Balconul s-a transformat, de-a lungul anilor, de la acel spațiu abandonat, ignorat, de depozitare al unor obiecte nefolosite sau locul de uscare al hainelor, la un spațiu feeric sau chiar o cameră întreagă. În prezent, în special pentru cei care lucrează de acasă, cei care au balcon închis au putut să-și creeze un nou spațiu de lucru sub forma unui birou funcțional. În afară de rolul de birou de acasă poate fi văzut ca un spațiu menit relaxării. În ceea ce privește amenajarea balconului, există mai multe lucruri de care ar fi bine să ții cont.
Cum amenajezi balconul in functie de tipul sau
Amenajarea balconului poate fi dificilă în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Cu cât spațiul este mai restrâns, cu atât dificultatea va crește. Va trebui să nu supraaglomerezi spațiul, dar nici să nu îl folosești eficient.
Cum amenajezi un balcon deschis
Amenajare balcon deschis – capitolul acesta ridică unele dintre cele mai mari provocări, deoarece aduce cu sine expunerea la apă, temperaturi, praf, dar poate fi transformat într-un loc privat.
Te poți bucura de priveliște fără să fii spionat de vecinii curioși. Este bine să alegi o mobilă de înaltă calitate care să reziste la factori nocivi, dintr-un material precum metalul și plasticul tare. Poți crea și un perete viu cu plante curgătoare și ierburi care se cațără.
Cum amenajezi un balcon inchis
Balconul închis este mai ușor de amenajat deoarece nu impune atât de multe restricții cât cel dechis mai ales cand vine vorba de alegerea mobilierului.
Va trebui să ții cont de stilul dorit, dimensiunea balconului și scopul amenajării. Dacă vrei un loc unde să iei masa îl poți amenaja cu un colțar sau un set de masă cu scaune care să fie în ton cu stilul și culorile livingului.
Totuși, dacă ai un apartament mic, balconul poate deveni un spațiu de depozitare cu stil. Poți opta pentru mobilier multifuncțional în care să-ți ții obiectele cum ar fi o băncuță cu o ladă de depozitare.
Amenajarea balconului in functie de tipul de locuinta
Este normal ca amenajarea balconului să se facă în funcție de tipul de locuință. Cu cât ai un spațiu mai mare, cu atât îți poți lăsa imaginația liberă mai mult. La apartament sau garsonieră balconul este limitat, iar opțiunile tale la fel, dar asta nu înseamnă că nu poți crea un spațiu frumos.
Cum amenajezi balconul la casa
De regulă, balcoanele de casă sunt astfel construite încât să ofere suficient spațiu proprietarilor locuinței. Pentru a amenaja plăcut balconul este bine să ții cont de designul casei, al curții pentru ca balconul să se potrivească în peisaj. Poți crea un colț de relaxare cu un hamac sau balansoar, canapea și fotolii sau un colț verde unde să respiri aer curat și să îți bei cu plăcere cafeaua dimineața.
Cum amenajezi balconul la bloc/apartament
În mediul urban, deseori, nu găsești liniștea de care ai nevoie. De aceea, balconul poate fi spațiul tău de relaxare, oaza de liniște. În funcție de spațiul disponibil în amenajare balcon bloc poți utiliza mobilă și decorațiuni care să se potrivească stilului apartamentului.
Cum amenajezi balconul in functie de dimensiune
Dimensiunea balconului este cel mai important element atunci când vine vorba de amenajare pentru a-ți acoperi nevoile.
Cum amenajezi un balcon mic
Spațiul redus al balcoanelor este o provocare în sine mai ales când îți dorești un spațiu funcțional.
Este dificil și când vrei un loc de relaxare. În funcție de dimensiunile încăperii vei alege mobilierul și decorațiunile. Procesul de amenajare balcon mic este dificil, dar nu imposibil.
Amenajarea unui balcon mare
Cei care au la dispoziție un balcon mare se pot considera norocoși. Amenajarea se va face ușor și rapid.
Aici va trebui să măsori spațiul disponibil pentru a alege cea mai potrivită mobilă, dar va trebui să fii atent să nu supraaglomerezi locul. Poți crea un spațiu de relaxare cu ajutorul unei băncuțe de lemn, a unei canapele și a fotoliilor, dar și un birou pentru cei care muncesc de acasă.
Cum amenajezi un balcon lung
Balconul lung ar fi bine să aibă mobilier care să capteze atenția în capete, nu pe lungime. Evită să așezi mobilier lat, masiv pe lungimea balconului pentru a nu bloca accesul.
Amenajarea unui balcon ingust
O amenajare balcon îngust este la fel de dificilă ca amenajare balcon mic închis. Modul în care poziționezi elementele vor da contur camerei, de aceea, ar fi bine să faci totul strategic pentru a utiliza cât mai eficient spațiul disponibil. O amenajare balcon îngust deschis este similară.
Cum amenajezi un balcon lung si ingust
Acest tip de balcon este cel mai dificil de amenajat deoarece nu ai multe opțiuni. Totuși îl poți transforma într-un loc feeric cu ajutorul decorațiunilor și corpurilor de iluminat. Deși dificilă, amenajare balcon lung și îngust nu ar trebui să te descurajeze.
Cum amenajezi balconul in functie de cum este pozitionat
Locul în care se află balconul are o mare greutate în decizia de amenajare deoarece în primul rând balconul este creat pentru a fi util, apoi pentru partea estetică.
Cum amenajezi un balcon pe partea cu bucataria
Dat fiind că este o prelungire a bucătăriei, amenajarea bucatariei in balcon poate aduce aceeași funcționalitate sau poate crea un spațiu de depozitare al alimentelor sau produselor pentru iarnă. În funcție de necesități, oferă-i utilitate, funcționalitate, dar și eleganță.
Amenajarea balconului in prelungirea livingului
Balconul care se află în prelungirea livingului este, de regulă, un spațiu personalizat unde se creează o atmosferă intimă, unde domnesc armonia, confortul și echilibrul.
Cum amenajezi un balcon pe partea cu dormitorul
La fel ca în cazul anterior, balconul din prelungirea dormitorului este, de obicei, un spațiu ideal pentru relaxare, confortabil și atrăgător.
Dacă nu ai suficient spațiu în locuință, poți amenaja balconul drept un dressing ideal.
Cum amenajezi un balcon la mansarda
De obicei mansardele conțin un balcon închis sau deschis care dă frumusețe unei case. Totuși el trebuie bine izolat pentru a-l folosi în cele mai bune condiții. El poate avea diverse funcții: spațiu de depozitare, loc de băut cafeaua, spațiu de citit și relaxare.
Amenajarea balconului in functie de scopul lui
Balconul poate îndeplini mai multe funcții dacă este amenajat corespunzător. De regulă, în funcție de scop se vor alege atât piesele de mobilier, cât și decorațiunile sau sursele de lumină.
Cum amenajezi bucataria in balcon
Bucătăria din balcon poate fi un spațiu mic și cochet unde să gătești rapid mâncărurile favorite. Totuși izolarea termică este obligatorie, iar sistemul de ventilație la fel.
Balconul ca spatiu de depozitare (debara, dressing)
Balconul poate servi drept debara sau dressing dacă nu ai suficient spațiu în locuință. Un dulap bine compartimentat va fi de ajuns.
Amenajarea balconului ca loc de joaca pentru copii
Balconul poate fi un loc de joacă pentru copii dacă nu au suficient spațiu unde să se relaxeze și să se joace. Astfel cei mici vor sta departe de obiectele de valoare din casă și se vor simți apreciați și iubiți dacă vor primi un loc al lor.
Cum sa-ti amenajezi biroul in balcon
Cei care lucrează de acasă au nevoie de un birou separat de zona de dormit. Balconul este un spațiu dedicat dacă este folosit cum trebuie. În funcție de spațiul disponibil poți alege mobilierul și decorațiunile cele mai potrivite. Dacă spațiul este redus, poți alege un birou alb sau de o culoare deschisă, bine compartimentat și structurat pentru a depozita obiectele care îți sunt necesare.
Balconul ca spatiu de relaxare
Ca spațiu de relaxare poți crea un balcon funcțional, dar și o oază de liniște și relaxare unde să îti petreci serile după ziua de muncă. Poți alege anumite elemente de decor care îți transmit liniște, dar și confort. Nu uita de plante și iluminare.
Idei de stiluri pentru amenajarea balconului
Designul unui balcon este, în general, dat de stilul de amenajare ales. La amenajarea balconului este bine să știi ce design ai în restul casei pentru a crea un echilibru și o armonie cu balconul.
Amenajarea balconului in stil modern
Balconul modern îmbină cu succes funcționalitatea și designul. Deși este un spațiu de relaxare poți apela la o măsuță de cafea, o canapea, poți pune un birou într-un colț. Decorațiunile și plantele nu vor lipsi pentru a crea o stare de bine.
Amenajarea balconului in stil clasic
Stilul clasic este cel mai simplu de amenajat deoarece ar trebui să ții cont doar de unele detalii care oferă eleganță și modernitate.
Alege mobilier din lemn sau aspect similar lemnului cu decorațiuni simple, dar în același timp suficient de sofisticate.
Cum amenajezi balconul in stil minimalist
Stilul minimalist este ideal în balcoanele cu un spațiu restrâns. Culorile neutre, non culorile sau cele simple sunt potrivite pentru mobilier, iar elementele de decor pot aduce pata de culoare.
Amenajarea balconului in stil eclectic
Balconul în stil eclectic este foarte permisiv și dificil de definit. El amestecă unitatea cu haosul, tradiționalul cu modernul. Stilul eclectic are la bază câteva principii:
- Fundal neutru
- Echilibru al elementelor
- Coordonare a culorilor
- Obiect care iese în evidență
Amenajarea balconului in stil rustic
Cel mai frecvent întâlnit tip de balcon la munte, mai ales în cazul cabanelor și pensiunilor, dar și în casele din zona rurală. Este o modalitate ideală de a oferi un suflu nou casei tale. Acest stil mizează pe lemn masiv sau alte materiale naturale neprocesate.
Amenajarea balconului in stil vintage
Stilul de amenajare vintage este de asemenea ușor de obținut doar prin adăugarea unui mobilier maro sau alb din lemn masiv. Elementele de decor florale vor completa imaginea. Poți alege perne, covor, ghivece cu flori pentru un plus de culoare.
Amenajarea unui balcon romantic
Stilul romantic mizează pe culori vesele, flori, decorațiuni înflorate și materiale pufoase, plăcute la atingere. Poți alege un tapet floral, o gresie colorată, ghivece cu flori, etc.
Stilul mediteranean pentru amenajarea balconului
Stilul mediteranean poate fi creat prin culorile alb și albastru, dar și prin utilizarea unor piese de mobilier inspirate de locuințele grecești sau italiene sau a decorațiunilor cum ar fi sticle cu nisip, scoici, melci, etc.
Idei si sfaturi practice pentru amenajarea balconului
Amenajarea balconului se poate face cu documentare în prealabil. Online există o mulțime de resurse despre cum se poate decora un balcon închis, balcon îngust, balcon mic, balcon mare, balcon deschis, balcon lung, etc.
Cum faci planul pentru amenajarea spațiilor de depozitare din balcon
Înainte de a te apuca propriu-zis de amenajare ai nevoie de un plan în funcție de ce vrei să amenajezi: spațiu de relaxare sau spațiu util. În funcție de dimensiunea încăperii, a spațiului disponibil poți pune pe hârtie de ce materiale și mobilier, decorațiuni, surse de iluminat ai nevoie.
Cum alegi mobilierul pentru balcon
Mobilierul pentru balcon poate fi ales în funcție de mai multe criterii cum ar fi dimensiunea spațiului disponibil, dimensiunea încăperii, stilul ales și funcționalitate. Cel mai important este să creezi un spațiu plăcut pentru tine și familia ta, indiferent dacă va fi spațiu util sau spațiu de relaxare.
Cum alegi gresia și faianța sau pardoseala pentru balcon
Este bine ca gresia și faianța să fie termorezistente mai ales dacă ai un balcon deschis. Ca model, te poți inspira din diverse stiluri, important este să fie rezistente și să se spele ușor și rapid.
Cat de importantă este izolarea termica a balconului și cum alegi materialele
Izolarea termică este extrem de importantă atunci când vine vorba de un balcon închis unde vrei să stai și iarna. În funcție de buget și de spațiul disponibil de izolat termic, îți vei alege materialele. Totuși este bine să ții minte un lucru: confortul costă!
Idei practice pentru uscarea si depozitarea uscatorului de rufe in balcon
Dacă nu ai un spațiu generos, uscătorul de rufe pliabil este varianta ideală. De asemenea, un dulap cu rafturi și sertare este o idee bună. Poți apela la un dulap pe care să lucrezi, dar în care să și ții rufele.
Sfaturi pentru iluminarea potrivita a balconului
Poți alege o sursă generală de lumină instalată în tavan, dar și surse alternative de lumina cum ar fi lămpi, lampadare, luminițe similare celor de pus în brad, etc.
Cum alegi decoratiunile pentru balcon
În funcție de stilul ales pentru balcon poți apela la surse de iluminat nocturn, ghirlande artificiale, covorașe, pături pufoase, perne decorative, tablouri sau poze, tapet sau fototapet, flori în ghivece sau jardiniere, instalații de Crăciun, etc.
Idei pentru amenajarea balconului cu flori
Dacă vrei ca balconul tău să fie o oază verde de liniște și natură, poți apela la jardiniere sau ghivece de flori pe care să le atârni de grilajul balconului sau să le pui pe pereți. Poți crea rafturi din lemn sau metal special pentru ele. Ai mai jos câteva idei de amenajare balcon, dar mai ales amenajare balcon cu flori din care te poți inspira.