Amenajare sala de eveniment

Reguli de bază pentru amenajarea unei săli de evenimente

Ca și un restaurant, designul pentru o sală de evenimente poate fi considerat de succes, dacă reușeste să atragă cât mai mulți clienți noi și să-i facă pe cei actuali să revină.

Dar cum ar trebui să arate o sală de evenimente, astfel încât ambianța interioară să fie memorată de către cei care și-au sărbătorit aici una dintre cele mai importante evenimente din viață (cum ar fi o nuntă sau un botez)? Principalul avantaj al oricărei săli de eveniment este solemnitatea și exclusivitatea sa. De aceea întregul proiect de amenajare trebuie să îndeplinească toate normele de ergonomie, funcționalitate, dar și estetică, prin alegerea finisajelor, materialelor, pieselor de mobilier sau decor corespunzătoare.

Al doilea aspect important îl reprezintă confortul clienților. Să începem de la sistemul de ventilație, aerisire și climatizare. Cu siguranță nu vă doriți atunci când sunteți invitat la un eveniment într-un astfel de local, ca mirosul de mâncare din bucătărie să se răspândească peste tot, iar după ce plecați, hainele dvs. să fie îmbibate în acest miros. În concluzie, dacă aveți bucătăria internă (nu pe sistem de catering) este important să investiți într-un sistem bun de aerisire și evacuare în bucătărie, iar pentru sala de evenimente – o bună ventilație.

Încălzirea și iluminatul artificial al sălii ar trebui, de asemenea, să joace un rol important. Imaginați-vă ce se va întâmpla dacă clienții dvs. vor îngheța în sală pe perioada rece a anului, iar lumina puternică îi va orbi. Cu siguranță feedback-ul acestora nu va fi cel mai pozitiv, iar în acest caz va scădea mult notorietatea localului.

Ideal ar fi să avem și lumină naturală pentru evenimentele de zi, dar dacă ne raportam la cele mai multe evenimente care au loc de obicei pe timp de seară și noapte, atunci se pune accent pe un iluminat artificial bine gândit încă de la început. Cu toții știm că lumina poate „face” o cameră mică, să pară mai spațioasă, mai confortabilă și chiar mai înaltă, de aceea mulți designerii apelează la aceste trucuri.

Cel mai comun sistem de iluminat este un iluminat mixt sau combinat. Aceasta înseamnă că avem un iluminat general, nu foarte puternic, iar în anumite zone avem un iluminat decorativ suplimentar. Tot acest sistem face posibilă schimbarea intensității luminii sau direcția acesteia, creează efecte de iluminare suplimentare, dar și oprirea acestora.

Una dintre principalele cerințe pentru proiectarea unei săli de evenimente este planificarea spațiului pe zone: spațiile de producție (bucătăria cu tot ce înseamnă fluxul de aprovizionare, vase curate și murdare, vestiarele, etc.), zona administrativă și sala de restaurant. Ideal ar fi ca intrare către sala de evenimente să se facă printr-un vestibul-hol cu o mică zonă de lounge și o garderobă. Tot aici de obicei se află și toaletele pe sexe.

Vă recomand să gândiți și o zonă de terasă sau cel puțin o zonă de mese înalte pentru fumători afară, aproape de intrare, iar în sezonul rece să prevedeți și o încălzire pentru aceasta.

Sala de mese trebuie să fie corect proiectată în așa fel să existe treceri suficient de late pentru a permite chelnerilor să treacă cu farfuriile printre mese, iar clienții să poată da scaune în spate pentru a se ridica fără a crea un disconfort vecinilor de la altă masă. Ideal ar fi să aveți mese pliabile pentru 8-12 persoane, în așa fel ca la fiecare nou eveniment să puteți reorganiza spațiul ușor. Tot aici trebuie să aveți o zonă dedicată pentru scena și ringul de dans.

Pentru finisarea sălilor de evenimente, vă recomand să evitați materialele naturale (lemnul brut sau furnirul, bumbacul sau alte textile naturale, piatra, etc.), mai bine optați pentru materiale sintetice care imită foarte bine aceste finisaje. Sunt mult mai puternice, elastice, rezistente la apă, rezistente la șoc chimic, o gamă largă de texturi, culori și nuanțe. De exemplu pardoseala poate fi placată cu mochetă de trafic intens, având o grafică personalizată (astăzi este posibil să printați orice imagine pe mochetă) combinată cu plăci ceramice mate sau covoare PVS, care imită piatra naturală sau chiar lemnul natural în zona ringului de dans.

Pereții pot fi acoperiți cu panouri decorative din polistiren sau vopsit cu lavabilă, decorativă sau poate acoperite cu un tapet sau fototapet (aici exista foarte multe soluții, totul depinde în ce stil doriți să amenajați viitorul local). În cazul în care trebuie să izolați fonic spațiul, puteți opta pentru panouri  fonoabsorbante, iar pentru o acustică mai bună – se pot utiliza panouri acustice speciale, datorită cărora se va îmbunătăți calitatea acustică a sălii. Cu toate acestea, aveți grijă ce fel de materiale fonoabsorbante cu suprafețe perforate sau striate folosiți, astfel încât să nu încălcați standardele de igienă.

Tavanele precum pereții se pot finisa cu o mulțime de materiale. La fel se poate face izolația fonică sau acustică. Cel mai des întâlnim tavanele suspendate din gips carton care maschează în primul rând toate instalațiile și sistemele tehnice. Iar pentru a putea suspenda corpuri grele – candelabre voluminoase, drapajele, panourile, etc. se fac întăriri la structura spațiului (grinzi).

Un rol important în amenajarea unei săli de evenimente îl joacă mobilierul, care ar trebui să fie în ton cu stilul întregului spațiu, să îndeplinească cerințele estetice, dar și cele practice. Chiar dacă pe piață există mulți furnizori care oferă sute și mii de variante de mobilier, trebuie să țineți cont că acesta să fie durabil, dar luând în calcul faptul că acesta va fi utilizat destul de mult.

Cum alegem corect mobilierul? Așa cum mobilierul influențează în mod direct starea de spirit și confortul clientului, prin urmare, acesta ar trebui să fie confortabil, ușor, fără elemente inutile, igienic. Astăzi, proiectarea mobilierului modern se bazează pe antropometrie, și anume pe studiul dimensiunilor și proporțiilor corpului uman, cu scopul de a crea mese, scaune și alte obiecte de mobilier dedicate locațiilor de Food Service, care trebuie să ofere clientului, cel mai mare confort. Asta înseamnă că este de preferat să investiți în mobilier calitativ și ergonomic, ușor de întreținut care va rezista mai mulți ani, luând în calcul utilitatea frecventă.

Nu uitați și de importanța textilelor. Optați pentru unele reexistente și ușor de întreținut, fie aveți scaune tapițate sau huse pentru ele, acestea trebuie să fie impecabile la fiecare nou eveniment.

Iar acum, după ce ați aflat principalele caracteristici în amenajarea unei săli de evenimente, sper să vă ajute să luați cele mai bune și corecte decizii.

Aveți nevoie de un proiect de sală de evenimente, ne puteți contacta aici.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *