Amenajare camera de hotel: idei, sfaturi si reguli de design interior

Designul de hotel nu este același lucru cu amenajarea individuală a camerelor: designul camerelor de hotel este în directă legătură cu prima impresie pe care turiștii și-o fac. Amenajarea camerei de hotel trebuie să fie ancorată în viziune estetică și într-un concept bine-definit, însă nu influențează doar din considerente estetice: designul camerei dictează confortul pe care îl vor avea viitorii clienți. 


Cum alegem conceptul camerelor de hotel. Stilistica

Un hotel de cinci stele are la bază un concept bine-definit: bunul-gust este personalizat și conceptualizat, de aceea amenajările reușite au o viziune estetică clară la bază. Stilistica unei camere de hotel are la bază trei piloni importanți: 

  • universalul: camerele trebuie să fie cât mai universale, adică să mulțumească o gamă variată de clienți 
  • spațiul: este important ca o cameră de hotel să fie bine compartimentată, astfel încât să fie spațioasă și să nu ofere senzația de sufocare
  • funcționalitate, 

În ce privește proiecte amenajare camera de hotel, fiecare proiect începe cu definirea conceptului pe care îl vom urma, corelat cu designul interior general al hotelului. Ce înseamnă asta? Că vom defini încă de la început stilul de amenajare pe care îl vom ilustra în camerele noastre, fie el nordic, minimalist, clasic sau rustic. 


Alegerea finisajelor

FInisajele dintr-o camera de hotel sunt, bineînțeles, extrem de importante din punct de vedere estetic, însă nu doar atât: ele trebuie să corespundă unor norme bine definite și să respecte unele cerințe: 

  • să fie ușor de igienizat 
  • să fie rezistente la substanțele chimice
  • să aibă o clasă ridicată de rezistență la foc și uzură 
  • tapetul (dacă există) trebuie tratat antifoc, la fel ca mocheta
  • pardoseala trebuie să fie rezistentă la trafic intens
  • în general suprafețele trebuie să fie anti-microbiale. 

Care sunt culorile potrivite pentru amenajare camerei de hotel. Gama cromatica

Culorile sunt pură psihologie. Iar într-o cameră de hotel contează mai mult decât am crede – de ce mergem la hotel? Pentru odihnă, relaxare, deconectare. Astfel că un verde aprins sau roșu intens ne vor agita, nu? De aceea, regulile spun că o culoare extrem de intensă nu este potrivită pentru un hotel. 

Gama cromatică trebuie să fie neutră la bază, fundamentată pe nuanțe calde, calme, luminoase, care oferă iluzia spațialității. În camerele mici putem folosi doar culori neutre, în vreme ce în camerele duble putem alege mai multe nuanțe dintr-o gamă comună de culori (și mai închise, și mai deschise). Putem include accentele de culoare în cameră prin perdele, cuverturi, pături, covoare, perne, însă excesul trebuie evitat.


Cat de important este iluminatul intr-o camera de hotel

Ce ne face să ne simțim cu adevărat bine într-un spațiu? Lumina. Conform regulilor europene, iluminatul într-o camera de hotel trebuie să fie de cel puțin 150 lux – scenariile de iluminare sunt extrem de importante, pentru că lumina dictează starea pe care o vor avea turiștii. 

În camerele mai mari – de peste 15 mp – trebuie implementată iluminarea pe mai multe nivele, zonificarea fiind și ea de dorit. Spoturile rotative, aplice, lămpi de masă, lampadare și veioze – toate acestea trebuie să facă parte din schema de iluminat a încăperii. 


Sfaturi generale pentru amenajarea unei camere de hotel

Dincolo de aspectele generale de care trebuie să ținem cont – concept, personalizare, lumină, gamă cromatică – amenajarea unei camere de hotel este o acțiune bazată pe detalii: acestea chiar fac diferența dintre un sejur confortabil și unul mai puțin plăcut. 


Patul si zona de dormit

Patul trebuie să fie unul suficient de spațios și confortabil, deci o saltea calitativă este obligatorie – de asemenea, trebuie alese materialele ușor de igienizat și anti-bacteriale atât pentru saltea, cât și pentru așternuturi și cuvertură. 

Zona de dormit trebuie să aibă obligatoriu aplice sau veioze, pentru eventualitatea în care ne dorim să lecturăm în pat, de exemplu – noptierele de la marginea patului nu trebuie, nici ele, să lipsească. Amplasarea zonei de dormit este și ea importantă – ar fi de preferat să nu amplasăm patul chiar lângă toaletă, de exemplu. 


