Amenajarea oricarui tip de terasa de restaurant sau cafenea – idei, concepte si sfaturi practice

În ultima perioadă am înțeles cu atât mai mult necesitatea unui spațiu exterior anexat restaurantului. Acum mersul la restaurant nu mai este doar despre calitatea mâncării și ospitalitatea angajaților, ci și despre cum ne simțim când ieșim în oraș. O terasă în aceste timpuri ne oferă garanția siguranței – un spațiu exterior și aerisit, prietenos și cu fumătorii, în care putem păstra distanța și să ne bucurăm în continuare de experiență. Odată cu legea antifumat, restaurantele fără un loc amenajat special pentru fumători sau terasă au resimțit financiar necesitatea unui astfel de spațiu exterior.


De ce trebuie sa tii cont atunci cand amenajezi terasa restaurantului/cafenelei?

Cel mai important aspect când vine vorba de amenajare terasa restaurant este momentul în care ne decidem să facem schimbările: de cele mai multe ori, suntem tentați să începem amenajarea în mai sau iunie, mult prea târziu – când începe sezonul cald, terasa deja trebuie să fie pregătită. Este important să ne calculăm atent timpul și schimbările cu un sezon în avans, chiar din ianuarie-februarie; altminteri, poți fi în ipostaza în care nu vei primi clienți pe terasă, deși vremea o permite, pentru că ești în toiul amenajărilor. 

Mai mult de atât, un proiect de amenajare pentru terasa restaurant nu se realizează de pe o zi pe alta, iar dacă începi pregătirile de abia în mai, proiectul va fi grăbit și incomplet, termenele de execuție nu vor fi realizate în timp util, iar mobilierul nu va putea fi livrat instant. Față de amenajarea interioară a unui restaurant sau cafenele, când vine vorba de terase trebuie să avem în vedere un aspect foarte important: vremea. Mai ales dacă terasa este neacoperită, va trebui să investeți în mobilier de calitate, care să reziste razelor ultraviolete și intemperiilor. Alături de aceste aspecte, este important să ne axăm asupra publicului țintă, să avem un concept bine definit și un buget stabilit încă de la început. 


Cine este publicul tau si ce isi doreste

Primul aspect de care trebuie să ținem cont în amenajarea unui spațiu exterior nu este ce ne dorim noi, ci mai cu seamă ce își doresc clienții noștri – terasa trebuie să fie amenajată astfel încât să răspundă nevoilor și dorințelor publicului nostru țintă. De exemplu, amenajarea unei terase pentru un restaurant de tip fine dining nu va fi aceeași cu amenajare terasa cafenea pentru tineret, pentru că publicul țintă diferă, deci și nevoile și stilul de viață al clienților diferă. 


Conceptul ales 

Conceptul ales este un element-cheie pentru spațiile HoReCa, pentru că acest aspect oferă personalitate spațiului și acel ceva care îi face pe clienți să se re-întoarcă. Mâncare gustoasă se găsește, cu siguranță, și în alte restaurante. Și în alte restaurante personalul s-ar putea să fie la fel de amabil. Însă nicăieri altundeva nu vom găsi un concept identic cu al nostru – din acest motiv, întreaga amenajare a terasei trebuie să fie bine definită de un concept. 

Viziunea din exterior trebuie să fie aceeași cu cea din interior – dacă restaurantul nostru este amenajat în stil scandinav, nu vom putea amenaja o terasă în stil clasic. La fel de importanți sunt și cei care ne trec pragul, astfel că alegerea conceptului trebuie să se facă atent, rezultatul final fiind unul ancorat în viziunea noastră, care să se încadreze în buget și care să mulțumească publicul țintă. 

Află de aici tot ce trebuie să știi despre amenajarea restaurantului: planificare, concepte, stiluri și sfaturi practice.


Bugetul

Bugetul este un punct pe care trebuie să îl abordezi de la bun început, astfel ca echipa cu care lucrezi să poată găsi soluțiile premium pentru tine, dar care să se încadreze în buget. Acesta diferă în funcție de dimensiunea spațiului, stilul pentru care optezi, finisajele folosite. Terasa este o extensie a întregului restaurant, iar când clienții se simt bine pe terasă, văd întreaga experiența la restaurant ca pe una pozitivă. Spațiul ne transformă starea, de aceea investiția în design este necesară pentru un viitor armonios al afacerii. 


Cum se face proiectarea spatiului de pe terasa?

Spațiul schimbă starea – felul în care este dispus spațiul într-o terasă ne poate face să ne simțim claustrofobi, sufocați sau, dimpotrivă, ca actori într-un spațiu aerisit și impecabil. Pandemia ne-a făcut să ne reconfigurăm dorințele și să punem mai mult ca oricând accentul pe distanțarea socială, pentru că vrem să ne simțim în siguranță. Suntem guvernați de spațiile aerisite, confortabile, elegante, care ne fac să ne simțim cu adevărat bine. 

Proiectarea spațiului de pe terasă este etapa în care suprafața va fi conturată și delimitată. Iată câteva aspecte de care să ții cont: 

  • layout-ul – planificarea spațiului – se ia în calcul și spațiul-extra, care asigură intimitatea clienților;
  • trebuie să ții cont de regulile HACCP legate de fluxul clienților și angajaților; 
  • gama cromatică este importantă mai ales pentru că unele culori provoacă poftă de mâncare, iar altele o inhibă;
  • toaletele clienților și ale angajaților trebuie poziționate atent; 
  • scena sau locul DJ-ului – dacă este cazul – trebuie setate încă de la început; 
  • sistemul de încălzire trebui gândit de acum, la fel ca sistemul de umbrire;
  • amplasarea mobilierului, alături de iluminat și accesorii finale sunt aspectele care unesc întreg conceptul terasei. 

Cum amenajezi orice tip de terasa pentru un restaurant sau spatiu HoReCa/Food Service

În funcție de spațiul pe care deja îl ai la dispoziție sau urmează să îl achiziționezi, terasa unei cafenele poate fi de mai multe tipuri: închisă, descoperită, de tip rooftop bar, de vară etc. 


Amenajarea unei terase de restaurant acoperite total

Terasa acoperită total se bucură de oameni care îi trec pragul și iarna, nu doar în sezonul cald. Astfel, vei avea parte de clienți pe durata întregului an. Terasa acoperită total poate fi acoperită cu folii PVC, rulori rezistente, transparente, care asigură luminozitate suficientă și căldură în sezonul rece. 

Compartimentarea spațiului este foarte importantă – nu este suficient să avem în vedere distribuirea meselor, ci trebuie să ne concentrăm și pe zona de cooking, o posibilă scenă sau un bar. Terasa închisă este printre cele mai populare idei amenajare terasă, pentru că nu este supusă unor reguli foarte stricte – mobilierul pe care îl alegem nu mai este expus ploii sau altor condiții meteo nefavorabile, de exemplu. Cu toate acestea, întreaga amenajare trebuie să fie o anexă a stilului ales în interior, pentru a crea cursivitate în design. 


Amenajarea unei terase acoperite partial 

Practice, elegante și spațioase, terasele acoperite parțial sunt o variantă ideală de compromis. Clienții pot sta în zona descoperită atunci când vremea o permite și se pot retrage în zona acoperită când plouă sau temperatura nu mai este la fel de prietenoasă. Pergola cu acoperiș retractabil este de nelipsit în amenajarea unei terase acoperite parțial, un tip de terasă care nu este supus altor reguli. Atenția trebuie să se îndrepte asupra mobilierului (mai ales cel exterior) și a iluminatului, dar și a sistemului de încălzire și umbrire. 


Amenajarea unei terase descoperite

Terasa descoperită este varianta clasică de terasă, loc în care cu toții ne chinuim să găsim o masă disponibilă în sezonul cald. Capcana în care putem cădea când vine vorba de amenajarea unei terase deschise este supra-aglomerarea spațiului: este important să nu încărcăm locul cu mult prea multe mese, pentru că va fi inconfortabil atât pentru clienți, care nu vor avea intimitate, cât și pentru angajați, care vor circula cu dificultate printre mese. 

Mobilierul, decorațiunile, iluminatul trebuie alese înțelept și trebuie supuse aceluiași stil de amenajare ca în interior – este important să avem în vedere confortul clienților, de la cât de comode sunt scaunele și până la cât de ușor le este să ajungă la toaletă. 

