Amenajare cabinet/clinica medicala, spital: idei de design, aspecte importante, norme

Clinicile medicale și spitalele sunt supuse unor alte coordonate când vine vorba de design interior. Deși și unitățile sanitare stau sub semnul esteticului – construim spații care să arate bine și să inspire încredere – trebuie să ne îndreptăm atenția către normele de igienă și curățenie, către regulile impuse de Ministerul Sănătății. 

Indiferent dacă vorbim despre amenajare cabinet medical sau amenajare clinica medicală, designul unei unități sanitare trebuie să se fundamenteze pe finisaje și materiale antifungice și antibacteriene, însă imaginea de ansamblu în prezent nu trebuie să fie una sterilă și sobră – pacientul trebuie să se simtă important și comod, iar psihologic, designul ne vindecă – culorile, accentele, finisajele – toate contribuie la o stare de bine. 


Care sunt cele mai importante aspecte in amenajarea unei clinici/cabinet medical

Clinicile și cabinetele medicale sunt supuse unor norme de amenajare diferite; când vorbim despre idei amenajare clinică medicală, trebuie să avem în vedere câteva aspecte importante: 

  • spațiul trebuie să fie unul ușor de igienizat și întreținut; 
  • finisajele trebuie să fie calitative și să respecte normele impuse de Ministerul Sănătății;
  • materialele trebuie să fie tratate antifungic și antibacterian; 
  • spațiul trebuie să fie unul luminos. 

Etapele amenajarii unui cabinet/clinica medicala/spital cu o echipa de designeri

O echipă de designeri de interior transformă procesul amenajării într-unul mult mai plăcut și ușor pentru beneficiar. Transparența este pilonul de sprijin în această relație, astfel că împreună cu studioul de design interior vei parcurge o serie de etape:


Stabilirea conceptului

Conceptul este foarte important în amenajarea spațiilor comerciale – dincolo de serviciile pe care le oferi, pacienții vor să regăsească ineditul în cabinetul tău, plus-valoarea pe care o aduci în nișă, iar această valoare este dată de concept. Un concept stă la baza amenajării interioare, întrucât personalizează spațiul și reprezintă amprenta vizuală a întregului design. 

Un concept va deveni unitar dacă este gândit în paralel cu identitatea vizuală a cabinetului, adică logo-ul, gama cromantică, până și tematica dacă se optează pentru una.


Planificarea spatiului din cabinet

Planificarea spațiului din cabinet este o etapă importantă și minuțioasă, în care singur poți cu ușurință să greșești; un designer de interior nu planifică spațiul „din ochi”, ci ia în calcul toate aspectele de care trebuie să ții cont într-un cabinet sau o clinică medicală: totul pornește de la intrare și recepție (cum arată acestea, cât de clare sunt informațiile despre specialitățile cabinetului etc), sala de așteptare (trebuie să fie una primitoare, să relaxeze), fluidizarea traficului etc. Planificarea spațiului din cabinet este temelia de la care pornește amenajarea – aici se va decide cum fructificăm la maximum spațiul pe care îl avem la dispoziție, fără a oferi senzația de claustrofobie. 


Layout 2D

În etapa de layout 2D vei putea vedea, practic, cum va arăta cabinetul tău la scară reală: vei avea parte de o serie de imagini cu planificarea spațiului, pentru a înțelege cum și de ce vor fi dispuse zonele astfel. Layoutul bidimensional îți oferă o imagine clară asupra viitorului cabinet, și anume vei înțelege cum se va compartimentarea spațiul pentru un flux corect,  ce echipamente încap și care va fi poziția lor optimă, cum se va crea traseul pacienților și am personalului, cum va fi gândită recepția și zona de așteptare. Toate  aceste detalii vor fi transpuse, mai apoi, în plan tridimensional pentru o și mai bună precizie. În layoutul bidimensional vor fi create funcționalitățile și fluxul corect al clinicii. 


Modelarea in plan 3D & randari

În această etapă vei putea vedea 3D cum va arăta cabinetul tău – după procesarea și aprobarea layoutului 2D, imaginile sunt modelate în plan 3D. Aceste modelări tridimensionale te vor ajuta să înțelegi și mai bine cum va arăta spațiul tău în ansamblu, ca și spațiu de depozitare, fluxuri, dimensiunea reală a obiectelor și celelalte detalii importante dintr-o amenajare. Iar randările sau simulările 3D sunt imagini fotorealiste care vă vor ajuta să înțelegeți nu doar cum va arăta spațiul la final, dar și ce materiale, finisaje și culori au fost alese în proiectul respectiv.


Realizarea schitelor

După ce randările au fost aprobate, începe etapa cea mai tehnică a unui proiect de design – schițele tehnice. În această etapă se va realiza detalierea proiectului, de la partea de construcții: planuri de compartimentare, electrică, iluminat, planuri cu detalii despre finisaje și materiale, desfășuratele pereților cu reprezentarea finisajelor alese și alte detalii utile echipei care va implementa proiectul (care diferă de la un proiect la altul, în funcție de complexitate), până la partea de mobilier: toate schițele tehnice în care se va specifica compartimentarea fiecărei piese realizate la comandă.


Listele produselor standard și cantități materiale

După realizarea schițelor se va completa proiectul cu lista produselor standard și cantitățile de materiale. Plus se va specifica sursa sau furnizorii de unde pot fi achiziționate. Uneori designerul poate oferi și serviciul de achiziții, dar este un cost extra. Și să nu uităm că un designer specializat în amenajări Healthcare sau wellness întotdeauna va respecta normele și cerințele sanitare pentru o întreținere mult mai ușoară, dar și pentru siguranța pacienților.


Executia propriu-zisa si serviciul de supraveghere santier

După ce ești mulțumit de randări, ai aprobat schițele tehnice și propunerile de mobilier, începe execuția propriu-zisă, la finalul căreia vei avea o clinica medicala sau un cabinet medical pe măsura așteptărilor tale. Timpul de execuție diferă în funcție de complexitatea proiectului, la fel ca bugetul necesar pentru amenajare. 

Și nu uita, pentru ca implementarea unui proiect să decurgă corect alege să lucrezi cu o echipă de constructori sau meseriași cu experiență și cei care au un șef de șantier sau Project Manager. Designerul urmărește lucrarea, dar nu poate răspunde pentru toate situațiile apărute pe șantier pentru că nu este specializat în acest domeniu, de aceea îți recomandăm să fii atent la echipa cu care vei lucra.


Idei pentru amenajarea spatiilor

Dacă ești în căutare de idei amenajare clinica medicala sau idei amenajare cabinet medical, este bine să știi că aceste unități sanitare – deși sunt spații sigure și sterile – nu trebuie să fie sobre și formale. Pacienții trebuie să se simtă bine primiți, trebuie să aibă parte de o atmosferă călduroasă și familiară, iar designul de interior contribuie la consolidarea acestor aspecte. 

De aceea astăzi, mulți designeri optează pentru concepte de amenajare care te duc mai aproape de natură (poate deja ați remarcat acest lucru)  și care transmit o atmosferă relaxantă ( asemănătoare SPA-urilor – iarăși un nou trend care a prins foarte bine în designul cabinetelor, indiferent de specializare).


Receptia si sala de asteptare

Recepția și sala de așteptare sunt zonele în care putem fi creativi în design, iar aici poate fi prezent conceptul clinicii din abundență. Fiind zonele de prim-contact între pacient și clinică, dar și spațiile în care acesta poate petrece o lungă perioadă de timp, trebuie să fie confortabile și elegante. 

Și nu uitați, designul recepției trebuie să fie în armonie cu restul spațiilor, indiferent dacă vorbim despre cabinete sau holuri, grupuri sanitare etc. 


Amenajarea receptiei

Zona de intrare și recepția sunt primul contact pe care pacientul îl are cu cabinetul sau clinica noastră, motiv pentru care trebuie să îl facem bine-primit. În acest spațiu ne putem juca prin culoare, putem fi creativi – spațiul recepției trebuie să aibă imprimat identitatea și imaginea pe care vreți să o transmiteți clienților voștri.

Recepția trebuie să fie suficient de spațioasă încât să nu se creeze aglomerație, iar organizarea este și ea foarte importantă, astfel că spațiile de depozitare nu trebuie să lipsească.  Sufletul cabinetului, recepția poate decide dacă pacientul va reveni sau nu în cabinet – un spațiu închis, sobru, claustrofob, care îi provoacă teamă nu îl va face să revină. 

Dar și în cazul în care spațiul nu permite să amenajăm o recepție generoasă, cel puțin aceasta trebuie gândită foarte ergonomică și iluminată corespunzător pentru a mări vizual spațiul.


Amenajarea zonei de asteptare

În zona de așteptare pacienții pot petrece un timp destul de îndelungat, astfel încât trebuie să punem preț pe confortul lor. Venită ca o extensie a recepției, și zona de așteptare trebuie să fie un spațiu familiar și creativ. Iată care sunt cele mai importante aspecte de care să ții cont: 

  • elemente precum oglinda și cuierul nu trebuie să lipsească;
  • sala de așteptare trebuie să fie comodă, confortabilă, așa că scaunele (sau canapelele) trebuie să fie pe măsură; 
  • materialele de citit nu trebuie să lipsească. Și televizorul uneori va relaxa pacientul în așteptare (dar fiți atenți la ce posturi este dat);
  • nu trebuie să uităm de juniori: sala de așteptare trebuie să conțină un colț pentru copii, amenajat ca un mic loc de joacă. 

Amenajarea cabinetului/cabinetelor medicale propriu-zise

Cabinetul medical propriu-zis este cea mai importantă zonă din întreaga clinică, fiind spațiul dedicat tratamentului. În cabinetul efectiv este importantă mai mult ca niciodată conturarea unei atmosfere aerisite și impecabile: atmosfera, tehnologia și echipamentele folosite, dar mobilierul auxiliar sunt trei dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont. 

De menționat este că amenajarea cabinetului diferă în funcție de profilul său: un cabinet dentar va avea alte funcționalități și norme de respectat față de un cabinet de medicină generală, de exemplu. 

De asemenea, echipamentul medical diferă de la specializare la specializare, motiv pentru care aceasta este vitală în amenajare și trebuie cunoscută de la bun început: dacă se amenajează un cabinet ginecologic, tehnologia și aparatura folosită va fi cu totul și cu totul diferită față de una utilizată în stomatologie, iar acest lucru poate afecta spațiul – s-ar putea să ocupe mai mult (sau mai puțin) spațiu, de exemplu. Profilul cabinetului medical dă tonul în compartimentarea spațiului și amenajarea interioară. 


Amenajarea saloanelor pentru pacienti

Saloanele pentru pacienți sunt spații de obicei închise, care ne înrădăcinează și mai mult frica. Putem domoli senzația de teamă și claustrofobie prin design, păstrând, desigur, un spațiu cât se poate de sigur și steril. 

Este important ca salonul să fie gândit în funcție de nevoile pacientului – acesta trebuie să aibă suficient spațiu atunci când coboară din pat, intimitate față de ceilalți, dar și suficient spațiu de depozitare. Lumina este, și ea, foarte importantă – sunt de dorit ferestrele cât mai mari, iar în lipsa lor trebuie să apelăm la iluminare artificială de calitate. Și gama cromatică. Deși multe clinici optează pentru culoarea albă și albastră (culori reci, care sunt și culori mai depresive, dar care sunt asociate cu igienă, curățenie), studiile au arătat că anumite culori ajută vindecarea mai rapidă. Vă recomand să studiați mai mult despre psihologia culorilor. Și ca o concluzie: optați pentru culorile care reflectă natura: verde (tonuri deschise, pastelate cu nuanță care bate mai mult spre galben decât spre albastru; culorile pământii – nisip, bejuri calde, culoarea lemnului deschis etc)


Grupurile sanitare

Grupurile sanitare trebuie să fie amenajate în același ton ca restul clinicii / cabinetului medical, iar aici accentul cade și mai mult pe igienă și pe păstrarea unui spațiu curat, aerisit, cât mai ușor de igienizat. Trebuie să fie, de asemenea, suficient de spațios, astfel încât să permită fluiditatea circulării pacienților fără ca aceștia să se simtă stânjeniți. 

Optați pentru finisaje de lemn (știm cu toții că lemnul natur sub orice formă este de evitat în astfel de spații, dar când avem nevoie vizuală de acest material, alegeți imitația acestuia, de exemplu gresie porțelanată rectificată care imită lemnul – se montează ușor și datorită marginii drepte, se poate monta fără rosturi, ceea ce înseamnă o întreținere mai bună. Alt material la fel de sigur este covorul PVC care poate imita lemnul sau piatra naturală), puteți alege un fototapet cu o grafică interesantă, dar totuși mai puțin încărcată și să completați decorul cu oglinzi și un joc de lumini (de exemplu, o lumină decorativă în scafă sau în spatele oglinzii  și una mai puternică sub formă de plafonieră sau lampă suspendată).


Care sunt normele de amenajare a cabinetelor medicale

Pentru a amenaja un cabinet sau o clinică medicală este necesar să respectăm o serie de norme care asigură sterilitatea spațiului: 

  • sala de așteptare trebuie să aibă minim 1/1,5 metri pătrați/ persoană (pentru adulți);
  • trebuie să existe minimum 2 grupuri sanitare – unul pentru pacienți, unul pentru personal;
  • sala de tratament trebuie să aibă o suprafață minimă de 9 metri pătrați, dar depinde de cantitatea și mărimea echipamentelor; 
  • suprafețele din zonele de tratament trebuie să fie rezistente la dezinfectate, antibacteriene, antifungice și superlavabile; 
  • tavanele false casetate sunt de evitat;
  • mochetele sunt interzise; 
  • trebuie folosite produse de construcție rezistente la foc;
  • unitatea trebuie dotată cu stingător, instalațiile electrice trebuie verificate periodic, iar planul de evacuare și căi de acces sunt obligatorii.

