Curtea și grădina sunt două locuri pe care dacă le amenajezi cum recomandă specialiștii, vei avea un loc de refugiu, o oază de liniște unde te poți bucura de activitățile preferate. Acest spațiu reprezintă colțul de natură unde te poți delecta cu parfumul florilor, umbra copacilor, răcoarea aerului și prospețimea dimineților de vară. În curte îți poți crea zona unde să citești sau să îți bei cafeaua, dar și să primești pe oamenii dragi ție.
Grădina, pe de altă parte, îți oferă oportunități mai mari datorită spațiului mai extins pe care îl poți folosi după bunul plac. Poți crea un foișor, o masă cu scaune, un balansoar sau o terasă, iar pe lângă acestea poți amenaja o grădină, cu aranjamente florale din cauciucuri nefolosite sau o livadă de pomi fructiferi. Frumosul și utilul își dau mâna în grădina ta.
Amenajarea curtii sau gradinii in functie de dimensiunile acesteia
Amenajarea unei curți mari este, de obicei, facilă atunci când spațiul este liber. Atât mobilierul cât și decorațiunile este recomandat să fie potrivite cu suprafața respectivă pentru a crea zona de vis pe care ți-o dorești. În cazul unei curți de dimensiuni reduse este bine să acorzi o atenție sporită detaliilor pentru a obține un spațiu amenajat deosebit, dar care este și funcțional.
Amenajare unei curti sau gradini mici
Atât mobilierul, cât și alte elemente vor fi alese în funcție de dimensiunea ariei totale. O idee bună ar fi să apelezi la mobilier de exterior făcut la comandă pentru a creea o idee de tot unitar, de armonie și de echilibru.
Se recomandă să folosești maximum două stiluri de amenajare care să se completeze perfect.
Cum amenajezi o curte sau o gradina mare
Deși ai un spațiu generos la dispoziție, este bine să fii atent ca atunci când alegi obiectele importante să nu îl aglomerezi. De asemenea, corpurile alese ar trebui să se încadreze în același stil de amenajare pentru crearea unei imagini de ansamblu echilibrate și unitare.
Amenajarea curtii in functie de forma acesteia
În afară de suprafața sau dimensiunea unei curți, este esențial să ții cont și de forma curții.
În funcție de acest criteriu poți alege unde să creezi zone funcționale și unde să delimitezi o zonă de alta.
Amenajarea unei curti patrate
Curtea pătrată este cel mai ușor de amenajat indiferent ce dimensiune are. Specialiștii în amenajări consideră că spațiile pătrate, deci simetrice, oferă oportunități de amenajare nelimitate, iar armonia și echilibrul sunt ușor de obținut.
Amenajarea unei curti in forma de dreptunghi
Curtea în formă de dreptunghi este puțin mai dificil de amenajat decât cea pătrată, recomandăm să fii atenț la ce obiecte folosesti pentru a nu aglomera spațiul. Este bine să te bazezi pe confort și funcționalitate.
Cum amenajezi o curte ingusta
Amenajarea unei curți înguste poate da bătăi de cap chiar și celor mai pricepuți specialiști, dar nu te demotiva. Totul are o rezolvare. Este bine să fii atent la ce fel de plante alegi și la cum le poziționezi sau să așezi plantele de mari dimensiuni – precum ar fi arborii sau arbuștii – la extremitatea curții deoarece vei crea senzația de spațiu mai mare. Mai mult, este recomandat să creezi unul sau mai multe puncte de atracție pe axa centrală a curții. Poți alege un ghiveci uriaș, o statuie, o fântână arteziană.
Amenajarea curtii si gradinii in functie de amplasarea acesteia
Amplasarea curții este unul dintre cele mai importante aspecte de la care ar fi bine să începi amenajarea pentru a fi eficient și pentru a corela clar spațiul cu dorințele tale.
Cum amenajezi curtea si gradina din fata casei
Curtea din fața casei mai este numită și curte exterioară si poate fi mică sau mare. Prima regulă pe care este bine să o respecți este să ții cont de dimensiunea suprafeței disponibile.
Cum amenajezi curtea si gradina din spatele casei
Curtea din spatele casei se mai numește și curte interioară și este de obicei de dimensiuni mici, departe de ochii musafirilor. Este inspirată de locuințele din Anglia și America unde s-a dorit crearea unui spațiu de depozitare a ustensilelor, dar și unul ideal pentru petrecerea timpului liber. În general prin amenajare se va crea o zonă de dining și relaxare sau o zonă de făcut grătar.
Amenajarea unei curti interioare
Curtea interioară include spațiul din spatele casei, un loc departe de trafic și zgomot unde poți crea un spațiu de relaxare. Aici poți amenaja un foișor sau o grădină unde să primești musafirii. Dacă ai destul spațiu poți instala un hamac unde să te relaxezi liniștit.
Amenajarea curtii exterioare
Curtea exterioară este spațiul din fața casei tale și implicit, cartea de vizită a locuinței tale. Pentru a face o impresie bună, grădina este bine să fie cât mai îngrijită. Dacă dorești eleganță și un aer sofisticat, poți amenaja curtea în stil francez.
