Stilul tradițional românesc reinterpretat în designul interior

Stilul tradițional românesc, într-o interpretare modernă, reprezintă un interior bogat în materiale naturale, obiecte de artă, anticariat și obiecte artizanale.

În acest stil regăsim un mix de caracteristici ale stilului brâncovenesc, cel contemporan și nu în ultimul rând cel rustic și retro. Acest stil nu poate fi încadrat la minimalism, dar nici nu putem spune că este foarte încărcat. Obiectele și finisajele în stilul tradițional sunt intense și expresive, de acceea atunci când sunt în cantitate mare pot arăta prea aglomerat. În schimb, câteva accente tradiționale românești într-un interior, contribuie la crearea unei atmosfere confortabile și „spirituale”.

Elementele caracteristice ale stilului tradițional românesc

Placarea pereților și a tavanului cu lemn, pardoseli din lemn brut, parchet cu finisaje mate. Este de preferat să folosiți culori deschise de lemn.

Șemineul. Amplasarea unui șemineu/sobe tradiționale românești într-o casă sau apartament este destul de complicat, deoarece un șemineu este destul de masiv și va ocupa mult spațiu. În schimb soluția ar fi să construim un șemineu stilizat, mai mult pentru decor. Acesta să fie placat cu faianță sau plăci ceramice cu motive tradiționale pictate manual. Acest element va transforma încăperea în una unică și originală.

Evitați obiecte din plastic sau metal lucios. Chiar dacă stilul modern nu poate exclude finisaje lucioase, pentru a crea stilul tradițional reinterpretat este recomandat să le reduceți la minim, în schimbul unor suprafețe cât mai brute.

Gama cromatică este una caldă. Sunt binevenite toate nuanțele naturale de lemn, caramică, bejuri sau alb. Elemente de accente sunt – culoarea verde sau roșu.

Citește și despre stilul eclectic în designul interior.

Mobilierul într-un interior tradițional modern

Se recomandă utilizarea unui mobilier din lemn masiv prelucrat sau păstrat brut. Dacă interiorul trebuie amenajat mai elegant (de ex. un conac, un palat brâncovenesc etc) se va folosi mobilier cu detalii clasice sculptate.

Pentru tapițerii se pot folosi textile cu imprimeuri și ornamente tradiționale, însă trebuie să țineți cont că aceste elemente sunt destul de puternice și este de preferat  să vă limitați doar la câteva din ele.

Un bufet sculptat sau un cufăr va arăta foarte autentic într-o încăpere tradițională modernă. Iar dacă în sufragerie nu aveți suficient spațiu pentru acesta, puteți să-l poziționați cu încredere și într-o altă cameră: în bucătărie, hol sau loggie.

Accesoriile și decorul tradițional

Obiectele populare vor arăta foarte bine într-un interior tradițional. Dar încercață să vă limitați doar la câteva obiecte, ca să evitați extrema cealaltă – de a transforma casa într-un muzeu. Un ulcior mare pictat sau câteva suveniruri sculptate din lemn sunt suficiente pentru a decora o bibliotecă sau o comodă.

Textilele utilizate sunt din materiale naturale (bumbac, tricot, in) regăsite în prosoape, paturi, cuverturi sau draperii. Fețele de pernă, lenjeria de pat sau fețele de masă sunt croșetate pe margini și brodate cu motive tradiționale.

Pardoselile sunt de obicei acoperite cu țoluri sau covoare cu flori sau alte elemente abstracte stilizate. Până și pereții pot fi acoperite cu aceste covoare, dar iarăși fără a încărca încăperea. O alternativă modernă de a decora pereții este de a folosi un tapet sau fototapet cu motive tradiționale sau profile decorative, vezi colecția MARAMA pe care am creat-o împreună cu Fabrica de Profile.

Mușcatele, ficușii sau plantele de aloe se vor pune în ghivece de lut pictate, amplasate pe suporți/rafturi sau pervazurile ferestrelor. Chiar și florile naturale (cele mai reprezentative sunt florile de câmp) vor arăta bine atunci când decorați un spațiu într-un stil tradițional.

În concluzie: Stilul tradițional românesc va fi mereu un stil inedit și reprezentativ poporului nostru, iar reinterpretarea acestuia devine o cale importantă pentru a transmite tradiția următoarelor generații.

Vă place stilul tradițional românesc și vă doriți un proiect amenajat în acest stil, noi vă putem ajuta, contactează-ne aici.

Sursă poze: Pinterest, adelaparvu.com, calatorinbascheti.ro

Share:

CONTACT

Ești pregătit pentru o nouă experiență? Suntem aici să ascultăm viziunea ta și să o transformăm în realitate.
Sediu București
Piața Dorobanților 4, Sector 1, București, România
Telefon

+4 0758 739 654

Email

contact@creativ-interior.ro