Baia

Baia stă sub semnul unui singur cuvânt: sanctuar. Când faci o baie la hotel, vrei îndeosebi să te simți ca la spa-ul favorit, uitând de griji și stresul cotidian – dincolo de curățenia care trebuie să domnească în baie, trebuie să ne asigurăm că avem o cadă spațioasă și toate celelalte utilități necesare (de la săpun și până la uscător de păr). Organizarea este foarte importantă – până și felul în care sunt împăturite prosoapele pe raft contează.


Zona de lounge

Zona de lounge dintr-o cameră de hotel poate fi alcătuită dintr-o masă și fotolii confortabile, poate chiar tip șezlong – este important să conturăm o atmosferă cu adevărat relaxantă, intimă, în care cei care ne trec pragul să poată savura un pahar de vin seara. Iluminatul este și aici foarte important – nu ne dorim o lumină puternică, cu atât mai mult nu una rece. 


Balconul

Balconul nu este un spațiu pe care să îl neglijăm în camera de hotel – este vital să îi acordăm atenția cuvenită și să îl transformăm într-o oază proaspătă de natural, indiferent de dimensiunea sa. Un hamac suspendat, o măsuță de cafea, plante verzi – balconul nu trebuie să fie un spațiu sufocant, ci, dimpotrivă, să ne ofere oportunitatea de a ne conecta cu natura și cu liniștea de afară.


Reglementari pentru amenajarea camerei de hotel

În amenajarea unei camere de hotel este necesar să ținem cont de câteva aspecte esențiale pentru siguranța și starea de bine a turiștilor, aspecte devenite chiar reglementări în adevăratul sens al cuvântului: 

  • finisajele trebuie să fie obligatoriu antifoc 
  • pardoseala trebuie tratată cu atenție – de exemplu, pardoseala lucioasă trebuie evitată, pentru că e alunecoasă și crește riscul de alunecare
  • sistemul de iluminat trebuie amplasat cu atenție, pentru că un iluminat nepotrivit într-o anumită zonă poate duce la accidentări (iluminatul nepotrivit în baie poate favoriza alunecarea) 
  • ușile de sticlă trebuie securizate
  • substanțele toxice sunt interzise
  • pardoseala trebuie să fie destinată traficului intens.

De ce sa apelezi la o echipa de profesionisti in design interior

„Dar aș putea să fac și singur un design interior camera de hotel”. Desigur – dar chiar îți dorești asta? Noi credem că ai fi mult mai avantajat dacă ai alege să colaborezi cu o echipă de designeri de interior pentru hotelul tău, și iată de ce: 

  • vei economisi bani 
  • vei economisi timp
  • vei avea o amenajare cu adevărat unitară din punct de vedere estetic
  • specialiștii cunosc deja reglementările legale pentru aceste spații 
  • un design estetico-funcțional ideal atrage mai mulți clienți.

Cum este stabilit bugetul pentru amenajarea camerei de hotel

„Cât costa o amenajare pentru camera de hotel?” Răspunsul este: depinde. Iată cum diferă bugetul pentru o astfel de amenajare: 


In functie de numarul de camere

De regulă, hotelurile pun accent pe camerele standard. Acestea ar trebui să fie cât mai universale (inclusiv din punct de vedere al designului), suficient de spațioase (de cel puțin 12 metri pătrați), și funcționale. În hoteluri mari și mijlocii există întotdeauna camere de lux și așa-numitele camere prezidențiale, constând dintr-un birou, un living, 2-3 dormitoare, câteva băi.

Bugetul de amenajare se stabilește pentru o cameră standart, iar când vorbim de camerele de lux, aici se pune foarte mare accent pe materiale prețioase și scumpe, o gamă cromatică în tonuri de purpuriu și auriu – care sunt asociate cu luxul.


In functie de gradul de confort

Dacă hotelul este construit, de exemplu, într-o clădire cu valoare istorică, bugetul de amenajare va fi și el mai crescut, pentru că sunt impuse anumite norme de restaurare pe care designerii sunt nevoiți să le respecte. De asemenea, bugetul de amenajare al unei camere de hotel diferă și în funcție de numărul de stele: un hotel de 5 stele oferă mai mult confort decât unul de 1 stea, deci automat și amenajarea va fi una mai costisitoare.

Publicat în BLOG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *