Ce înseamnă DESIGNER și cât costă serviciul acestuia?

Mulți oameni care nu cunosc ce înseamnă activitatea unui designer sunt deseori uimiți de costul unui proiect de amenajare. Ne-am propus să clarificăm această întrebare.

În primul rând, designer” – este o profesie, la fel ca și celelalte (cum ar fi: medic, profesor sau avocat), care necesită timp, efort și cheltuieli financiare în scopul dezvoltării profesionale. Această profesie nu se rezumă doar la gust estetic și talent, însă cuprinde mult mai multe cunoștințe în domeniul ergonomiei, folosirea culorilor, abilitatea de a face o compoziție, partea de grafică, proiectare, detalii tehnice și materiale.

Un aspect important, pe care clientul de obicei nu-l observă sau nu-i atrage prea multă atenție – este conceptul. Adică, idea nascută în mintea autorului, care poate fi de la început naivă sau nerealistă, dar la un moment dat va pune baza proiectului de design. Designerul este asemeni unui scriitor sau muzicial – trebuie să creeze ceva unic și original de care să se bucure ceilalți. Pentru a crea acel unic design este nevoie de un bagaj mare de cunoștințe, de talent și chiar de tensiune psihologică pe tot parcursul proiectului. Anume această etapă a muncii este subestimată și chiar neînțeleasă de client. Dacă fiecare persoană ar avea capacitatea de creator, atunci necesitatea acestei profesii ar dispărea. Însă, toți suntem diferiți și fiecare este bun la ceva. Așa cum un medic trebuie să trateze pacienții, iar profesorul să predea, așa și designerul trebuie să lucreze cu spațiul.

În al doilea rând, dacă lăsăm la o parte procesul de inspirație, munca care duce la materializarea conceptului este o muncă de rutină, care trebuie efectuată în mod corect, atent și la detaliu, iar aici ne referim la releveu, schițele tehnice, alegerea materialelor și finisajelor de la zeci de producători și furnizori. Acesta este motivul de uimire pentru un client grăbit, care crede că un proiect se realizează în câteva zile.

În al treilea rând, vizualizarea! Ca să obții simulări 3D cât mai realiste, este nevoie de cunoașterea anumitor programe de specialitate, dar și cunoașterea mai multor procese și tehnici, de exemplu: setarea luminilor sau a reflexiilor, alegerea texturilor și a materialelor, iar apoi maparea acestora pe fiecare obiect în parte. Cu cât proiectul este mai realist, cu atât și pretul pe partea de proiectare va crește.

Un alt aspect important este capacitatea designerului de a combina “plăcutul cu utilul”, adică partea estetică și funcționalitatea. Designerul nu alege doar culorile și finisajele, în schimb,  face mult mai multe lucruri, precum: ia în calcul toate elementele construcției care vor fi modificate, face traseul pentru racordurile de apă sau canalizare, decide poziția corpurilor de iluminat sau a prizelor etc. (Citește despre toate etapele unui proiect de design interior, scroll jos). În concluzie, designerul nu este doar o persoană creativă, dar și una tehnică și inventivă.

Pentru un designer, timpul nu stă locului! Tendințele sunt într-o continuă schimbare, iar pentru a ține pasul cu ele, este nevoie de a avea abilitate de asimilare. Designerul învață mereu, se documentează și găsește soluții cele mai potrivite fiecărui proiect în parte. Chiar dacă la prima vedere pare o profesie frumoasă, timpul pe care îl petrece un designer studiind din cărți, reviste sau online, vizitând expoziții în domenii și mergând la diverse seminarii sau workshop-uri, este timpul care alimentează atât creația, dar și partea tehnică, care face lucrurile să prindă formă. Și atunci apare întrebarea: cum îți poți câștiga existența dacă efortul depus nu este înțeles și apreciat de către clienți?

Ca încheiere: Acum avem și explicația de ce un proiect de design interior are un preț, și nu neapărat ieftin. Iar dacă dorința voastră este să vă petrecți timpul într-un spațiu confortabil, estetic și chiar personalizat după propriul plac, atunci și investiția în amenajare trebuie să fie pe măsură!

Îți dorești să afli mai multe despre domeniul designului interior sau să începi o afacere din asta?, acum ai posibilitatea să cumperi cartea „Design interior – De la PASIUNE la AFACERE. Cum să devii designer de interior”, prima carte de acest pe piața românească, scrisă de colega noastră Natalia Berezovskaia.

Share:

CONTACT

Ești pregătit pentru o nouă experiență? Suntem aici să ascultăm viziunea ta și să o transformăm în realitate.
Sediu București
Piața Dorobanților 4, Sector 1, București, România
Telefon

+4 0758 739 654

Email

contact@creativ-interior.ro