Și nu uitați: în sezonul cald este recomandat să optăm și pentru umbrele pentru a umbri zona de mese pe timp de zi.


Amenajarea terasei stradale

Tinerească, diafană, atașată de cele mai multe ori cafenelelor, terasa stradală este un spațiu plin de vervă, un spațiu agitat și energic. Terasa favorită a celor moderni, care își iau laptopul în rucsac când vremea le permite și își mută biroul la terasă, acest spațiu exterior este permisiv cu regulile de design interior. Capcana în care poți să cazi aici face referire, din nou, la supra-aglomerarea spațiului – de cele mai multe ori, terasele stradale dispun de foarte puține mese și nu ar trebui să suplimentăm numărul lor mai mult decât este necesar. Un spațiu prea aglomerat va deveni claustrofobic, luând în considerare și agitația stradală din jur. 


Terasa pe acoperis (rooftop bar)

Terasa de pe acoperiș devine din ce în ce mai căutată și întregită, priveliștea fiind cel mai bun aliat de la cafeaua de aici. În timp ce savurează bunătățile pe care le oferi, clienții tăi au parte cu adevărat de o experiență la înălțime și de o priveliște de vis, ceea ce îi va face să se reîntoarcă. 

Este important să le accentuezi plăcerea printr-un mobilier confortabil și o gamă cromatică plăcută, care să îmbie la visare. Moderne, eclectice, contemporane, fiecare rooftop bar vine cu o poveste și o priveliște inedite, care, dacă sunt acompaniate de un design plăcut și un meniu generos, vor genera o experiență de retrăit.


Amenajarea unei terase mediteraneene

Terasele mediteraneene sunt unice și fermecătoare. Întâlnite cel mai adesea în locuri cu deschidere către plaje sau lacuri, terasele mediteraneene conturează o atmosferă de vacanță. Finisajele și gama cromatică sunt cu adevărat importante aici – culorile marine, organice, naturale ne vor purta și mai mult în așteptatele călătorii; dincolo de asta, accentul cade pe un meniu care să ne facă să ne simțim în vacanță. 


Terasa cu pergola

Terasa cu pergolă vine cu avantajul că poate fi folosită în toate sezoanele și nu ține cont de condițiile meteorologice. Simple, retractabile, din sticlă și nu numai, pergola poate contura o terasă romantică, cu o arhitectură aparte. Pergola este retractabilă și poate fi dată la o parte în sezonul cald, însă este important să optezi pentru o tehnologie calitativă, funcțională, dar și estetică. Sunt potrivite și pentru terasele din zonele montane, pentru că sunt rezistente și la ninsori, și conturează terase aerisite, gata să își deschidă porțile pentru clienți în orice anotimp.


Gradina de vara

Grădinile de vară se numără printre favoritele clienților – intime, familiare, înconjurate de cele mai multe ori de verdeață, aceste terase sunt ideale pentru întâlnirile cu prietenii sau ieșirile în oraș cu familia extinsă. De cele mai multe ori, din amenajarea grădinilor de vară nu lipsesc elementele organice – lemnul, piatra, culorile naturale – dar nici fitodesignul.


Amenajarea zonei de fumat

Câți dintre noi ne-am reîntoarce într-un restaurant care nu are o zonă de fumat, ci doar o scrumieră așezată la fereastră? Spațiul pentru fumători nu trebuie neglijat, fiind un detaliu care ne poate face să nu ne mai întoarcem într-un local. Într-un grup, cel puțin o persoană va fi fumătoare, așa că experiența trebuie să fie plăcută de la început și până la sfârșit. În zona de fumat nu este suficient să așezăm câteva scrumiere – putem amplasa mese înalte, de bar, scaune comode, încălzitoare de terasă pentru vremea rece și umbrele pentru soare.


Amenajare bar la geam

Barul de la geam este din ce în ce mai atrăgător pentru clienți, indiferent dacă vin doar pentru a savura o cafea sau își aduc laptopul pentru a lucra. Fiind sub o lumină foarte bună, barul de la geam este cel mai adesea realizat din lemn și nu dispune de foarte multe locuri, ceea ce face experiența una intimă și detașată de restul localului.


Amenajarea in functie de locatie

O terasă la munte nu va fi amenajată la fel ca una din centrul Bucureștiului, motiv pentru care locația este importantă în designul interior din HoReCa.

Amenajarea terasei in centrul orasului

Centrul orașului rămâne caracterizat de agitație și energie, așa că terasa noastră trebuie să rămână vibrantă, dar să genereze totuși armonie și liniște. Indiferent de stilul în care este amenajată, terasa din centru trebuie să aibă ceva din caracteristicile orașului, fiind terasa la care cu siguranță se opresc cei mai mulți turiști. Dincolo de asta, trebuie să ne asigurăm că poluarea fonică nu îi va deranja pe clienții noștri.


Amenajarea unei terase pe lac

Terasele pe lac sunt visătoare și diafane, fiind o adevărată oază de liniște pentru clienți. La fel ca terasa de la malul mării, stilul de amenajare cel mai potrivit este cel mediteraneean, însă stilul modern nu face excepție. În terasa de pe lac putem construi fuziuni fascinante între tradițional și modern, între natural și exotic – atât în ce privește designul, cât și în ce privește meniul. 


Amenajarea terasei la malul marii

Pe malul mării terasa devine un loc de refugiu de sub căldura solară, așa că sistemele de umbrire sunt foarte importante. În aceeași măsură, stilul mediteraneean se potrivește ca o mănușă, însă dacă nu vrem să optăm pentru el, este suficient să păstrăm terasa într-un ton cât mai apropiat de mare și natură. Alături de meniul corespunzător, designul trebuie să fie viu, vibrant, colorat, să liniștească și să energizeze în același timp.


Amenajarea terasei la munte

Terasa de la munte are, cel mai adesea, pergola care ne protejează de vremea nefastă. Terasele montane pot fi de inspirație rustică, folosind mult lemn și culori organice, însă și stilul scandinav, nordic este la fel de potrivit. Mobilierul și sistemele de încălzire, respectiv umbrire, trebuie să fie de cea mai înaltă calitate, pentru a fi durabile și ca să asigure confortul clienților indiferent de anotimp.


Stiluri de amenajare a terasei

În funcție de stilul în care este amenajat spațiul interior, terasa poate imprima un stil de amenajare asemănător, astfel încât să atragă și să fie confortabil, dar și elegant pentru clienți. 


Terasa amenajata in stil clasic

Un stil atemporal și fascinant, stilul clasic apare și în terasele de astăzi, terase ale restaurantelor amenajate în același ton. Mobilierul opulent, materialele premium (precum catifeaua) și culorile care să inspire lux (verdele smarald) nu pot să lipsească, alături de o iluminare pe măsură; stilul clasic este grandios și extraordinar, iar terasele amenajate astfel nu pot decât să cucerească prin eleganța lor. Pentru terasele în stilul clasic se va opta pentru mobilier din fier forjat și/sau lemn, iar jardinierele din piatră sau ceramică pictată nu ar trebui să lipsească.


Terasa amenajata in stil modern/contemporan

Terasa amenajată în stil modern sau contemporan este caracterizată de linii clare, forme precise geometrice și o paletă cromatică bine definită. Nuanțele neutre, soluțiile high-tech și petele de culoare vibrante nu lipsesc, alături de soluții inedite de iluminat, care împreună conturează o terasă completă, ancorată în rafinament simplu.


Terasa amenajata in stil minimalist

Culorile neutre, cu precădere albul, delicatețea pieselor de mobilier, precizia liniilor și lipsa decorului sunt câteva dintre caracteristicile unei terase minimaliste. 

Până și materialele folosite în amenajarea terasei se vor limita la 2-3 variante ( de exemplu: lemn, piatră și textil de in etc). Pentru o experiență completă, este important ca întreg conceptul terasei să fie minimalist, nu doar designul: meniul, site-ul web, paginile de socializare și îmbrăcămintea personalului trebuie să stea sub semnul simplității.


Terasa amenajata in stil oriental

Un stil cald și fermecător, stilul oriental își face simțită prezența, în primul rând, prin culoare: fuziunile între roșu, roz, portocaliu și galben nu lipsesc, stilul oriental fiind opusul minimalismului. Imprimeurile pe care le alegi pot fi dintre cele mai colorate, cu pattern-uri inedite, iar meniul trebuie să cuprindă și unele preparate de influență orientală. O terasă orientală te îmbie la o adevărată experiență – încălcând toate granițele, ajungi pe un tărâm aparte. 


Terasa amenajata in stil traditional/rustic

Terasa rustică este caracterizată de naturalețe și organic: întreg designul se fundamentează pe lemn și piatră. Materialele și culorile organice sunt pilonii de sprijin ai acestui stil aparent nefinisat, care te face să te simți ca acasă – culorile neutre, lemnul, piatra, textilele din in, lână sau bumbac conturează, alături de meniul tradițional, o adevărată experiență.


Terasa amenajata in stil mediteranean

Amplasate cel mai adesea în zona lacurilor, terasele în stil mediteranean ne transportă instant în vacanță. Stilul mediteranean este fundamentat pe combinația dintre alb și albastrul, amintindu-ne de ocean, iar meniul trebuie să fie pe măsură, de inspirație grecească / mediteraneană. Aceste terase sunt visătoare și tinerești, dându-ne mereu impresia de spațiu curat și fresh.  

Ca materiale se aleg cele provenite din natură: lemn, piatra, rafia, pânză din bumbac, până și decorul este tot creat din elemente naturale: scoici, nisip, alge uscate, bambus etc.


Amenajarea terasei unui restaurant de tip fine dining

Terasa de tip fine dining este un spațiu pretențios și elegant, care nu există de sine stătător: alături de atmosferă și meniu, terasa de fine dining conturează o experiență desăvârșită. Un spațiu formal, dar rafinat, elegant, sofisticat, terasa de tip fine dining este întotdeauna gândit ca un spațiu scenografic care, în funcție de ora sosirii tale trebuie să te surprindă plăcut din toate punctele de vedere (senzorial, tactil, olfactiv, auditiv și nu în ultimul rând gustativ). De aceea toate detaliile trebuie luate în calcul la conceptul de amenajare al terasei fine dining. Aici nu se face rabat de la calitate, iar bugetul nu trebuie să fie o problemă, deoarece beneficiarii își cunosc publicul țintă care, de cele mai multe ori este pretențios, dar care odată impresionat, va reveni și a doua oară.


Amenajarea terasei unui fast food sau food truck

Terasa unui fast food sau a unui food truck este cel mai des întâlnită în rândul festivalurilor, fiind un concept tineresc, jovial, rapid – nu sunt conturate astfel încât să petreci ore în șir depănând amintiri cu prietenii, ci mai degrabă pentru a-ți oferi rapid o cafea-energie înainte de un concert; sunt familiare și deloc pretențioase, fiind destinate publicului larg, iar spațiul lor este adesea restrâns. 

Aici poți vedea mai multe despre cum amenajăm un food truck.


Sfaturi practice pentru amenajarea terasei de restaurant sau cafenea 

Când vorbim despre amenajarea terasei, ne referim la o copiere a conceptului din interior către exterior, însă este nevoie să ne adaptăm, pentru că avem factori de care nu ne izbim în restaurant sau cafenea: cel mai important dintre acești factori este vremea. 


Sfaturi pentru alegerea si organizarea mobilierului potrivit pentru public

Mobilierul pentru terasă trebuie să fie durabil și rezistent în timp și trebuie să fie fuziunea armonioasă dintre calitativ, confortabil, elegant. Mobilierul outdoor trebuie să fie de cea mai înaltă calitate, fiind expus condițiilor meteo pe tot parcursul anului, iar dacă terasa noastră este într-o zonă montană, normele sunt și mai stricte. La ce să fii atent atunci când alegi mobilierul pentru terasă: 

  • să fie în concordanță cu stilul de amenajare; 
  • să răspundă nevoilor publicului țintă – dacă amenajezi o terasă de familie (cum sunt grădinile de vară), va trebui să conturezi și un spațiu de joacă pentru cei mici, iar mobilierul în acest caz trebuie să fie sigur și pentru copii;
  • să fie rezistent la razele UV;
  • să fie rezistent la ploi și vânt, chiar și îngheț (în cazul localurilor care activează doar în sezonul cald, de exemplu terasele de la malul mării, nu am și un spațiu de depozitare pe timp de iarnă, de aceea mobilierul ar fi indicat să reziste la diferențe mari de temperatură și umezeală); 
  • să fie calitativ, pentru a rezista zgârieturilor și traficului intens.

În ce privește organizarea spațiului, este important să nu supra-aglomerezi terasa cu decor sau piese de mobilier: 

  • culoarele de trecere trebuie mereu lăsate libere, distanța minimă între mese cu scaune trebuie să fie de 80-100 cm (acesta este spațiul minim de circulare a ospătarilor care servesc și debarasează mesele, dar și pentru a permite trecerea a 2 persoane în paralel);
  • dimensiunea meselor se stabilește în funcție de tipul servirii al localului respectiv, adică dacă terasa este tip cafenea, bar sau cofetărie/gelaterie, unde se vor servi doar băuturile sau deserturi, atunci masa poate avea minim 60 cm, iar dacă pe terasă se va servi un mediu fine dining, atunci masa trebuie să aibă minim 80 cm;
  • scaunele situate spate în spate trebuie să aibă un spațiu generos, astfel încât clientul să se poată ridica fără a-l deranja pe celălalt, adică un minim de 60 cm.

Cum alegi elementele de decor potrivite

Decorul personalizează și mai mult întreaga terasa, motiv pentru care nu trebuie să lipsească – decât dacă amenajăm în stil minimalist. Cu toate acestea, moderația rămâne cheie – mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine și trebuie să ne ferim din a supra-aglomera spațiul, pentru a nu-i face pe clienți să se simtă sufocați. Plantele verzi și florile rămân decorul evergreen care acompaniază orice terasă, generând stare de bine și confort.


Alegerea plantelor (fitodesign-ul) 

Când alegem plantele pentru terasă, trebuie să ținem cont de întreg conceptul în care este realizată aceasta – de exemplu, dacă avem o terasă a unui restaurant italian, o putem decora cu plante cățărătoare și măslini. 

Este important să alegem plantele în funcție de zonă: de exemplu, ficușii, palmierii și alte plante de dimensiuni foarte mari nu pot fi așezate între mese, ci în colțuri din încăpere mai degrabă, pentru a nu încurca circulația. Gardurile vii, compartimentarea prin ghivece și florile colorate transformă întregul spațiu într-unul proaspăt și mult mai prietenos, însă este important să ținem cont de regulile pentru fitodesign care se impun spațiilor HoReCa.

Află de aici mai multe despre fitodesignul în restaurante și cafenele.


De ce sa alegi o echipa de profesionisti in design interior

Dacă vrei să pornești în călătoria amenajării de unul singur, poate ar trebui să iei în calcul și colaborarea cu un studio de design interior, pentru că: 

  • designerul de interior gândește conceptul în funcție de spațiu și nevoile clienților (publicului țintă);
  • știe să distribuie corect bugetul de amenajare și totodată să economisească bani;
  • te ajută să economisești timp;
  • ai parte de consultanță pe tot parcursul proectului;
  • experții cunosc normele de amenajare pentru HoReCa și calitățile pe care mobilierul, instalațiile, finisajele etc trebuie să le aibă; 
  • vei avea parte de un proiect care reflectă cât mai aproape realitatea, iar ulterior vei fi ghidat cum să implementezi proiectul și să-l întreții în timp;
  • ai garanția că, în viitor, clienții tăi se vor simți cu adevărat bine pe terasă și vor reveni atât timp cât sezonul le permite. 

Dacă ai nevoie de un proiect de terasă al unui restaurant sau cafenea, ne poți contacta aici pentru mai multe detalii.

Share:

CONTACT

Ești pregătit pentru o nouă experiență? Suntem aici să ascultăm viziunea ta și să o transformăm în realitate.
Sediu București
Piața Dorobanților 4, Sector 1, București, România
Telefon

+4 0758 739 654

Email

contact@creativ-interior.ro