Materiale inovatoare in designul interior

6 materiale inovatoare în designul interior

În căutarea noilor forme, culori sau texturi, designerii mereu descoperă soluții cu adevărat neobișnuite care puse în proiecte arată senzațional. De cele mai multe ori nici măcar nu ne dăm seama că un material (uneori banal) poate fi  transformat într-o masă futuristă sau într-o lampă  cu un design original. Este bine că există experienți și artiști în acestă lume care reușesc să facă artă și cu noile tehnologii, iată cele 6 materiale inovatoare utilizate de ei:

Metacril

Acest material inovator, care a apărut la începutul mileniului pentru a ajuta alt material – plasticul, datorită proprietăților sale, a gamei de culori aproape nelimitate și capacitatea de a fi prelucrat ușor, și-a câștigat popularitatea în lumea designului. Astăzi, designerii, cu ajutorul matacrilului nu au limită la imaginiație și pot crea cele mai complicate forme.

Descoperirea oficială a avut loc în 2006  când Sawaya & Moroni  au creat candelabrele Maua Huni. Deși designerii s-au inspirat de la candelabrele clasice, obiectele create de ai arată ultramodern. Ce este atât de spectaculor la acest obiect de design, este faptul că reflectă lumina prin muchii și crează un efect interesant, iar pentru aceasta nu este nevoie de lumini suplimentare.

Fibra de carbon

Acest material a fost adaptat în designul de interior și cel de obiect din industria aviației și a automobilelor. Este un material ultra-ușor și rezistent, iar dacă luăm în calcul și proprietățile de rezistență termică și climatică, acesta  a creat noi oportunități pentru designeri și a deschis o nouă eră de soluții inovatoare.

Unul dintre cele mai de succes produs din fibră de carbon este scaunul creat de Berthyne Pot și Marcel Wanders. Șezutul și spatele sunt țesute manual, iar rama este din rășină epoxidică.

Quartz Compozit

Quartz-ul compozit este, de fapt, o piatră recompusă, tehnic vorbind, „rezultatul unui complex proces de mixare în care ingredientele principale, cristalele de quartz, se regăsesc în proporție de 95% din masa materialului, combinate cu rășini speciale, diverși pigmenți și elemente de decor ca să creeze modele unice.” Avantajul acestui material este: complet impermeabil, rezistent la caldură, zgârieturi și substanțe acide care afectează, este igienic, care nu permite menținerea și dezvoltarea microorganismelor și bacteriilor pe suprafața acestuia, totodată se întreține foarte ușor.

Quartz-ul compozit de obicei înlocuiește blaturile de bucătărie din piatră naturală, dar se poate folosi și în zonele umede cum ar fi băi sau chiar la placarea pereților. Ca și finisaje, aceste apot atât de diverse și unice, astfel designerii pot crea proiecte personalizate.

Terrazzo

Se pare că moda se reîntoarce, iar unele materiale care sunt asociate cu trecutul, revin în amenajările de astăzi. Un astfel de material este Terrazzo – o tehnică veche de pardoseli apărută în Veneția.

Mulți producători au reinterpretat acest material în mai multe moduri și au folosit imitația acestuia într-un mod atipic. De exemplu Print pe textile, fototapet, veselă (farfurii, boluri) sau decorațiuni (vaze, decor perete etc). Tot acest material este folosim în noile colecții de faianță și gresie ale celor mai renumite fabrici de plăci ceramice.

Polimerul Cacoon

Inițial acest material nu a fost creat pentru design, ci mai degrabă în industria construcțiilor ca material izolant. Dar, la urma urmei, designerii nu au limite la imaginație. Ca rezultat, în anii ’60 brandul Flos sub creația lui Achille și Pierjacomo Castiglioni a produs lampa Taraxacum – aceasta a devenit prima experiență creativă cu polimerul Cocoon.

Iar în 2005, Marcel Wanders a folosit aceeași tehnologie și a creat un candelabru cu un design fascinant – Zeppelin. Datorită formei și a texturii neobișnuite, acest obiect atrage atenția oricărui privitor.

Papierul mache

Și aș mai vrea să vă prevint încă un material de care îmi aduc eu aminte cu drag din copilărie când am făcut școala de pictură. Deși pe vremea aceea nici nu mi-a trecut prin gând că poți face o mulțime de lucruri și ca dovadă, designerii de la firma Studio Job au creat o întreagă colecție de mobilier pentru fabrica Moooi, complet realizata din papier mache (o pastă din hîrtie, gips și adeziv). Putem confirma că și acest experiment îndrăzneț a dovedit încă o dată posibilitățile nelimitate de design.

În concluzie, este nevoie de imaginație, ca ulterior lucrurile să devină realitate. Inspirați-vă de la alții, nu știi niciodată cum îți poate veni o idee genială! Succes

Articol apărut în revista Casa Mea, martie 2018

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *