Iluminatul în restaurant, bar sau cafenea. Reguli și recomandări

Știm cu toții că prima impresie contează, de aceea și prima vizită într-un nou local trebuie să fie de neuitat pentru clienți. Iar o experiență plăcută într-un restaurant este influențată, atât de calitatea serviciilor, dar și de atmosfera creată printr-un design original și un iluminat corect.

Imaginați-vă că mergeți împreună cu partenerul dvs într-un restaurant. Interiorul arată impecabil, frumos, serviciul este excelent, mâncarea este delicioasă, dar lumina din local este atât de puternică încât distruge acea atmosferă intimă de care vroiați să vă bucurați. Vă veți mai întoarce înapoi?

Astfel, un iluminat neadecvat din restaurant/cafenea poate crea un disconfort, provocând un efect opus celui așteptat, iar „În proiectarea iluminatului arhitectural, mediul luminos se dezvoltă din caracterul și destinația spațiului … a nevoilor, dorințelor și așteptările oamenilor pentru care spațiul este creat” (citat de Carol Chaffee Associates).

Știați că modul de iluminare al unui restaurant ne influențează starea?

Există diferite scenarii de iluminat care pot fi folosite pentru a seta atmosfera generală al unui restaurant. Acest lucru poate chiar influența numărul de clienți pe care îi poate avea un local, deoarece lumina este cheia atmosferei.

Apelează la diverse trucuri pentru o crea o atmosferă confortabilă în local!

Iluminarea atrage atenția asupra arhitecturii, a designului interior, dar în același timp poate masca neajunsurile spațiului, de ex. stâlpi sau nișe. Așadar, încearcă să folosești sursele de lumină ca decor în sine: iluminează un perete decorativ sau folosește-te de acele nișe pentru a încastra o bandă LED, ca să poți obține un efect de lumină ambientală.

Dar care este cea mai potrivită sursă de lumină pentru un restaurant sau cafenea?

Lumina caldă este cea mai confortabilă și îi face pe oameni să se simtă bine, în largul lor. Tot această lumină poate încuraja clienții să rămână mai mult timp.

Dar dacă vorbim despre tipuri de iluminat, atunci să luați în calcul că atmosfera generală din restaurant trebuie creată anume cu ajutorul unei surse calde de lumină și cu o intensitate mai scăzută – adică difuză (pentru o mai multă intimitate) – este potrivită pentru localuri de tip restaurant sau bar.

O bună iluminare implică combinarea luminii naturale (pe timp de zi) și a luminii artificiale care va completa interiorul (mai ales pe timp de seară și noapte). Lumina zilei este în mod natural cea mai confortabilă, iar sarcina luminii artificiale este de a o imita.

Citește și despre 5 secrete ale unei amenajări de succes într-un restaurant

Care sunt cele mai importante 6 reguli în proiectul de iluminat?

La proiectarea iluminatului de interior într-un restaurant, este necesar să se țină seama de cele șase reguli aplicate în interiorul restaurantelor:

  1. Corpurile de iluminat ar trebui să fie amplasate astfel încât să creeze condiții confortabile pentru cei care vor sta în încăpere, iar mâncarea servită să fie vizibilă de către consumator. Prin urmare, vă recomand ca deasupra fiecărei mase să exite o lampă (fie un mic candelabru, un pendul sua spot), ideal cât mai bine centrat pe mijlocul mesei, dar totuși această sursă de lumină să nu orbească. Restul încăperii va fi iluminat mai mult decorativ, cum am mai specificat mai sus: să mascăm ceva sau din contra să scoatem în evidență, dacă face parte din proiectul de design;
  2. Este foarte important ca toată lumina principală să fie cât mai estompată. Acest mod de reglare a iluminatului restaurantului ajută la crearea scenariului potrivit, în funcție de eveniment;
  3. Întrerupătoarele responsabile de iluminatul localului ar trebui să fie accesibil oricărui chelner sau șef de sală, fără a le bloca cu dulapuri sau alte obiecte. De asemenea, nu este de dorit să le plasați în imediata apropiere a clienților, altfel pentru a schimba nivelul de iluminare în sală va trebui să deranjeze vizitatorul. Cel mai bine este să instalați întrerupătoare în zonele de acces, în apropierea barului sau accesului către depozit, bucătărie etc. Este necesar apunci când este gândită electrica și iluminatul pentru întregul spațiu, să se ia în calcul întrerupătoare cap scară și/sau cap cruce la intrare în restaurant (asta vă ajută să dați drumul la lumină atunci când începeți programul și nu trebuie să alergați tot spațiul pentru a aprinde toate luminile);
  4. Până și lampadarele sau veiozele existen în local, ar fi bine să fie reglate de la întrerupătoarele principale. La fel pentru a evita deranjarea clientților de la masă pentru a aprinde sau stinge lampa;
  5. Optați pentru corpuri de iluminat care ascund becurile. Dacă totuși sunt vizibile, atunci puteți monta becuri reflector sau becuri decorative, gen Edison, pentru a evita orbirea clienților și chiar a personalului;
  6. Când se face planul de iluminat, indicat este să se treacă consumul electric pentur fiecare corp de iluminat, cu indicarea cantității. Aceste date vor permite urmărirea modificărilor în sarcina din rețea, dacă ulterior lampa va fi înlocuită.

Articol scris pentru revista HORECA România.

Sursa poze: Pinterest, Unsplash

Share:

CONTACT

Ești pregătit pentru o nouă experiență? Suntem aici să ascultăm viziunea ta și să o transformăm în realitate.
Sediu București
Piața Dorobanților 4, Sector 1, București, România
Telefon

+4 0758 739 654

Email

contact@creativ-interior.ro