Culori living: Imagini, sfaturi si idei de combinatii de culori pentru livingul tau

Livingul a fost dintotdeauna sufletul oricărei case; clipele leneșe petrecute pe canapea, reîntregirea familiei seara, maratoanele de filme din weekenduri. Mai mult ca orice parte a casei, livingul e despre armonie. Iar într-un an fragmentat de o pandemie, asta căutăm – confortul și armonia care generează fascinație. 

Echilibrul și bucuria pe care livingul le aduce sunt cristalizate cu ajutorul culorilor – culorile care liniștesc, care inspiră, care provoacă. În funcție de ce vrei să transmită livingul tău, te ajutăm să alegi culoarea potrivită, pentru că fiecare living are culoarea lui, aceea care îl materializează cu adevărat într-un spațiu personal și intim.


Cum alegi culorile pentru zugravit in living?

Când vine vorba de alegerea culorilor pentru living, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, începând cu dimensiunea spațiului, dar și cromatica întregii locuințe. În 2021, trendurile sunt guvernate de două aspecte: confortul și apropierea de natură. 

În design interior, cromatica lui 2021 vorbește despre nuanțele aqua, galben lămâi, verde, gri și roșu ca principale coordonate coloristice, iar focusul cade pe aducerea elementelor naturale în casele noastre, pentru că de asta avem nevoie.

După un 2020 în care am fost obligați să stăm mai mult acasă, ne-am reconfigurat spațiile și am înțeles că trebuie să le adaptăm după alte nevoi: nevoia de spațialitate, de loc respirabil, proaspăt. Nuanțele pământii rămân și ele printre preferințe, pentru că accentuează apropierea de natural. 


Amenajarea livingului in culori calde

Culorile calde rămân favoritele celor care își doresc un living scăldat în atmosfera pe care olandezii o numesc hygge.

Nuanțele de roz, galben, tonurile pământii și portocalii au rol reconfortant și transformă spațiul într-unul sigur și intim. Mai mult de atât, culorile calde deschise (rozul pal, galbenul pastel) oferă senzația de spațialitate, iar livingul va părea mai mare. 


Amenajarea livingului in culori reci

Culorile reci transformă orice living într-unul rafinat și elegant, caracterizat de finețe; albastrul, verdele închis, violetul reușesc să înglobeze într-o singură încăpere energia, productivitatea, tonusul pe care l-am pierdut în pandemie.

Nuanțele reci sunt ideale pentru livingurile care joacă și rol de birou, pentru că stimulează creierului și cresc, științific vorbind, productivitatea.

E imperios necesar să ții cont de scopul pentru care îl va avea livingul tău și să găsești culorile, mobilierul, accesoriile care să se potrivească. 


Cum sa alegi culorile in functie de dimensiunile camerei 


Living de dimensiuni reduse

Un living de dimensiuni mici componenetele trebuie să fuzioneze elegant: mobilierul, accesoriile, culorile trebuie să fie coordonate, pentru ca încăperea să capete iluzia de spațialitate.

Culorile potrivite pentru un living mic sunt cele calde, luminoase, alături de alb sau nuanțe de bej. Nu doar că oferă spațialitate încăperii, dar consolidează și ideea de prospețime, spațiu sigur, impecabil.


Living spatios 

Livingul spațios este mai ușor de integrat într-o schemă cromatică, întrucât permite combinații și jocuri inedite de nuanțe; un spațiu generos îți permite să apelezi la orice culori îți dorești, fie ele nuanțe vii, aprinse, pastelate, fie nuanțe închise (chiar negru, dacă e folosit pe un singur perete), fie combinații creative între cele două. 


Combinatii de culori in tendinte

Trendurile plasează pe podium nuanțele de albastru, galben, tonurile de gri și culorile pământii.

Ele reușesc să alcătuiască tablouri care transmit ceva, fie că e vorba de siguranță, naturalețe sau productivitate.

Culorile lui 2021 în design interior sunt despre armonie și creativitate cuminte, care să nu obosească, pentru că epuizarea dată de pandemie ne-a făcut să ne dorim spații liniștite. 


Living in culori pastelate

Livingurile în culori pastelate sunt apreciate de visători și de cei care vor să dea viață unui spațiu cu adevărat calm.

Pereții albi, alături de o canapea roz pudrat, mobilier deschis la culoare și draperii verde mentă conturează un tablou feeric, care emană tinerețe și jovialitate.

Potrivit îndeosebi unui living de dimensiuni reduse, pastelul oferă eleganță și confort oricărui living, fiind adesea asociat cu stilul shabby-chic.


