Cum utilizăm culoarea roz în amenajările de interior?
Dacă analizăm culoarea roz din punct de vedere psihologic sau luând în calcul recomandările experților Feng Shui, aceasta este o culoare asociată cu ceva liniștitor și calm care are capacitatea de a atenua emoțiile negative de furie sau agresiune.
Culoarea roz se potriveste de minune într-un interior de copii pentru că ajută la corecția comportamentului și formarea caracterului copilului, dar și în spații unde vreți să vă relaxați după o zi agitată de muncă – de aceea accente de roz ar fi bine să fie prezente în decorul casei voastre. Și așa cum rozul este asociat cu feminitatea și romantismul, această culoare este foarte des folosită în amenajarea dormitoarelor matrimoniale pentru cei care iubesc stilul romatic sau Shabby Chic.
Însă, trebuie să luați în calcul că excesul acestei culoari duce la un sentiment de enervare și iritație. De aceea, atunci când v-ați hotărât să amenajați camera folosind culoarea roz sau orice tonalitate al acestei culori, regula de aur este – să nu exagerați! Vă recomand să nu utilizați rozul ca nuanța de bază, dar bine folosiți-o ca și ton complemnetar. Optați pentru accente roz regăsite în accesorii sau anumite elemente ale camerei: un perete decorativ, o vază, câteva perne sau abajururi etc.
Cum să combinați culoarea roz într-un interior?
Culoarea roz nu va părea atât de ”enervantă” (cum de cele mai multe ori o consideră bărbații) dacă veți utiliza nuanțe mai pastelate și liniștite în locul rozului aprins sau fuchsia.
Rozul poate fi echilibrat cu tonuri deschise. De exemplu combinația cu alb este cea câștigătoare, însă țineți cont ce nuanță de roz folosiți, deoacere un roz intens poate părea prea puternic și țipător.
Armonia dintre roz și gri. Această combinație este cea mai avantajoasă atunci când v-ați propus să scoateți culoarea roz în evidență. Dacă o veți completa și cu câteva elemente decorative, rezultatul va fi unul de succes. Această combinație de culori este mult mai calmă și se potrivește unui stil elegant: un neoclasic sau un stil contemporan.
Contrastul dintre roz și negru – și în acest caz negrul va evidenția culoarea roz și îi va adăuga un plus valoare. Însă această combinație nu se potrivește oricărui interior – încercați să evitați încăperile mici, cum ar fi băile sau bucătării tip chicinetă.
O combinație sigură o reprezintă rozul cu orice nuanțe de bej și crem. Această combinație crează o atmosferă caldă și relaxantă.
Dacă alăturăm verdele la roz atunci putem crea o atmosferă de primăvară, a unei grădini înflorite. Aceste culori se vor completa cu alb și accesorii cu imprimeuri și motive florale. Și încă o recomandare, optați pentru nuanțe calde de verde, în tonuri mai pastelate – vă asigur, că nu veți regreta!
Un roz pastelat combinat cu tonuri de bleo sau turquise va transforma încăperea în una luminoasă și aerisită. Este perfecta pentru camera copilului sau un loc de relaxare, cum ar fi o zonă de citit sau meditat.
Sper ca informațiile de mai sus o vă ajute să vă schimbați părerea despre acestă culoare minunată, denumită ROZ. Eu ca designer, aleg aproape în fiecare proiect nuanțe de roz, dar unele foarte discrete, pe care le integrez calculat, în așa fel ca atmosfera interioară să fie una primitoare, și nicidecum una respingătoare.
Nu știți cum să alegeți culoarea potrivită de roz, haideți să o alegem împreună, contactează-ne aici pentru sfat!
Sursă poze: Pinterest & estliving.com