabulos și plin de bun gust pe materialele naturale, cum ar fi lemnul, iar finisajele (blaturi, aparate, pardoseală) urmează aceeași direcție.
Amenajarea livingului in culori neutre
Livingul, locul în care ne petrecem timpul cu familia, dar și singuri scufundați în gânduri alături de un ceai și o carte bună, trebuie să fie decorat corespunzător. Pentru a crea confortul familial, dar și pentru a realiza o notă de spațiu aerisit și luminos, vă recomandăm nuanțe de bej, dar și griurile sau nuanțele de crem sunt apreciate în acest context.
Mobilierul din living trebuie ales cu grijă, deoarece acesta trebuie să pună în valoare întreaga încăpere. Spre exemplu, puteți adăuga o etajeră pentru cărți, care va pune în evidența o atmosferă primitoare și bunul gust.
Idei pentru amenajarea dormitorului in culori neutre
În dormitor, considerat loc de refugiu și de relaxare, este necesar să ai în vedere necesitățile tale când sunt alese piesele de mobilier și culorile aceastora. Este important să nu încărcăm spațiul cu mobilă, pentru că nu vom mai beneficia de o încăpere luminoasă, aerisită.
În dormitor este ideal să folosim gama cromatică neutră, tocmai pentru a amplifica efectul de siguranță, transformându-l în locul perfect de odihnă și relaxare. Sunt recomandate noptierele și alte piese de mobilier în tonuri neutre.
Amenajarea bucatariei in culori neutre
În ceea ce privește încăperea în care ne punem în aplicare abilitățile culinare, decorul acesteia trebuie să fie îmbinat cu un aspect rafinat și cu un nivel ridicat de funționalitate.
În bucătărie, culorile neutre, atât pentru zugrăvirea pereților, cât și pentru mobilier, vor lăsa loc pentru a accesoriza spațiul cu bun gust, în funcție de stilul dumneavoastră. Puteți include culorile neutre în decorarea spațiului pentru a crea o atmosferă caldă și primitoare.
Cum amenajezi baia in culori neutre
De obicei, băile nu beneficiază de mult spațiu într-o locuință. Din cauza acestui aspect, pentru decorarea acestei încăperi este recomandat și plăcut vizual să folosiți gama de culori neutre, perfecte pentru a masca insuficiența spațiului.
Nu este recomandat să adăugați foarte multe accesorii, însă câteva elemente în culori pastelate pot crea o paletă cromatică de impact.
Amenajarea mansardei in culori neutre
În cazul amenajării mansardei cu culori neutre, este bine de știut că trebuie, pentru început, să ne alegem preferințele cromatice. Bejul și griul arată fabulos pe materialele naturale, cum ar fi lemnul.
Dacă tindeți spre bej, veți dori să vă înconjurați de nuanțe de maro și culori calde, ca taupe (gri-cârtiță), pentru a crea din mansarda dumneavoastră un spațiu plin de lumină, confort și sofisticat în același timp.
Amenajarea biroului in culori neutre
Biroul este centrul creativității zilnice, locul în care reușim cel mai bine să ne planificăm activitățile zilnice, cât și să ne organizăm în vederea realizării proiectelor personale, așa cum se cuvine. Culorile neutre sunt cea mai sigură opțiune pentru orice interior, în special pentru amenajarea biroului.
Un birou neutru nu trebuie să fie sinonim cu un spațiu plictisitor. Dacă nu îți plac culorile saturate ca elemente de accente, mergi pe diferite nuanțe și tonuri neutre: un crem deschis va merge întotdeauna cu un maro care va da profunzime camerei. Și griul este versatil. Poți opta pentru un gri foarte deschis pentru pereți până la un gri saturat pentru mobilierul specific.
Amenajarea camerei copilului in culori neutre
Indiferent dacă ai un băiețel sau o fetiță, amenajarea spațiului lui propriu în culori neutre este o alegere sigură, dar și plăcută vizual. Camera copilului trebuie să fie cât mai luminoasă.
Elementele de mobilier din lemn se potrivesc de minune cu nuanțe neutre mai reci, dar și cu cele mai calde, spre exemplu marourile. Accentul pentru amenajarea camerei copilului se va pune pe transmiterea unei atmosfere de siguranță, propice pentru o dezvoltare normală.
Cu ce stiluri se potrivesc cel mai bine culorile neutre
Asemenea importanței alegerii unei game de culori, stilul unei încăperi este un aspect definitoriu, care influențează atmosfera încă din primul pas făcut în aceasta. Culorile neutre, prin caracterul lor versatil sunt o opțiune pentru fiecare dintre stilurile de mai jos. Astfel, culorile gri, bej, vor flatata stiluri, precum cel modern și clasic; și vor face echipă bună cu stilul minimalist și cel industrial.
Amenajare in stil modern folosind culori neutre
Stilul modern se caracterizează prin linii drepte. Caracteristicile acestui stil sunt redate de: „linii, planuri, unghiuri”. Începând cu arhitectura și terminând cu obiectele de interior, stilul are o structură tridimensională a spațiului bine proporționat și curat.
Culorile simple, albul, bejurile, griurile și negrul – reprezintă paleta caracteristă acestui stil. Monocromia și gama cromatică în aceleași tonuri vor scoate în prim plan formele și liniile asociate stilului modern.
Amenajare in stil minimalist folosind culori neutre
Ramificație a designului contemporan sau modern, stilul minimalist se defineşte printr-un decor aerisit şi luminos, realizat din forme simple, geometrice, curate şi linii drepte. Acest stil este opusul esteticului dat de mobilierul masiv și a excesului de culori. De aceea, este de apreciat folosirea de nuanțe și tonuri neutre pentru a crea estetica stilului minimalist.
Puţinele piese de mobilier trebuie să fie practice, fiind un motiv pentru care minimalismul este preferat de persoanele moderne, tinere, dinamice. Designerii susţin, însă, că acest stil reprezintă mult mai mult: este o stare de spirit, o viziune asupra vieţii şi a spaţiului în care locuim. Astfel, dacă faceți parte din acestă categorie, vă recomandăm să utilizați în realizarea acestui stil gama cromatică neutră.
Amenajare in stil clasic folosind culori neutre
Stilul clasic acordă o atenție deosebită materialelor de finisaj, dar și culorilor alese în realizarea cu succes a acestei estetici. Gama cromatică neutră nu a dezamăgit niciodată în ceea ce privește stilul clasic.
Culorile trebuie să fie calme, armonioase, cel mai adesea sunt utilizate nuanțe de bej, maro și măsliniu, în combinație cu detalii aurii. Materialul definitoriu este lemnul masiv, ce poate fi folosit în construirea pieselor de mobilier principale. Pentru acest stil este important să creați un sentiment de armonie.
Amenajare in stil industrial folosind culori neutre
În cazul stilului industrial, betonul și cărămida sunt punctele de interes. Mobilierul este fie din lemn natural, fie vopsit in nuanțe de alb, negru sau gri. Astfel, paleta cromatică neutră este din nou vedetă în cazul acestui stil de amenajare.
Elementele metalice pot fi incluse în componența scaunelor sau rafturilor. Dacă ferestrele sunt mari, iar lumina naturală este valorificată cât mai bine, atunci puteți opta spre nuanțe de gri sau chiar bej, pentru a pune în evidență mărimea încăperii.
Cum cream accente de culoare intr-o incapere neutra sau pastelata?
Este cunoscut faptul ca prin adaugarea de accente de culoare intr-o incapere neutra sau pastelata, acestea vor revigora imaginea si vor transforma aspectul general in unul mai interesant si viu.
Nu este chiar atât de ușor să creăm aceste accente de culoare, chiar dacă pare ușor la prima vedere. De ce? În primul rând apare întrebarea: ce culori alegem și în ce cantitate? Dacă alegi prea multe accente de culoare încăperea va părea prea încărcată și aglomerată. Iar dacă introduci prea puține, atunci rezultatul final va fi lipsa cantității necesare de accent. Astfel, trebuie să existe întotdeuna un echilibru între culoarea de bază și accentele de culoare alese. Asta vânăm acum – echilibru desăvârșit, inclusiv în design interior.
Cum sa combinam culorile neutre? Intr-un interior este dificil sa schimbati paleta de baza. De aceea daca fundalul incaperii este unul netru, atunci aveti libertatea totala pentru a schimba atmosfera prin introducerea catorva culori vii si puternice sub forma de accente – acestea intotdeauna vor fi „oaspetii” dragi intr-un interior neutru!
Cum ziceam, toate culorile neutre se combina foarte bine intre ele. Ar trebui sa existe un echilibru intre nuante deschise si inchise la culoare, intre cele calde si reci. De exemplu: in cazul in care fundalul este unul rece, ar fi bine daca introducem mobilier in culori naturale (din lemn) si o lumina calda. Metalul si sticla intr-un astfel de interior vor accentua starea de rece si frig, ceea ce va duce la disconfort.
Tineti minte ca nuantele inchise reduc spatiul, iar cele deschise – il maresc. O canapea deschisa va parea mult mai mare si incapatoare decat una tapitata cu textil inchis.
Regula cantitatii este urmatoarea: 60-30-10. Adica 10% reprezinta accentele vii de culoare.
Sfat: Daca doriti sa introduceti accente de culoare, aveti nevoie sa alegeti culori diferite, nu nuante. Dar care? Aceasta depinde de ce efect doriti exact sa obtineti. Daca va plac contrastele calde si reci, atunci apelati la aceasta gama cromatica etc.