Combinatii de albastru

În ceea ce privește combinațiile de albastru, se poartă culorile de living în nuanțe de turcoaz; albastrul marin, aqua, combinațiile de albastru cu alte culori generează fascinație în 2021.

O culoare perfectă pentru livingul-birou, albastrul sporește eficiența și ajută la menținerea productivității – motivul pentru care majoritatea birourilor în care mergem au elemente albastre de decor.


Living in combinatii de albastru cu roz

Combinația de albastru cu roz este una din ce în ce mai populară, pentru că acționează ca un amestec omogen între eleganța albastrului și relaxarea conferită de roz.

În funcție de tonurile folosite, un living în nuanțe de albastru cu roz sugerează creativitate și relaxare, fiind culori tinerești, care îmbie la visare. Dacă sunt alese tonuri de albastru și roz pastel, livingul capătă spațialitate, fiind deci o combinație ideală pentru un living mic.


Livingul in nuante de portocaliu sau galben

Nuanțele de portocaliu și galben apropie de natură, oferind iluzia unui răsărit chiar în locuința ta; culori bold și intense, portocaliul, galbenul, culoarea dovleacului și a portocalei dulci sunt nuanțe care transformă subtil orice living într-unul amenajat cu bun gust.

Nuanțele de portocaliu și galben funcționează foarte bine în combinații cromatice alături de nuanțe de roz, maro, nuanțe neutre și chiar albastru.


Living galben si violet

2021 e despre culori revigorante, care să revitalizeze spațiul. Deși ne dorim spații sigure și armonioase, vrem și pete de culoare țipătoare, care să arate că spațiul pe care îl locuim e viu.

Combinația de culori dintre galben și violet creează un living pe care îți place cu adevărat să îl vezi; stimulează privirea și atrage atenția, pentru că e acel ceva de care ai nevoie. 


Amenajarea livingului in nuante de mov/violet

Nuanțele de mov și violet creează ambianță desăvârșită în orice living; fie că vorbim de tonuri pastelate sau intense, violetul e una dintre cele mai vibrante culori folosite în designul interior, care inspiră modernism, autenticitate, maximalism.

În 2021, vrem mai mult de la spațiile noastre – am depășit etapa minimalismului și ne dorim mai mult sens, mai mult spațiu, mai multă culoare, care să ne distragă atenția de la problemele pe care societatea le străbate. 


Living in culori puternice – rosu

Culorile intense sunt mai apreciate ca oricând în 2021, inclusiv roșul, care e una dintre nuanțele exuberante ce îmbracă orice living în eleganță și rafinament.

Culoarea senzualității și expansiunii, roșul rămâne favoritul celor care își doresc un living îndrăzneț, vibrant, care să vorbească de la tine. La fel ca violetul, roșul poate fi cu ușurință încadrat într-un living maximalist, care îți oferă zilnic mai mult decât îi ceri. Spațiu de reîncărcare, spațiu intim, spațiu de visare și tihnă – toate cu ajutorul nuanțelor de roșu folosite în combinații inedite. 


Combinatii de negru si alb

Livingul în care sunt combinate negrul și albul e favoritul celor care își doresc să construiască un spațiu cu adevărat sofisticat, dar niciodată plictisitor. Un living alb-negru e caracterizat de rafinament, fiind glamurous și elegant, dar totodată simplu.

Schemele cromatice în care sunt incluse și nuanțele de gri conferă spațialitate livingului, arătând din nou că simplitatea generează fascinație.


Living in nuante neutre: gri cu alb

Griul rămâne una dintre culorile de bază ale minimalismului: o nuanță simplă care are puterea să contureze un living elegant și confortabil, mai ales în combinație cu albul.

Combinația de alb-gri este cel mai des întâlnită în stilul scandinav, descris întocmai de simplitatea cromatică a întregului spațiu; pot fi adăugate tușe de roz pastel pentru a încălzi spațiul sau nuanțe de verde, pentru a aduce o parte din natură înăuntru. 


Culori pentru livingul Feng-Shui

În stilul Feng-Shui, cel mai important aspect este poziționarea mobilierului și obiectelor decorative, dar și prezența figurilor geometrice.

Cât despre culori, sunt recomandate mai multe scheme în funcție de scopul camerei: 

  • culori pământii și galben, pentru un living armonios, care să inspire calm și liniște; 
  • variații de alb, pentru un living care să inspire strălucire, bucurie, claritate și precizie; 
  • nuanțe de verde și albastru, pentru un living plin de energie.

Sugestii de culori pentru parchetul din living

Culoarea parchetului din living nu este un aspect de neglijat; atât culoarea, cât și materialul pardoselii trebuie să se potrivească cu tematica încăperii și întreaga schemă cromatică.