Alte sfaturi practice pentru amenajarea unei clinici/cabinet medical/spital


Alegerea pardoselii din cabinetul medical

La fel ca mobilierul și tehnologia dintr-un cabinet medical, clinică sau spital, pardoseala ocupă un rol important și trebuie să îndeplinească o serie de reguli:

  • antifungică
  • antibacteriană
  • rezistentă la pete – stainprotect
  • să nu aibă rosturi și să fie o suprafață continuă – podelele cu rosturi nu corespund normelor europene;
  • să fie rezistentă la trafic intens;
  • ușor de igienizat; 
  • absorbanță fonică ridicată;
  • tratată cu substanțe antimicrobiale și antibacteriene.

Ca recomandări de materiale, puteți opta pentru: linoleum, covoare PVC, rășini ipoxidice speciale și gresie montată fără rosturi sau cu rosturi minime (dar nu în saloane sau cabinetele de tratament).


Culori recomandate

Culorile pot influența starea noastră de psihic, iar în cabinetele medicale avem nevoie de stare de bine și liniște, de siguranță și confort; este important să alegem culorile care să îi facă pe pacienți să se simtă bine și protejați. Albul este cea mai îndrăgită culoare pentru spațiile sanitare, pentru că oferă sentimentul unei zone impecabile, proaspete, sănătoase.

Cu toate acestea, spațiul medical nu trebuie să fie unul sobru și trist – culorile vibrante ne ajută să ne păstrăm optimismul și starea de bine. Verdele, galbenul, movul, albastrul dau viață spațiului și îl transformă într-unul plin de energie și vitalitate. Cabinetele medicale ne fac adesea să ne simțim temători și anxioși, însă culoarea poate să ne vindece. Culorile închise, pe de altă parte, trebuie evitate, pentru că nu fac decât să accentueze sentimentele de neliniște și teamă, sufocând spațiul.


Iluminarea in cabinet

Iluminatul în cabinet este un punct important și trebuie să ne axăm nu doar pe favorizarea luminii naturale prin ferestre generoase, ci și pe un iluminat artificial de cea mai bună calitate. Instalațiile de iluminat vor funcționa continuu (poate chiar în permanență), motiv pentru care trebuie să meargă fluid și să asigure aceeași calitate. Iluminatul automatizat, controlat de la distanță, face parte din tehnologiile pe care le adoptăm din ce în ce mai mult și în propriile case, pentru că ne face viețile mai ușoare, iar în cabinet este imperios necesar. 

Zona de tratament este cea în care iluminatul trebuie să fie cel mai puternic – totuși nu oribitor pentru pacient – iar în sala de așteptare o lumină la fel de intensă nu este neapărat necesară. 

Și nu uitați, optați pentru surse de lumină neutre pentru a evita schimbarea culorilor naturale mai ales în zonele de tratament sau operații.


De ce sa alegi o echipa de designeri de interior pentru amenajare

În amenajarea de clinici private, spitale, cabinete medicale procesul devine mult mai complex decât în amenajarea locuințelor noastre. Spațiile sanitare nu trebuie să fie doar estetice și confortabile, ci cu adevărat sterile și sigure, atribute vitale pentru cabinete și clinici. Iar întreg procesul de amenajare poate fi o călătorie îndelungată și complexă, motiv pentru care un studio de design interior va veni ca un aliat de încredere, menit să te ajute pe tot parcursul acestei călătorii. De ce să alegi o echipă de designeri de interior pentru amenajarea cabinetului tău?

  • un spațiu sanitar trebuie să respecte o serie de norme și reguli pe care ți-ar lua mult timp să le descoperi, însă designerii de interior deja le cunosc; 
  • designerii de interior știu să creeze fuziunea armonioasă între cei trei piloni: estetic, funcțional și siguranță;
  • echipa de designer știe care sunt materialele și finisajele aprobate de Ministerul Sănătății; 
  • amenajarea finală va fi una unitară, fluidă, un tot complet și complex; 
  • vei economisi bani, pentru că un designer de interior știe să se încadreze în buget;
  • și, cel mai important, vei economisi timp, iar rezultatul final va fi pe măsura așteptărilor tale și ale clienților tăi.

Dorești să amenajezi un cabinet sau o clinică medicală, echipa Creativ Interior te poate  ajuta, contactează-ne aici  pentru mai multe detalii.

Publicat în BLOG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *