Toate ideile de care ai nevoie pentru amenajarea terase – 122 imagini si idei practice

Dacă ai terasă la casă, indiferent dacă se află în fața sau spatele casei, vei avea nevoie de idei de amenajare și decorare interioară pentru a obtine un spațiu care să atragă privirile. Te-ai gândit vreodată să te documentezi înainte să începi amenajarea propriu-zisă? Ai avut nevoie de idei și nu știai de unde să le iei?

Iată că ne-am gândit deja la asta și îți venim în ajutor cu câteva idei de amenajare, dar și cu informații utile. Pentru a avea un spațiu plăcut vederii, dar și util pentru nevoile familiei tale, este bine să ții cont de câteva reguli de amenajare.  


Cum te pregatesti pentru amenajarea terasei?

Înainte de a începe amenajarea terasei este necesar să faci o listă cu necesarul de materiale de care ai nevoie pentru a amenaja terasa din visele tale. De multe ori este bine să apelezi la o persoană specializată care să-ți dea “secretele” amenajării. Dacă nu vrei să apelezi la nimeni, poți face totul singur, dar cu puțină documentare. 


Planificarea spatiului de pe terasa

Atunci când planifici spațiul terasei, este esențial să știi ce utilitate va avea terasa, ce stil vrei să adopți și ce tip de mobilă vei instala acolo. Este nevoie de anumite marje de eroare pentru care să ai materiale pregătite. Niciodată nu cumpăra materiale fix pe numărul de metri necesari. Oricând poți strica o placă de gresie, de aceea este bine să ai mai multe materiale decât ai plănuit. 


Stabilirea bugetului 

Bugetul va fi stabilit în funcție de două mari componente: materiale și mâna de lucru. Dacă decizi să amenajezi și decorezi terasa tu însuți, nu mai ai nevoie de buget pentru mâna de lucru. Totuși poți plusa pe partea de materiale pentru o calitate ridicată și o marjă de eroare mai mare. 


Amenajarea terasei in functie de amplasare

Terasa casei poate fi atât un loc de relaxare, cât și un loc unde să te reunești cu prietenii sau familia. Pentru a crea un spațiu de relaxare ai nevoie de mobilier confortabil și decoruri care să te ducă cu gândul la alte locuri.  


Amenajarea terasei exterioare 

Dacă nu ai avut proiectată de la început terasa și vrei să o construiești mai târziu ca o anexă a casei tale, va trebui să decizi locul unde vei amplasa terasa exterioara și apoi să stabilești dimensiunile dorite. După ce știi ce îți dorești, totul devine mai simplu. Poți amplasa terasa într-un loc cu umbră unde te poți răcori vara sau un loc unde soarele luminează spațiul aproape toată ziua. 

Spațiul terasei ar trebui să beneficieze de un sistem de închidere pentru a proteja mobilierul de intemperii. De altfel, terasa va putea beneficia de o ventilație naturală, dar va fi și un loc călduros și primitor. Bugetul pe care îl vei avea va fi un factor important în alegerea modului de amenajare al terasei. 


Amenajarea unei terase acoperite 

Dacă alegi să construiești un acoperiș pentru terasa ta te vei putea bucura de terasa ta pe timp călduros la fel de bine ca și pe timpul rece. O terasă acoperită vine cu un pachet imens deoarece poate proteja spațiul împotriva condițiilor meteo mai puțin “prietenoase” și va fi mai ușor de întreținut.

Nu uita că ai nevoie de o circulare eficientă a aerului pentru a ține terasa departe de o atmosferă închisă și sufocantă. Nu uita să alegi cele mai potrivite corpuri de iluminat și mobilier pentru terasa ta pentru a-ți satisface nevoile. 


Sfaturi pentru inchiderea terasei 

Închiderea terasei se poate face folosind sticlă glisantă, geam normal și ușă, plexiglass în funcție de nevoile și dorințele tale. Terasa cu sticla glisanta este cea mai populară datorită ușurinței de folosire.

De asemenea, ar fi bine să te gândești la o metodă de izolatie terasa pentru un plus de confort în orice anotimp. 


Idei pentru amenajarea terasei in fata intrarii in casa 

Terasa din fața casei este nimic mai mult decât o cameră deschisă, acoperită devenind astfel o extensie a structurii casei. Acest model de terasă este destul de vechi datând încă din Antichitate unde erau des întâlnite în Grecia și Italia, respectiv Roma.

Structura terasei se află la același nivel cu parterul. Terasa amenajată în fața întrării în casă este lipsa ferestrelor, dar asta nu înseamnă că nu pot fi instalate plase anti-țânțari. 

Terasa în fața intrării în casă este de regulă o zonă unde te poți aștepta la confort și relaxare. Aici poți placa terasa utilizând beton, lemn, plăci ceramice sau chiar piatră naturală.


