amenajare SPA

Care sunt cele mai importante aspecte pentru amenajarea unui SPA?

Interiorul salonului SPA: design ca o filosofie

În România, domeniul de Wellnes & Spa este destul nou pe piață și asta se vede după numărul de SPA-uri existente … și aici nu vorbesc de saloane de masaj sau locuințe cu 2-3 camere transformate în „institute estetice și de remodelare corporală”.

De obicei, SPA-urile se fac în cadrul rețelelor hoteliere internaționale, unde clienții se cazează și pentru acest serviciu. Dar au început să se deschidă și complexe specializate în Sport & Wellness la noi în țară, unde se pune un mare accent pe dotările acestuia, pe comfortul clienților, pe un design destinat și lista poate continua.

De la început trebuie să înțelegem ce înseamnă un SPA, ca mai apoi să începem propunerea de concept pentru acest spațiu. Chiar dacă un SPA trebuie să fie atrăgător, acesta, în primul rând trebuie să se concentreze pe relaxare, stare de spirit și comfortul clientului, care vine pentru evadarea din lumea cotidiană, a grijilor, a stresului și aglomerației urbane.

Compartimentarea corectă

Pe baza conceptului inițial, spațiul trebuie gândit per ansamblu, dar luând în calcul piața și nevoile clienților.

De exemplu, la noi sunt populare ieșirile la SPA în grup – de exemplu, o gașcă de fete care s-au hotărât să-și petreacă câteva ore de relaxare dedicate frumuseții și sănătății sau o petrecere a burlăcițelor poate deveni o idee pentru o evadare pe o zi întreagă la SPA.

Toate acestea trebuie luate în considerare atunci când proiectați spațiul: compartimentarea corectă, crearea de fluxuri curate și murdare, astfel încât zona de masaje și proceduri să nu se intersecteze cu zona umedă sau administrativă, iar între ele este necesar să se organizeze o zonă de recreere. Când gândiți fiecare zonă în parte, respectați un concept. Clientul care capătă starea de spirit de la început (cum intră în SPA) trebuie să se simtă la fel indiferent de zona unde ajunge. Adică, întreaga amenajare trebuie să fie în același stil, finisaje, lumină, etc. pentru a crea o imagine unitară pentru întregul spațiu și a evita senzația de parcă fiecare cameră este din locații diferite.

Mobilierul și finisajele

Așa cum un SPA trebuie să fie un loc de retragere și recreere, prin urmare, este recomandat să se opteze pentru materiale și finisaje naturale: piatră naturală, lemn sau orice element care te duce cu gândul la natură. Tendința Eco – este exact filosofia a tot ce înseamnă artificial: salvăm pădurile și nu ne atingem de tot ce este viu, dar le înlocuim cu imitații de materiale, care în ziua de azi au ajuns la un nivel colosal. Dacă analizăm și proprietățile materialelor compozite, ajungem la concluzia că sunt cele mai rezistente și practice.

Însă, aceste spații nu le folosesc prea des, iar asta este ușor explicabil. Știm cu toții că serviciile unui SPA sunt destul de scumpe, și noi, cei care am ajuns totuși aici ne dorim să fim înconjurați de tot ce este natural și nu de imitație, atât din punct de vedere vizual, dar și tactil.

Citește și despre Cum amenajăm o cameră de hotel: reguli și reglementări

Un spațiu perfect, dar cum rămâne cu normele în vigoare?

Unui designer competent nu îi este frică de normele Sanepid, deoarece toate acestea, de fapt, constau în siguranță și o îngrijire corespunzătoare a spațiilor și iluminatul corect. Nu există cerințe speciale, ele sunt întotdeauna aceleași pentru orice spațiu, dacă fluxul este creat corect, iar materialele folosite sunt destinate domeniului de activitate. De exemplu, interiorul unui salon SPA ar trebui să aibă un finisaj cu materiale rezistente la curățarea și dezinfectarea umedă.

Ideal ar fi să existe un sistem de climatizare și aerisire naturală, și asta pentru că într-un SPA se folosesc diverse soluții de aromaterapie și uleiuri, care au mirosuri destul de puternice. Aceste aparate, fie HVAC, aerele condiționate, etc. trebuie să fie verificate regulat și să le fie schimbate des filtrele, atât pentru siguranța și sănătatea clienților, dar și a personalului.

Temperatura comfortabilă este cuprinsă între +18 – +22 grade Celsius, dar nu mai mult de +28 de grade. Materialele, cum am mai specificat mai sus, trebuie să fie rezistente la apă și ulei.  Atunci când calculați bugetul pentru amenajarea spațiului, vă recomand să nu economisiți la materiale și finisaje, deoarece veți fi nevoiți să faceți reamenajări destul de des și astfel, puteți ajunge la costuri și destul de ridicate. Mai bine optați pentru un concept bine gândit și cu un buget optimizat de la început decât să investiți minimul pentru un interior atrăgător inițial, dar cu materiale foarte ieftine.

La ce să ne așteptăm în această industrie?

Potrivit Asociației Internaționale ISPA, în ultimii cinci ani numărul de SPA-uri medicale a crescut cu 133% și este doar începutul. Acesta este motivul pentru care astăzi este deosebit de important să creăm un concept de design pentru un SPA care să se diferențieze de tot ce există pe piață prin materiale, combinații de culori armonioase, aromaterapie, mai exact – acele componente care ne aduc energie și ne revigorează, și nu în ultimul rând ne fac să ne reîntoarcem aici.

Aveți nevoie de un proiect de SPA, ne puteți contacta aici.

Sursă poze: Pinterest

Share:

CONTACT

Ești pregătit pentru o nouă experiență? Suntem aici să ascultăm viziunea ta și să o transformăm în realitate.
Sediu București
Piața Dorobanților 4, Sector 1, București, România
Telefon

+4 0758 739 654

Email

contact@creativ-interior.ro