Cum amenajezi o curte în panta (idei pentru o gradina supraetajata)
O amenajare de curte in panta îți poate da bătăi de cap dacă nu știi câteva trucuri. De exemplu, primul lucru pe care este recomandat să îl faci este să terasezi terenul, adică să creezi un sistem de terase pe zonele înclinate. Această metodă era folosită până și în Antichitate pentru a preveni alunecările de teren și pentru a utiliza la maximum potențialul terenului disponibil. Astfel vei avea o grădină amenajată pe diverse nivele unde poți pune orice vrei: terasă de relaxare, zone cu flori, pomi fructiferi și chiar o grădină de legume la baza pantei.
Cele mai populare stiluri de amenajare a curtii
Amenajarea este un proces în care ies la iveală preferințele personale ale creatorului, fie el proprietar de casă sau designer. Pentru început este bine să ai o listă cu elementele pe care ți le dorești în curte și apoi să afli cărui se raliaza acestea.
Amenajarea curtii in stil rustic
Stilul rustic are la bază elemente simple, inspirate din natură sau din viața la sat. Aici vor predomina lemnul, piatra, plantele în ghivece cât mai simple.
Amenajarea unei curti si gradini in stil feng shui – chinezesc
Stilul feng shui se referă la aducerea armoniei, liniștii și păcii în curtea ta. Elemente precum piatra, plantele de tip bonsai, micile cascade nu pot lipsi.
Amenajarea gradinii in stil japonez
Grădina în stil japonez se mai numește grădina ZEN și oferă proprietarului un efect calmant, chiar și într-un spațiu restrâns. Este nevoie de plante verzi, zone de prundiș, ochiuri de apă și pietre.
Stilul francez in amenajarea gradinii si a curtii
Stilul francez este poate cel mai simplu de adus în curtea ta folosind elemente precum lavanda, scaunele de răchită, canapelele de exterior în culori pastelate.
Amenajarea curtii in stil modern sau minimalist
Dacă ai o curte mică, stilul modern sau cel minimalist ți se potrivesc cel mai bine deoarece poți amenaja clar și echilibrat, dar, în aceeași măsură, și estetic.
Cum amenajezi o curte in stil romantic
Stilul romantic se axează pe detalii, elemente de decor ce dau o atmosferă boemă, ideală pentru diverse activități în curte. Dacă îți plac plantele, nu uita să plantezi bujori și trandafiri.
Stilul mediteranean in amenajarea gradinii si a curtii
Stilul mediteranean, numit și nautic, este caracterizat de prezența mobilierului alb, din lemn, și a decorațiunilor în culoarea albastru marin.
Cum amenajezi o curte in stil vintage
Stilul vintage este caracterizat de plante lăsate să crească așa cum vor, elemente vechi ce oferă impresia de curte abandonată, dar și elemente din lemn, fier, alamă sau cărămidă.
Cum amenajezi o curte sau o gradina in stil oriental
Stilul oriental are la bază mobilier din metal inoxidabil cu accente de cupru, decorațiuni cu motive florale, aspecte care dau un aer luxuriant, indian.
Stilul englezesc in amenajarea curtii si gradinii
Stilul englezesc se potrivește oricărei curți sau grădini indiferent de ce dimensiune are. Este caracterizat prin diversitatea soiurilor de flori și aerul sălbatic pe care îl are. Sentimentul predominant este cel de abundență printr-o varietate de flori, plante perene și arbuști.
Amenajarea curtii in functie de scopul ei
Depozitare, spațiu de citit, de făcut sport, de petrecut serile de vară? Așadar, curtea noastră va fi amenajată după două criterii – estetic și funcțional (scop).
Amenajarea gratarului si a foisorului din curte
Când vine vorba de amenajarea curtii, grătarul și foișorul sunt două zone utile oricărei familii. Grătarul ar fi bine să fie acoperit, iar materialele cele mai indicate sunt cărămida refractată sau piatra naturală.
Cum amenajezi locul de joaca in curte
Locul de joacă o să îi scoată pe cei mici din casă și îi va motiva să petreacă mai mult timp în aer liber. Este bine să amenajezi spațiul în funcție de preferințele și vârsta copilului tău. Poți folosi un leagăn, tobogan, piscină gonflabilă sau o cutie cu nisip. De asemenea, o altă idee bună este construirea unei căsuțe de joacă.
Sfaturi pentru construirea unui iaz sau a unei fantani in curte
Ar fi bine să fii atent la detalii tehnice precum ar fi amplasarea iazului si adâncimea gropii, dar și materialele folosite pentru a izola iazul. Acesta va devenit principalul punct de atracție al curții. Fântâna ar trebui să fie acoperită, construită din materiale rezistente.
Amenajarea bucatariei de vara in curte – sfaturi si idei
Bucătăria de vară va trebui să fie suficient de rezistentă, iar stilul și amenajarea vor fi hotărâte în faza incipientă. În plan va trebui să incluzi racordarea la utilități și care vor fi căile de acces. De regulă bucătăria de vară nu include opțiuni de încălzire deoarece pe timpul iernii va fi folosită cea din locuință.
Amenajarea terasei in curte
Terasa din curte va fi spațiul unde îți vei petrece mare parte din timp pe perioada verii. Așadar, rolul practic ar trebui să predomine în fața celui estetic. Este bine să știi de la început unde o vei amplasa și care vor fi dimensiunile sale. O poți pune într-o zonă umbroasă pentru a avea răcoare în zilele caniculare sau într-o zona însorită pentru a te bucura de căldura verii.
Gradina de legume, livada sau gradina de flori? Sfaturi si idei de amenjare
Alegerea între cele 3 opțiuni se va face în funcție de preferințe și necesități. Dacă ai nevoie de o grădină unde să cultivi legume bio pentru tine și familia ta, alege grădina. Dacă îți dorești o livadă de pomi fructiferi de unde să mănânci fructe naturale și unde să te plimbi în voie, alege amenajare curte la tara de livadă. Dacă vrei un spațiu verde și colorat care să-ți bucure ochii, alege grădina de flori.
Cum amenajezi parcarea in curte
Pe lângă parcare vei avea nevoie de o alee de acces rutier pavată cu materiale rezistente. Pavajul din curte, folosit pentru locul de parcare și aleile de acces ar fi bine să aibă o anumită înclinație pentru ca apa să se scurgă rapid, să reziste la greutatea unei mașini și să dureze în timp.
Cum amenajezi curtea pentru nunta
Unele dintre cele mai răspândite accesorii de nuntă folosite în curte sunt lădițele de nuntă. Acestea pot fi folosite și pentru a păstra băuturile pentru invitați. Se mai pot folosi aranjamente florale, baloane, lampadare.
Sfaturi pentru amenajarea curtii si gradinii
Amenajarea curții și grădinii se va face ținând cont de mai multe aspecte cum ar fi: dimensiunea spațiului disponibil, funcționalitatea curții și grădinii, preferințe personale, stil. Mai jos îți vom prezenta mai multe idei de amenajare curte.
Cum incepi amenajarea gradinii si a curtii
Înainte să începi să amenajezi curtea sau grădina este bine să faci curat. Aruncă toate elementele vechi de care nu ai nevoie, curăță spațiul.
Care este cel mai bun moment pentru plantarea florilor si a pomilor
Florile cu bulb, cele de primăvară se plantează în general primăvara pentru ca bulbul să nu înghețe. Pomii se plantează toamna.
Sfaturi pentru plantarea si intretinerea gazonului
Gazonul se plantează după ce terenul a fost curățat de buruieni și afânat. Pentru a avea un teren fertil se poate folosi un pământ amestecat cu turbă sau nisip. Terenul se udă, gazonul se va tunde, iriga, fertiliza și curăța periodic.
Cum alegi mobilierul de gradina
Mobilierul de grădină va fi ales în funcție de utilitatea sa și stilul dorit. Dacă dorești să iei masa în grădină, vei alege o masă de familie și scaune confortabile. Pentru o zonă de relaxare poți alege un hamac, balansoar. Iată mai jos câteva idei amenajare gradina.
Cum alegi decoratiunile pentru grădină și curte
- Poți alege ghivece de flori din ceramică
- Poți folosi o stropitoare pe post de vază
- Poți confecționa căsuțe pentru păsări
- Poți amplasa pitici de grădină și alte obiecte decorative din ceramică
Sfaturi pentru alegerea ghivecelor și felinarelor
Ghivecele vor fi alese în funcție de utilitate, ghivece mari pentru plante cu rădăcini mari, dar și în funcție de locul unde vor fi amplasate. Curțile mici necesită ghivece mai mari pentru a nu acapara tot spațiul. Felinarele vor fi alese în funcție de intensitatea luminii pe care o pot oferi și de designul dorit. O amenajare curte casa ideală conține elemente decorative care se potrivesc între ele.
Iluminarea curtii si gradinii – cum se face
Primul pas este să alegi cele mai potrivite surse de iluminare în funcție de zonele curții tale și activitățile pe care dorești să le efectuezi. Poți alege o lumina naturală, rece sau caldă, difuză, pe care să o poți regla. Sursele de iluminare pot fi naturale, lumânări sau pe bază de electricitate.
Sfaturi si idei penru amenajarea curtii si gradinii cu bani putini
Atunci când bugetul tău este restrâns, poți alege să îți amenajezi grădina și curtea prin intermediul unor decorațiuni handmade. Online vei găsi o mulțime de idei de obiecte pe care le poți confecționa acasă. Astfel poți crea obiecte de ceramică, surse de iluminare, ghivece sau mini fântâni realizate din cauciucuri vechi.
Pavele sau dale – cum le alegi?
Dalele sunt frecvent folosite și creează o curte modernă, dar și funcțională. Rezistă destul de bine în timp și condițiilor meteo nefavorabile. Pavajul rezistă foarte bine în timp, la greutăți mari și vine într-o gamă largă de culori.