Ce înseamnă DESIGNER și cât costă serviciul acestuia?

Mulți oameni care nu cunosc ce înseamnă activitatea unui designer sunt deseori uimiți de costul unui proiect de amenajare. Ne-am propus să clarificăm această întrebare.

În primul rând, designer” – este o profesie, la fel ca și celelalte (cum ar fi: medic, profesor sau avocat), care necesită timp, efort și cheltuieli financiare în scopul dezvoltării profesionale. Această profesie nu se rezumă doar la gust estetic și talent, însă cuprinde mult mai multe cunoștințe în domeniul ergonomiei, folosirea culorilor, abilitatea de a face o compoziție, partea de grafică, proiectare, detalii tehnice și materiale.

Un aspect important, pe care clientul de obicei nu-l observă sau nu-i atrage prea multă atenție – este conceptul. Adică, idea nascută în mintea autorului, care poate fi de la început naivă sau nerealistă, dar la un moment dat va pune baza proiectului de design. Designerul este asemeni unui scriitor sau muzicial – trebuie să creeze ceva unic și original de care să se bucure ceilalți. Pentru a crea acel unic design este nevoie de un bagaj mare de cunoștințe, de talent și chiar de tensiune psihologică pe tot parcursul proiectului. Anume această etapă a muncii este subestimată și chiar neînțeleasă de client. Dacă fiecare persoană ar avea capacitatea de creator, atunci necesitatea acestei profesii ar dispărea. Însă, toți suntem diferiți și fiecare este bun la ceva. Așa cum un medic trebuie să trateze pacienții, iar profesorul să predea, așa și designerul trebuie să lucreze cu spațiul.

În al doilea rând, dacă lăsăm la o parte procesul de inspirație, munca care duce la materializarea conceptului este o muncă de rutină, care trebuie efectuată în mod corect, atent și la detaliu, iar aici ne referim la releveu, schițele tehnice, alegerea materialelor și finisajelor de la zeci de producători și furnizori. Acesta este motivul de uimire pentru un client grăbit, care crede că un proiect se realizează în câteva zile.

În al treilea rând, vizualizarea! Ca să obții simulări 3D cât mai realiste, este nevoie de cunoașterea anumitor programe de specialitate, dar și cunoașterea mai multor procese și tehnici, de exemplu: setarea luminilor sau a reflexiilor, alegerea texturilor și a materialelor, iar apoi maparea acestora pe fiecare obiect în parte. Cu cât proiectul este mai realist, cu atât și pretul pe partea de proiectare va crește.

Un alt aspect important este capacitatea designerului de a combina “plăcutul cu utilul”, adică partea estetică și funcționalitatea. Designerul nu alege doar culorile și finisajele, în schimb,  face mult mai multe lucruri, precum: ia în calcul toate elementele construcției care vor fi modificate, face traseul pentru racordurile de apă sau canalizare, decide poziția corpurilor de iluminat sau a prizelor etc. (Citește despre toate etapele unui proiect de design interior, scroll jos). În concluzie, designerul nu este doar o persoană creativă, dar și una tehnică și inventivă.

Pentru un designer, timpul nu stă locului! Tendințele sunt într-o continuă schimbare, iar pentru a ține pasul cu ele, este nevoie de a avea abilitate de asimilare. Designerul învață mereu, se documentează și găsește soluții cele mai potrivite fiecărui proiect în parte. Chiar dacă la prima vedere pare o profesie frumoasă, timpul pe care îl petrece un designer studiind din cărți, reviste sau online, vizitând expoziții în domenii și mergând la diverse seminarii sau workshop-uri, este timpul care alimentează atât creația, dar și partea tehnică, care face lucrurile să prindă formă. Și atunci apare întrebarea: cum îți poți câștiga existența dacă efortul depus nu este înțeles și apreciat de către clienți?

Ca încheiere: Acum avem și explicația de ce un proiect de design interior are un preț, și nu neapărat ieftin. Iar dacă dorința voastră este să vă petrecți timpul într-un spațiu confortabil, estetic și chiar personalizat după propriul plac, atunci și investiția în amenajare trebuie să fie pe măsură!

Îți dorești să afli mai multe despre domeniul designului interior sau să începi o afacere din asta?, acum ai posibilitatea să cumperi cartea „Design interior – De la PASIUNE la AFACERE. Cum să devii designer de interior”, prima carte de acest pe piața românească, scrisă de colega noastră Natalia Berezovskaia.

Sursă poze: Unsplash.com

2 thoughts on “Ce înseamnă DESIGNER și cât costă serviciul acestuia?

  1. Teoretic ai dreptate, practica insa ne omoara. Din pacate prea multi cred ca sunt si prea putini sunt de fapt. Cred ca ai dreptate intr-o oarecare masura, ca piata inca nu e suficient educata, dar nu putem sa omitem faptul ca reticenta remunerarii acestor servicii vine si din nenumaratele insuccese ale designer-ilor. Exista o vorba care spune ceva de genul ” Un client multumit, poate te va recomanda vreodata, insa unul nemultumit, sigur te va spune la toti cunoscutii.” In acest moment exista un mare gol intre realitate si teoria frumos expusa de tine. Marea majoritate a celor care ofera servicii de design, nu au habar de functional, ergonomie, materiale si detalii tehnice. Iar termenul „buget” le este complet strain. Au solide cunostinte de utilizare soft-uri 3d, dar atat. Si o impresie mult prea buna despre ei. Din acest motiv le este foarte greu sa-si imbunatateasca rezultatele si nu invata nimic din greseli. Rezultatul este adeseori nesatisfacator pentru clienti si de aici si reticenta acestora fata de aceasta meserie. Cred cu tarie ca avem nevoie de design-eri, dar de unii mult mai bine pregatiti.

    1. Buna Mihai, comentariul tau reflecta, din pacate, realitatea din Romania. Insa lucrurile de acum cativa ani si pana in prezent evolueaza, drept dovada sunt proiectele realizate pe HORECA , care sunt deschise publicului larg. Nu exclud si proiectele pe rezidential, unde oamenii incep sa fie deschisi la „experimente”.
      Cand am specificat rolul designerului, am avut in vedere chiar omul specializat (nu doar un simplu proiectant, ci o persoana care pune si sufletul intr-un proiect), mult conteaza la cine apelam, intr-adevar daca esti un designer bun, clientii te vor recomanda si te vor recompensa. Exceptie fac cei care se considera designeri si habar nu stiu ce inseamna meseria asta. Parerea mea e sa-si schimbe meseria sau chiar daca vor sa faca asta, sfatul este sa stea pe langa un om de specialitate, sa invete si doar cand se simte pregatit sa faca primul pas ca un profesionist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *