Stilul eclectic este cea mai bună soluție, perfect adaptabilă oricărei încăperi. Acest stil reprezintă un mix haotic între mai multe stiluri de amenajare, care va salva de cele mai multe ori pe cei care nu se hotărăsc la un stil anume. Într-o amenajare în stil eclectic puteți introduce mai multe tipuri de texturi, cum ar fi discrete, fine, moi, dar și proeminente, imprimeuri supradimensionate, totul urmând regula de aur: armonizarea lor astfel încât să dea viață unui decor în stil eclectic reușit.
Stil Eclectic – Definiție: Ce înseamnă stilul eclectic în design-ul interior?
Eclectismul reprezintă o îmbinare de stiluri diferite şi constă în mixarea şi potrivirea a diverse elemente şi caracteristici ale acestora. Îl putem caracteriza ca un joc al contrastelor între vechi şi nou, între clasic şi modern, luxos şi modest. Stilul eclectic se numără printre puținele stiluri care oferă o mare libertate de a alege acele piese de mobilier, de decor sau de artă care îţi plac cel mai mult, pe care să le reuneşti în aceeaşi încăpere, indiferent de epoca în care au fost realizate.
Stilul eclectic: Caracteristici
O serie de trăsături pot fi numite reprezentative pentru stilul eclectic. Printre acestea se numără: alăturarea de elemente decorative în stiluri diferite, eterogene și din epoci diferite, prezența contrastelor, adică de vechi și nou, de culori îndrăznețe și tonuri temperate, de obiecte pompoase și extravagante alături de altele simple, minimaliste.
Avantajele unei amenajări în stil eclectic
Așa cum se poate deduce, principalul avantaj al stilului eclectic este că oferă foarte multă libertate în amenajare. Este, poate, cel mai permisiv stil pe care îl cunosc. Un alt avantaj constă în posibilitatea de a folosi într-o amenajare nouă elemente decorative vechi, care, aparent, nu au nicio legătură între ele. Următorul avantaj este strâns legat de personalitatea utilizatorului. Stilul eclectic permite integrarea în decor a unor obiecte cu valoare sentimentală, atipice, care în alt stil decorativ nu s-ar integra.
Dezavantajele unei amenajări în stil eclectic
Poate cel mai mare dezavantaj pe care îl aduce stilul eclectic este complexitatea și lipsa unor repere foarte clare în conturarea unei amenajări eclectice. Apoi, regulile stilului eclectic sunt “alunecoase”, în sensul că imaginea unitară care se dorește la final poate fi înțeleasă subiectiv de cei care decorează și astfel rezultatul final să fie opus celui dorit. Datorită faptului că este ușor haotic, stilul eclectic duce de multe ori la kitsch. De aceea, recomand cu căldură ca astfel de amenajări să fie realizate sub îndrumarea unui designer de interior.
Regulile de bază ale interiorului eclectic
În scopul de a realiza o conexiune armonioasă între obiecte/accesorii diferite și contradictorii ca aspect, trebuie să vă ghidați după cele mai simple reguli folosite de toți designerii și arhitecții de interior.
În primul rînd, toate piesele de mobilier trebuie să se potrivească la culoare, uneori pentru a obține o armonie și mai mare, textura și finisajul trebuie să fie asemănător. Armonia de culori are un rol important în percepția spațiului ca un tot unitar. Chiar dacă culorile sunt contrastante, ele trebuie să creeze o imagine unitară, cu multe detalii interesante.
Același lucru este valabil și pentru toate textilele din cameră: draperii, perne decorative sau pături – toate aceste elemente trebuie să fie în armonie unele cu altele. Stilul eclectic arată bine doar în cazul în care se respectă toate regulile, în timp ce cantitatea excesivă de elemente de decor și mobilier diferit vor crea o atmosferă încărcată și dezordonată.
Culorile stilului eclectic
Principiul trecerii line de la nuanțe neutre la culori intense reprezintă tehnica acceptată de acest stil. În același timp, trebuie să țineți cont de gama cromatică naturală utilizată în amenajările eclectice. În dormitor, puteți opta pentru culori liniștite, iar în sufragerie, ideal ar fi să folosiți contraste luminoase, chiar îndrăznețe. De exemplu: un fololiu cu o tapițerie pastelată va fi combinat perfect cu o canapea intensă la culoare, dacă va fi accesorizat cu câteva perne decorative la fel de intense și viu colorate. Accentele de culoare se pot regăsi și în textilele draperiilor sau poate chiar pe un perete.
Mobilierul în stilul eclectic – un mix de epoci
Combinația stilurilor și al epocilor face ca acest stil să fie original și deosebit. Nu trebuie să renunțați la mobilierul îndrăgit, singura condiție este să o integrați cât mai armonic în design, prin folosirea decorațiunilor, accesoriilor sau poate prin schimbarea finisajului (tapițeria sau vopsirea cadrului). Într-un astfel de interior, lângă o canapea modernă tapițată în piele va arăta foarte interesant o comodă clasică cu picioare sculptate, pe care ați primit-o ca moștenire. Această combinație va adăuga interiorului creat mai mult farmec și șarm.
Corpuri de iluminat pentru stilul eclectic
Să nu omitem corpurile de iluminat, care prin prezența sa pot transforma imaginea amenajării. Alegeți candelabre mari cu cristale care vor crea un joc interesant de lumini pe pereți și tavan, sau alte lămpi cu forme neobișnuite.