Idei pentru amenajarea terasei in spatele casei 

Modul în care amenajăm exteriorul casei ne reprezintă, de aceea, terasa din exteriorul casei, din spatele casei mai ales este la fel de importantă ca designul casei.

Terasa din spatele casei poate fi locul tău de relaxare, un spațiu în care să citești, să petreci timp cu familia într-un mod cât mai plăcut. 


Amenajarea terasei pe acoperis/bloc

Terasa pe acoperiș sau terasa la bloc poate fi o oază de liniște și pace dacă o amenajezi cât mai potrivit. Pe bloc poți instala un pat, un leagăn sau un hamac. După ce ai înțeles cu ce scop vei folosi acest loc, îți va fi foarte ușor să alegi un stil potrivit.

O terasă în stil scandinav este o opțiune ideală. Poți alege corpuri de mobilier simple, lipsite de ornamente.

În locul unei mese de cafea, poți folosi un cub mare din lemn. Lemnul și piatra se potrivesc perfect unui decor minimalist. 


Amenajarea terasei in functie de dimensiuni 

Dimensiunile terasei sunt un factor extrem de important atunci când vine vorba de amenajarea terasei deoarece pot ajuta sau pot îngrădi opțiunile. Cu cât ai la dispoziție dimensiuni mai mari cu atât libertatea ta nu-ți va fi îngrădită. Dacă nu ai spații mari la dispoziție, poți apela la mici trucuri. 


Amenajarea unei terase mari 

O terasă mare este visul oricărui om și ar fi bine să știi că ai la dispoziție o mulțime de opțiuni.

Poți crea o zonă de relaxare pentru fiecare membru al familiei: o masă de răchită pentru părinți, leagăn și loc de joacă pentru cei mici. 


Amenajarea unei terase de mici dimensiuni 

Dacă ai un spațiu de mic dimensiuni la dispoziție, nu te descuraja! Poți amenaja o zonă de relaxare destul de frumoasă chiar și cu un spațiu mic la dispoziție.

Dimensiunile de care beneficiezi nu te pot limita în opțiuni de design dacă alegi piese de mobilier compacte pentru un maxim de confort. 


Amenajarea terasei in functie de tipul acesteia 

Terasa poate fi de mai multe feluri, de aceea ar trebui să știi mai multe despre cum o poți amenaja în funcție de tipul acesteia. Ai la dispoziție terase de tip logie, patio, verandă sau piscină. 


Amenajarea terasei de tip logie  

Acest tip de amenajare a terasei reprezintă o cameră acoperită cu un perete liber. Poți amplasa terasa în orice parte a casei: etaj sau parter. Logia are un alt element caracteristic și anume: accesul din interior.

Mai mult, peretele liber deține o serie de balustrade, iar în cazul designului clasic, poți utiliza și coloane. Poți mobila logia modernă în funcție de un design favorit. 

De aceea, poți executa pardoseala din orice material ținând cont că umezeala este inevitabilă riscând să afecteze piesele de mobilier. Dacă ai doi pereți cu contact către exterior, poți opta spre placarea lor cu piatră naturală. 


Amenajarea terasei ca patio 

“Patio” provine din limba latină și înseamnă spațiu în aer liber. La romani patio însemna zona pavată din jurul casei care servea drept loc de servire a mesei sau de recreere.

Spre deosebire de terasă, patio este un spațiu al casei amenajată direct pe pământ. Terasa este de regulă amplasată mai sus de nivelul solului. 


Amenajarea terasei cu veranda 

Veranda reprezintă o zonă acoperită în exteriorul casei aflată la nivelul solului și care se întinde pe mai multe laturi ale casei.

Acest tip de verandă se găsește cel mai des în zonele rezidențiale în locuințele de mari dimensiuni.

Verandele se găsesc de obicei la sate, la casele boierești, în orașele mici, dar și în suburbiile orașelor mari. 


Amenajarea terasei cu piscina 

Terasa cu piscină este spațiul ideal unde îți poți petrece timpul cu cei dragi.

Poți amenaja un spațiu exotic cu o vegetație luxuriantă de jur-împrejur pentru o evadare din cotidian.

Aici ai o mulțime de opțiuni și poți crea orice tip de design îți dorești. 


Amenajarea terasei in functie de scopul acesteia 

Proiectul de amenajare al terasei ar trebui să țină cont în primul rând de scopul căreia va fi destinat. Este bine să știi de la început ce vei face în terasa ta și ce fel de activități vei efectua în terasă.

Mai mult, ar fi bine să ții cont de designul întregii case pentru a crea o armonie cu decorul terasei. 


Sfaturi pentru amenajarea terasei ca spatiu de luat masa 

Dacă terasa ta va fi folosită drept spațiu de luat masa în primul rând ai nevoie de o masă și scaune pentru întreaga familie.

Ar fi bine să ai mobilier cât mai confortabil și mai ales plăcut din punct de vedere estetic dacă vei avea musafiri pe care îi vei pofti la masă.


Sfaturi pentru amenajarea terasei ca spatiu de lounge si relaxare 

Spațiul de relaxare este unul care îmbie la liniște și detașare.

De aceea, este bine să alegi mobilier confortabil unde să lenevești cât dorești sau un colț unde poți citi, dormi, medita. 


Idei de stiluri pentru amenajarea terasei

Amenajarea terasei are nevoie de o direcție care poate fi oferită de stilul ales. Odată ce alegi stilul pentru terasa ta, poți începe să alegi mobilierul și decorul. Ar fi bine să știi că întreg mobilierul, utilitățile, materialele folosite și elementele de decor sunt cele care creează pe deplin ambientul. 


Amenajarea terasei in stil modern 

O terasă amenajată în stil modern are nevoie de un mix de texturi diverse și anumite note de minimalism, totul într-un decor care va urmări o paletă simplă de culori și un tip de mobilier modern.

Vei avea nevoie de un sistem de iluminare potrivit, fotolii și canapele comode, spații de relaxare și spațiu de luat masa, realizate din metal sau chiar lemn. 


Amenajarea terasei in stil clasic 

Stilul clasic este caracterizat de linii clare, simple, sobrietate și eleganță. Poți apela la mobilier din lemn masiv, marmură pentru podele, flori mari decorative. Totul depinde de tine.

Stilul clasic poate crea o terasă de excepție atât timp cât nu exagerezi cu elementele de decor și menții o linie sobră pentru un echilibru la nivel unitar. 


Idei pentru amenajarea terasei in stil rustic 

Stilul rustic este de obicei caracterizat de utilizarea materialelor din natură cum ar fi lemnul, piatra în combinație cu anumite elemente decorative de inspirație tradițională.

Totul ar trebui să te ducă cu gândul la atmosfera oferită de o casă la țară sau o cabană la munte în creierii munților.

Pentru a crea o amenajare rustică nu te gândi că ai nevoie de un buget enorm pe care să-l investești în materiale și decorațiuni. 


Amenajarea terasei din lemn

Amenajarea terasa din lemn va trebui să țină cont în primul rând de dimensiunea spațiului disponibil.

Ar trebui să știi de la început că ai nevoie de materiale de calitate, respectiv un lemn curat, drept care va fi lăcuit la final de proiect.

Vei mai avea nevoie de scule și unelte electrice cu care să dai o formă deosebită lemnului folosit, pentru a crea anumite modele care să aducă un aer de unicitate terasei tale.  


Amenajarea terasei in stil minimalist 

Stilul minimalist poate pune în valoare atât confortul, cât și funcționalitatea fiind ideal pentru amenajarea teraselor.

Minimalismul este caracterizat de utilizarea materialelor esențiale, simplitate și laconism.

Culorile cele mai des întâlnite aici sunt cele simple, neutre sau nonculorile în ceea ce privește mobilierul. Acest tip de culori au abilitatea de a crea un spațiu unic în care să te simți confortabil și liniștit după o zi grea. 


Stilul scandinav in amenajarea terasei 

Stilul scandinav reprezintă unul dintre cele mai populare tendințe în prezent și a ajuns chiar și în domeniul teraselor.

Acest stil implică utilizarea culorilor deschise, nu doar pentru piese de mobilier, ci și pentru elementele de decor.

Vor fi folosite materiale naturale cum ar fi lemnul, iar întregul stil are la bază modestie și funcționalitate. 


Amenajarea terasei in stil vintage 

Terasa în stil vintage poate fi oaza ta de relaxare cu inspirație din trecut. Stilul vintage este inspirat din decadele secolului trecut și are la bază tușe antichizate, nuanțe fine și aduce în suflet atmosfera unor alte vremuri.

Poți folosi acest stil atât pe terasa de la casă, cât și pe terasa din balcon. Poți alege un hamac cu model elegant, dar simplu, cu împletituri romantice. 


Idei pentru amenajarea terasei in stil romantic 

Dacă ești fan al plimbărilor romantice sub un clar de lună pe malul apei și vrei să aduci acea frântură de romantism în locuința ta, acum ai ocazia. O terasă în stil romantic este cheia.

Elementul specific al acestui stil este fierul forjat care va aduce un plus de romantism și un aer boem terasei tale.

Poți alege scaune sau mese cu picioare curbate din fier forjat deoarece pot oferi o alură deosebită spațiului terasei. 


Stilul japonez in amenajarea terasei 

Dacă ești un iubitor al grădinilor japoneze, o idee excelentă ar fi să folosești elementele acestui design în conturarea terasei tale.

Pentru un efect de senzație este nevoie să studiezi cu atenție caracteristicile acestui stil. Ai putea folosi un șezlong în formă de frunză și plante specifize zonei. Cele mai iubite plante sunt bonsaii pe care îi poți plasa în diferite colțuri ale perimetrului.

Vei putea crea mini grădini asiatice care să-ți dea o stare de bine și care vor putea fi admirate de oaspeții tăi. 


Amenajarea terasei in stil mediteranean

Dacă vrei să aduci liniștea și pacea mării în terasa ta, adoptă stilul mediteranean. Stilul mediteranean este caracterizat de lemn, piatră, teracotă, plăci ceramice.

Poți alege plante care iubesc lumina și îți poți transforma terasa într-o oază de soare și plante. Poți instala și o pergolă, iar pentru a fii cât mai original alege câteva plante cățărătoare.

De asemenea, poți înveseli spațiul cu perne decorative în culori vii cum ar fi albastru, roșu, turcoaz. 


Sfaturi practice pentru amenajarea terasei 

Amenajarea terasei este o operațiune care are drept finalitate atât un design plăcut, cât și o anumită funcționalitate. De aceea, ți-am pregătit o serie de sfaturi practice pentru o terasă de vis. 


Cum alegi podeaua pentru amenajarea terasei 

Pardoseala este unul dintre cele mai importante aspecte de care va trebui să ții cont.

De departe cea mai populară opțiune este lemnul și poți opta pentru lemn de eucalipt deoarece facilitează scurgerea apei. 

În funcție de buget, preferințe și cât de des va fi tranzitată terasa, ai la dispoziție mai multe materiale pentru podea cum ar fi: gazon, pietriș, nisip, lemn, alte materiale compozite etc.

Fiecare material are avantajele și dezavantajele tale, iar alegerea îți aparține. 


Alegerea plantelor si florilor pentru amenajarea terasei 

Când vine vorba de plante și flori pentru amenajarea terasei, ai la dispoziție o mulțime de opțiuni.

De fapt, poți alege orice plantă îți place atât timp cât temperatura dintr-o terasă închisă nu îi face rău sau dacă poate rezista temperaturilor scăzute în cazul unei terase deschise. 


Alegerea mobilierului pentru terasa 

Pentru a alege cel mai potrivit mobilier pentru terasă va trebui să îți definești scopul. Vrei să iei masa cu familia pe terasă? Alege o masă pentru exterior și un set de grădină.

Vrei un spațiu confortabil unde să petreci timp citind sau ascultând muzică? Alege o canapea comodă și o măsuță mică sau un leagăn. 


Alegerea decoratiunilor pentru terasa 

Elementele de decor sunt cele care completează destul de frumos terasa și contribuie la crearea unui cadru potrivit relaxării în timp ce reflectă cu succes propria personalitate.

În ceea ce privește decorul unei terase poți alege să te “joci” cu instalații de lumini, felinare, lumânări, flori, etc. Decorațiunile sunt cele care oferă o notă unică, personală întregii terase și pot face diferența dintre o locuință și alta. Poți alege chiar și ornamente terasa pentru un plus de originalitate. 


Sfaturi pentru amenajarea terasei cu piatra naturala

Indiferent ce tip de amenajare a terasei alegi, piatra utilizată pentru placări va trebui tratată înainte de a o instala. Deși piatra este deosebit de rezistentă la acțiunea unor factori corozivi sau abrazivi, tratamentele specializate o vor ajuta să își mențină aspectul inițial. 

Specialiștii recomandă ca tratamentele să fie realizate după montaj. Prima etapă a tratării pietrei este reprezentată de spălarea suprafeței cu ajutorul unor detergenți profesionali care vor asigura pietrei impermeabilitatea dorită. Impermeabilizarea are drept rol protecția suprafeței de apă, pete și praf. Piatra impermeabilizată este ușor de întreținut, iar lucrările de mentenanță care sunt necesare periodic vor ajuta la menținerea aspectului plăcut.  

Podeaua din piatră este ideală pentru amenajare terasa în stil rustic deoarece oferă un aspect foarte plăcut exteriorului. Piatra rezistă foarte bine în timp și îți oferă o mulțime de modele și culori. Poți alege între piatra neuniformă, piatra colorată, în nuanțe de gri sau maro în funcție de preferințele tale. 

Share:

CONTACT

Ești pregătit pentru o nouă experiență? Suntem aici să ascultăm viziunea ta și să o transformăm în realitate.
Sediu București
Piața Dorobanților 4, Sector 1, București, România
Telefon

+4 0758 739 654

Email

contact@creativ-interior.ro