Design interior de succes pentru cafenea
Oamenii vin într-o cafenea nu doar pentru a savura o ceașcă de cafea delicioasă și de a mânca ceva dulce, dar mai degrabă pentru a se retrage într-o atmosferă primitoare și plăcută. De aceea designul interior joacă un rol foarte important atunci când doriți să deschideți o cafenea sau să reamenajați una existentă.
Astăzi, puteți găsi o mulțime de sfaturi cu privire la amenajarea unei cafenele, și toate acestea sunt menite să aducă un plus de confort și să atragă cât mai mulți clienți. Într-o cafenea nu ar trebui să existe elemente de prisos, iar toate detaliile contează – începând de la îmbrăcămintea personalului și terminând cu designul creat special pentru bar, fiind elementul central al spațiului. Până și decorațiunile alese trebuie să fie integrate perfect în amenajare.
Ce tip de cafenea vă reprezintă?
Există cafenele în care oamenii vin pentru un anumit scop și nu neapărat pentru a servi o cafea. De exemplu, unele persoane caută locații pentru a putea medita, a găsi inspirație, a socializa sau a lucra. Încercați să găsiți nișa voastră de clienți și să le creați spațiul în funcție de nevoi. Iată câteva tipuri de concepte de cafenea:
Cafeneaua vieneză – unde veți întâlni clienți fideli care pot să își petreacă timpul aici și câteva, citindu-și ziarul și savurând cafeaua preferată;
- Cafenea – tip cofetărie, în care puteți savura o gamă largă de prăjituri și produse de patiserie. Aici clienții își petrec cele mai plăcute momente cu familia la o ceașcă de ceai sau ciocolată caldă;
- Cafenea cu produse „to go”. Practic, aceste tipuri de locații sunt situate în zone cu trafic mare (de ex. birouri sau centre comerciale) și reprezintă un concept cu produse luate la pachet;
- Ceainăriile – sunt cafenelele unde predomină băuturi calde sub formă de ceaiuri, infuzii și exclud în totalitate băuturile alcoolice;
- Cafenele Schanigarten – tipul de cafenea cu terasă deshisă sau verandă (grădini de vară) – una din tipurile de cafenele moderne, dar sezoniere;
- Cafenea tip Hub – un spațiu de co-working unde clienții pe baza unui abonament pot veni să lucreze și în același timp să se simtă foarte confortabil.
Cum să alegeți stilul de amenajare?
În funcție de conceptul viitorului spațiu, dar și de brandbook (dacă acesta există) se va alege și stilul de amenajare. De principiu, o cafenea va avea un mare succes dacă designul va reflecta un concept inedit care va atrage atenția clientului.
Deși, de regulă, pentru o cafenea se pretează un stil clasic, french sau oriental, astăzi întâlnim o mulțime de localuri conceptuale amenajate în stil modern, industrial sau chiar eclectic. Contează să găsiți acel ceva care să devină identitatea localului.
Designul interior și ambianța
Într-un interior de cafenea toate elemente și detaliile sunt importante – lumina, mobilierul, textilele și materialele. Designul interior reprezintă jumătate din succesul viitorului local, așa cum aspectul estetic se reflectă în starea de spirit al clienților. Trebuie să se țină cont că, indiferent de conceptul propus, cafeneaua trebuie să fie funcțională și ergonomică, adică să se creeze fluxuri corecte atât pentru clienți cât și pentru personal.
Mobilierul ales trebuie să fie unul rezistent. Optați pentru finisaje calitative, special concepute pentru trafic intens. De exemplu dacă veți avea mobilier tapițat, alegeți textile tratate antifoc și antipată. Întotdeauna vor arăta bine piesele de mobilier din lemn masiv sau lemn stratificat. Iar pentru cafenele moderne puteți opta pentru mobilier din plastic și metal. Nu uitați să adaptați mobilierul în funcție de zonă: zona de lounge va avea canapele tapițate și fotolii confortabile, zona de mese va avea mobilier adecvat, scaune și mese standart, iar zona de bar va avea scaune înalte.
Finisajul pereților cu siguranță atrage atenția, prin urmare, este esențial să-i tratați corespunzător, dar moderat. Evitați pereții goi, doar dacă cumva nu alegeți un stil industrial unde pereții se păstrează nefinisați. În rest, pereții albi crează o senzatie de ieftin sau proiect neterminat. Optați pentru un tapet sau un fototapet personalizat, pentru o vopsea decorativă, cărămidă aparentă, diverse panouri decorative din lemn, poliuretan, sticlă sau alte materiale.
Și pardoseala are un rol important în conceptul de design, de aceea încercați să evitați finisaje cu aspect ieftin, de exemplu în locul unui linoleum optați pentru un covor PVC de calitate, în locul unei gresii banale alegeți o ceramică rectificată sau în locul unui parchet laminat ieftin și subțire alegeți un parchet laminat pentru trafic intens.
Să nu uitați și de muzică ambientală. Chiar dacă aceasta se aude încet pe fundal, crează o atmosferă relaxantă și confortabilă. Un alt avantaj pentru viitoarea locație ar fi concertele de muzică live, iar televizorul ar trebui să dispară – oamenii vin aici ca să socializeze și nicidecum să fie distrași de televizor (excepție fac cafe-barurile sportive, unde fanii se strâng regulat să privească câte un meci).
Citește continuarea Cum să creați un design reușit de cafenea (partea II)
Doriți să amenajați o cafenea sau o cofetărie, noi vă putem ajuta, contactează-ne aici.
Articol scris pentru revista HORECA Romania.
Sursa poze: Pinterest