Pereți și tavan decorați în stil eclectic
Ca regulă, pereții și tavanul în stilul eclectic sunt realizați în tonuri calme, acestea pot fi tencuite, se pot finisa cu vopseaua decorativă sau tapet. Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică folosirea contrastelor prin accentuarea unui perete sau unei zone pe tavan. De exemplu: un plafon albastru va araăta perfect în combinație cu pereți deschisi, dar care pot avea câteva fâșii de tapet sau tablouri mari colorate. Pentru un efect mai elegant puteți folosi o pictură murală pictată manual sau puteți decora pereții cu plăci ceramice cu ornamente orientale.
Pardoseala în stilul eclectic
Pentru pardoseală, opțiunea cea mai câștigătoare va fi parchetul sau gresia. Varianta economică este covorul PVC sau parchetul laminat care imită foarte bine lemnul natural.
În stilul eclectic, nu trebuie să lipsească covoarele. Acestea pot fi atât covoare mari moderne sau traverse retro cu diverse motive vegetale sau geometrice.
Citește și despre stilul contemporan în designul de interior
Elemente decorative în stil eclectic
Decorul în astfel de interioare poate fi unul destul de variat. Având în vedere caracteristicile acestui stil, cu siguranță puteți integra o varietate mare de obiecte: vaze, tablouri, rame foto, figurile, sfeșnice sau alte gablonțuri. Să nu omitem corpurile de iluminat, care prin prezența sa pot transforma imaginea amenajării. Alegeți candelabre mari cu cristale care vor crea un joc interesant de lumini pe pereți și tavan, sau alte lămpi cu forme neobișnuite.
O atenție deosebită este acordată ferestrelor, și anume draperiilor care trebuie realizate din drapaje masive cu franjuri.
Interiorul eclectic este o tendință ideală pentru iubitorii cu o perspectivă independentă și liberă asupra lumii înconjuratoare, pentru oamenii care apreciază lucrurile rare și unice, și nu se grăbesc să se despartă de ele, pentru că acestea aduc locuinței un aer modern și special.
Texturile într-un stil eclectic
Într-o amenajare în stil eclectic puteți introduce mai multe tipuri de texturi, cum ar fi discrete, fine, moi, dar și proeminente, imprimeuri supradimensionate, totul urmând regula de aur: armonizarea lor astfel încât să dea viață unui decor în stil eclectic reușit.
Living Room (sufragerie) amenajat în stil eclectic
Dacă vă întrebați cum puteți pune în practică principiile de mai sus pentru a realiza o amenajare în stil eclectic în living, cea mai simplă cale este să urmați o serie de pași. Pentru a vă ușura munca, stabiliți întâi un concept sau alegeți o temă care să reprezinte elementul unificator (sau care leagă restul elementelor de decor între ele). Acest element unificator poate fi un finisaj, o culoare, o textură sau un pattern deosebit. Spun asta deoarece contează foarte mult relația dintre elementele dintr-un spațiu, modul care comunică între ele. În living puteți fi nonconformiști și să alegeți o piesă atipică, cum ar fi o canapea mai puțin obișnuită care să joace rolul de „vedetă”. Această piesă de mobilier va deveni centrul de interes, în jurul căruia vor fi distribuite celelalte elemente. Contrastul cât mai accentuat se aplică şi atunci când vine vorba despre alegerea pieselor de mobilier: cu cât provin din perioade de timp mai îndepărtate între ele, cu atât mai bine. De asemenea, puteți opta pentru accesorii textile în combinaţii de culori sau patternuri îndrăzneţe (sunt chiar indicate), dar imaginea finală trebuie să aibă un sens, să fie armonioasă şi plăcută privirii. Sintetizând, urmăriți crearea unei compoziții aplicând aceleași reguli ca în artă: echilibrarea proporțiilor și armonizarea culorilor.
Dormitor amenajat în stil eclectic
Fiind vorba de un spațiu destinat relaxării și somnului, sfatul meu este să creați un fundal neutru din punct de vedere cromatic (pereţi, tavan și pardoseală), care să evidențieze obiectele de mobilier sau decoraţiunile care fac parte din compoziţie. Deși nonconformismul este permis în stilul eclectic mai mult decât în oricare alt stil, fiți mai zgârciți în utilizarea culorilor sclipitoare sau a patternurilor foarte îndrăznețe deoarece pot fi obositoare în acest spațiu. Mizați mai degrabă pe contrastele stilistice decât pe cele ale texturilor și culorilor. De exemplu, puteți alege un pat într-un stil clasic și accesorii moderne, cu condiția ca acestea să aibă o trăsătură care să le unească. Silul eclectic este unul elegant şi rafinat, care îndeamnă la utilizarea unor elemente originale, unice, prin urmare căutați elementul de originalitate care să ofere personalitate încăperii.
Bucătărie amenajată în stil eclectic
Regulile de bază ale stilului eclectic să aplică și în amenajarea bucătăriei, cu mențiunea că acest spațiu trebuie să rămână luminos și aerisit pentru a facilita activitățile specifice. Mergeți pe o abordare creativă alegând finisaje distinctive precum faianță cu patternuri îndrăznețe sau cărămidă aparentă, montați corpuri de iluminat în culori îndrăznețe, contrastante. Vasele și ustensilele de gătit le puteți lăsa la vedere, pe rafturi deschise, în scop decorativ. Și aici puteți asocia cu brio elemente vechi cu noi, aparținând unor timpuri trecute, cum ar fi un cântar vintage, un frigider în stil retro și lista poate continua.
Vă place stilul Eclectic și vă doriți un proiect amenajat în acest stil, noi vă putem ajuta, contactează-ne aici.
Sursă poze: Pinterest