Toată lumea știe ce reprezintă culoarea galbenă – este simbolul soarelui, al căldurii și a optimismului. Indiferent de utilitatea acesteia, culoarea galbenă întotdeauna este binevenită.
De ce culoarea galbenă?
Culoarea galbenă are un beneficiu imens atât pentru sănătate dar și pentru starea de spirit. Iată proprietățile ei:
- Revigorează și împrospătează;
- Îmbunătățește performanța mintală;
- Îmbunătățește memoria;
- Ajută la concentrare;
- Inspiră;
- Crează sentimentul de confort;
- Reflectă lumină și astfel mărește vizual spațiul.
Așa cum galbenul este asociat cu lumina razelor solare, în mod automat ne este transmis acest sentiment vesel de vară, care provoacă emoții pozitive și amintiri frumoase. Prin natura sa, culoarea galbenă este cea mai apropiată de culoarea albă, care reprezintă puritate. Dar este important de remarcat faptul că și culoarea galbenă poate fi în nuanțe calde (culoarea gălbenușului de ou sau a păpădiilor) sau reci (coaja de lămâie sau a florilor de mimoză).
Unde utilizăm culoarea galbenă?
Dorința de a folosi culoarea galbenă în interiorul unei încăperi trebuie să vă facă sa gândiți spațiul per ansamblu, în același timp, ținând cont de mai multe aspecte. Nu puteți utiliza culoarea galbena chiar în toate camerele și cu siguranță nu în cantități mari. Este foarte important de a înțelege influența acestei culori (aici mă refer la psihologia acesteia) și de a alege cea mai potrivită nuanță pentru a crea confortul necesar.
Culoarea galbenă este recomandată pentru încăperi reci și întunecoase (de obicei cu orientarea către nord).
BUCĂTĂRIA este cel mai potrivit spațiu pentru a utiliza această culoare. Galbenul ne ajută să ne trezim și să ne inveselim ziua, crește pofta de mâncare (totuși, nu este recomandă celor care țin diete! în acest caz, optați pentru nuanțe de muștar sau galben-gri) și ne transmite o stare optimistă încă de dimineață. Doar imaginați-vă cât de plăcut va fi să vă începeți ziua cu o cafea aromată în acest anturaj!
Pe locul doi în clasament se află BAIA. O baie galbenă o să vă încarce pozitiv în fiecare dimineață. Această culoare vă ajută să depășiți starea de depresie și melancolie.
Al treilea loc îl ocupă – BIROUL. S-a constatat că o încăpere amenajară în nuanțe de galben îmbunătățește performanța și sporește creativitatea! De aceea multe birouri folosesc aplică această culoare în proiectele de design. Cu alte cuvinte, dacă doriți să fiți eficienți și să vă creșteți veniturile, vopsiți pereții în galben!
HOLUL – este spațiul unde facem cunoștință cu locuința, iar culoarea galbenă este o culoare prietenoasățăi o nuanta “confortabilă”, care te setează către o stare bună de spirit.
CAMERA COPILULUI. Pentru copii, culoarea galbenă reprezintă o adevărată sărbatoare: camera va arăta mereu luminoasă și veselă, provocând emoții pozitive pentru copil. În plus, este dovedit faptul că un perete galben nu este atât de atrăgător pentru un copil ca să fie pictat, ceea ce înseamnă că va rămâne intact pe o perioadă mai lungă de timp! Iar alt aspect important este – dacă în cameră vor sta doi copii de sexe diferite, culoarea galbenă este soluția de a împăca pe toată lumea.
Mai puțin potrivite sunt SUFRAGERIA și DORMITORUL. Așa cum galbenul este o culoare care energizează, cel mai bine ar fi să evitați folosirea acesteia în cele două încăperi, excepția ar fi – folosirea a câtorva piese de accent ( canapeaua, fotolii, fețe de perne, draperii, abajururi, cuverturi etc.). Dacă totuși ajungeți să vopsiți pereții în galben, este recomandat să folosiți culori pastelate, care nu afectează sistemul nervos în timpul relaxarii sau odihnii.
Cu ce nuanțe poate fi combinată culoarea galbenă?
Galbenul – este cea mai ușoară și luminoasă culoare din spectru. Aceasta poate fi ușor combinată cu alte culori, dar există anumite limite pentru a nu exagera:
- Cea mai bună asociere o constituie culoarea galbenă cu gama acromatică. Culoarea neagră și diferite nuanțe de gri reprezintă baza pe care designerii “construiesc” o combinație armonioasă între culorile din spectru și culorile acromatice;
- Asocierea cu tonuri reci. Culoarea galbenă este scoasă în evidență în apropierea nuanțelor de albastru, violet sau roz;
- Combinația cu nuanțe calde. Combinația culorii galbene cu alte culori calde merită o atenție specială deoarece într-o locuință rezidențială aceasta reprezintă o armonie absolută;
- Utilizarea simultană a nuanțelor reci și calde. Combinația atractivă între culorile reci – calde și galben, aduce unui interior diversitate și volum vizual. Dacă această idee vă surâde, asigurați-vă că distribuiți culorile uniform, în aproximativ aceleași cantitți, astfel camera va deveni echilibrată.
Iată care sunt cele mai recomandate combinații de culori:
- Cobalt, roșu-brun, curry (sau galben-muștar);
- Emerald, culoarea lemnului, galben-păpădie;
- Roz, maro, galben-porumb;
- Albastru-azur, culoarea teracotei, galben-mimoză.
Nu uita să citești și despre cum poți aplica culoarea roz în designul interior.
Sursă poze: Pinterest