Când vine vorba de alegerea parchetului, culoarea pereților este cea care dictează alegerile: între culoarea parchetului și pereți e indicat să se respecte o diferență de două tonuri.

Când alegi parchetul pentru living, sunt și alte aspecte de care trebuie să ții cont: dimensiunea plăcilor de parchet, dar și coordonarea plăcilor de pachet cu mobilierul.


Parchet inchis la culoare

Parchetul închis la culoare este o alegere modernă de podea pentru living, iar tonurile închise câștigă teren nu doar în estetic, ci și în funcționalitate, pentru că ascunde posibilele pete.

Cu toate acestea, parchetul în culori închise ajustează dimensiunea spațiului, făcând încăperea să pară mai mică; deci, în cazul unui living mic, este de evitat. Nuanțele brune, roșcate, încălzesc spațiul și rămân în aceleași tonuri reci. 


Parchet deschis la culoare

Parchetul deschis la culoare este alegerea favorită a celor care își doresc să aibă parte de iluzia spațialității; dincolo de acest aspect, culorile deschise ascund cel mai bine posibilele urme de praf și zgârieturile.

Mai vizibile pe parchetul deschis la culoare sunt eventualele pete, însă dacă materialul e ales inspirat, murdăria se va curăța cu ușurință. Podeaua deschisă la culoare este alegerea potrivită pentru un living mic.


Culoarea mobilierului din living: Tot ce trebuie sa stii

Mobilierul din living interacționează cu întregul decor, de la pereți și până la pardoseală, fiind în centrul lucrurilor pe care privirea le vede la intrarea în cameră. Mobilierul e o piesă importantă din întreaga schemă cromatică a spațiului, interacționând cu pereții și parchetul, fiind, astfel, necesar să existe o coordonare între toate elementele, pentru ca încăperea să aibă sens și să fie un tot unitar. 


In functie de combinatiile de culori ale peretilor

În funcție de combinațiile de culori ale pereților, optează pentru mobilier care completează și întregește întregul living; dacă pereții sunt albi, poți adăuga piese de mobilier colorate, pentru a sparge non-culoarea pereților. Dacă alegi piese statement în culori aprinse (roșu, galben-muștar, verde) poți alege un mobilier alb, pentru ca încăperea să nu fie încărcată. 

Mobilierul alb emană eleganță și rafinament și se potrivește cu orice culoare în rândul pereților, de la nuanțe de gri și până la violet.

Dacă pereții sunt vopsiți în culori deschise (roz pastelat, verde-mentă, alb, tonuri neutre și prăfuite) poți opta pentru mobilier închis la culoare sau chiar negru; nu vei crea senzația de spațiu sufocant, ci, dimpotriva, vei dobândi un living echilibrat.

În final, culorile pe care le alegi pentru mobilier trebuie să fie în echilibru cu pereții, să completeze și să fie piesa care încheagă tot peisajul într-unul unitar. 


In functie de stilul camerei

Dacă livingul tău e amenajat într-un anumit stil de design interior, e bine să știi că schema cromatică face diferența. De exemplu, dacă livingul tău e amenajat într-un stil industrial, nu poți scălda întreaga cameră în nuanțe pastelate – stilul industrial are la bază combinațiile dintre nuanțe de gri și negru, alături de tonuri cât mai neutre. 

Dacă îți dorești un living în stil romantic sau shabby-chic, poți opta cu încredere pentru o schemă de culori care să fie coordonată de nuanțe pastelate – roz prăfuit, verde mentă, galben pastelat. Dacă livingul tău e amenajat în stil clasic, e bine să rămâi într-o schemă de culori…clasice: pereții albi și mobilierul din lemn masiv, alături de accesorii în nuanțe neutre, sunt întotdeauna o alegere potrivită. 

Stilul scandinav și cel minimalist sunt guvernate de dominanța nuanțelor neutre și prezența nelipsită a albului; designul final este unul impecabil, elegant și modern, dar totuși simplu. Dacă îți dorești un living amenajat într-un trend care ia amploare în 2021, maximalismul, îți poți lăsa creativitatea la joacă: aici sunt preferate combinațiile extravagante de culori, pereții vopsiți în nuanțe intense, totul omogenizându-se într-un living opulent, luxos, altfel.


Cum alegi culorile pentru canapea?

Canapeaua trebuie să fie coordonată cu întregul living, atât din punct de vedere al culorii, cât și al stilului: nu vom putea achiziționa o canapea Chesterfield pentru un living amenajat în stil minimalist. În ceea ce privește culorile, pune preț pe sentimentul pe care vrei să îl creezi: îți dorești un living cald și confortabil? Canapeaua poate fi în nuanțe de maro sau culori deschise, organice. Îți dorești un spațiu care să te energizeze? Canapelele în culori intense, precum roșul, albastrul și rozul sunt alegerea potrivită. 

Canapelele verzi completează un spațiu natural, guverant de liniște, pace și stabilitate. Iar dacă îți dorești un living elegant, distins, modern, negrul rămâne alegerea ideală. Culorile generează stare de bine, iar canapeaua e locul pe care vei petrece destul timp, așa că gândește-te la ce vrei să îți inspire spațiul și transformă-l în realitate.


Culorile pentru draperii: Sfaturi utile

Când îți alegi perdelele și draperiile, trebuie să ții cont de două aspecte principale: materialul și culoarea. Mătase, pânză, poliester sunt doar câteva dintre materialele perdelelor, iar în ceea ce privește culoarea, ea trebuie să se sincronizeze cu nuanța pereților. Cel mai simplu scenariul e acela în care pereții sunt albi, pentru că poți alege orice nuanță de draperie, simplă sau cu imprimeu, iar rezultatul va fi spectaculos; nu opta neapărat pentru perdelele albe, pentru că sunt pretențioase și fură din definirea camerei.

Dacă pereții sunt văruiți în culori intense, încăperea scade în dimensionalitate, ceea ce înseamnă că trebuie creată iluzia de luminozitate; perdelele și draperiile deschise la culoare, pastelate, în tonuri neutre, sunt alegerea cea mai corectă, pentru că reușesc să completeze spațiul.

Trebuie să ții cont și de subtonul pereților, pentru că e ideal ca draperia să fie în același ton cu aceștia, înspre a crea o schemă cromatică armonioasă. 


Nuantele pentru covor: Iata ce sa alegi

Când vine vorba de alegerea covorului, paleta de posibilități este destul de variată și poți fii îndrăzneț, deoarece covorul e o piesă ușor de schimbat. Poți alege un covor în aceeași schemă cromatică cu restul camerei – dacă ai mers pe tonuri pământii, covorul poate să fie bej, iar dacă ai ales culori romantice, poți achiziționa un covor roz pastelat. 

Dacă nu, poți alege un covor într-una dintre culorile mobilierului, dar și un covor statement, într-o culoare total opusă față de restul camerei. Cea din urmă e o alegere îndrăzneață, care sparge orice posibilă monotonie: dacă livingul tău e neutru și îți dorești să adaugi puțin din franțuzescul je ne sais quoi, alege un covor intr-o culoare cu personalitate, precum ar fi albastru turcoaz, bleumarin, bordeaux sau fuchsia, în funcție și de stilul în care livingul e amenajat.


Decoratiunile si accentele din living: Tips&tricks pentru un plus de culoare

În ceea ce privește decorațiunile, e foarte important stilul în care alegi să îți amenajezi livingul. De exemplu, stilul romantic este descris de nuanțe pastelate și diafane, iar decorațiunile nu fac excepție. Poți alege fie să coordonezi decorațiunile cu întregul spațiu, fie să spargi paleta de culori a pereților și mobilierului; dacă pereții sunt albi, iar mobilierul în nuanțe neutre, alege decorațiuni în culori care să rupă monotonia, culori intense și vibrante care să capteze atenția. 

Decorațiunile sunt despre textură și culoare – ai libertatea să jonglezi cu texturile și culorile până când găsești combinația care funcționează cel mai bine pentru personalitatea ta. E importantă să păstrezi, totuși, simplitatea decorațiunilor: prea multe piese de decor vor oferi senzația de spațiu închis, claustrofob și stresant. În living, bucură-te de plante și de verdele lor natural, care se potrivește cu orice schemă cromatică ai alege; plantele adaugă dimensiune și vitalitate, având și capacitatea de a diminua stresul și de a purifica aerul.

În design interior, una dintre regulile nescrise ale decorațiunilor spune că pentru fiecare obiect extrem de colorat, alege 3 obiecte neutre, pentru a te asigura că încăperea este cu adevărat în echilibru. Acest sfat nu e valid și pentru stilul maximalism, unde, inclusiv la decorațiuni, more is more.

Culorile coordonează întreg livingul, iar alegerea culorilor livingului este un proces care trebuie ghidat nu doar de felul în care arată încăperea, ci mai cu seamă de emoțiile pe care le generează și starea de bine pe care o imprimă. Culorile creează fascinație, iar fascinația se transformă în confort.

Share:

CONTACT

Ești pregătit pentru o nouă experiență? Suntem aici să ascultăm viziunea ta și să o transformăm în realitate.
Sediu București
Piața Dorobanților 4, Sector 1, București, România
Telefon

+4 0758 739 654

Email

contact@creativ-interior.ro