Ghid complet pentru o casa feng shui: reguli si elemente pentru fiecare camera

Principiile Feng Shui au la bază cele 5 elemente ale naturii și anume: apă, pământ, foc, lemn, metal și principiile yin yang. Scopul acestui stil de amenajare este să echilibreze energiile unei locuințe. Specialiștii acestui stil de amenajare îți pun la dispoziție câteva reguli simple pe care le poate folosi orice începător pentru a avea un cămin prosper, liniștit și plin de energie pozitivă. 

Ai văzut vreodată o casă în care simțeai că te umpli de bucurie și energie pozitivă? Te întrebi ce este de făcut să ai și tu o astfel de casă? Este simplu. Te interesezi ce înseamnă stilul de amenajare inspirat din Asia și îl aduci în casa ta. Hai să aflăm împreună cum poți aduce spiritul Asiei în casa ta! 


Ce inseamna feng shui? 

Genf Shui este un stil de amenajare inspirat din cultura occidentală, iar principiile sale sunt simple și au la bază doi factori extrem de importanți: armonie și echilibru.

Numele de “feng shui” este inspirat din cultura chineză și înseamnă vânt și apă, elemente ce reprezintă prosperitate, sănătate și liniște. Prin intermediul Feng-Shui-ului poți să studiezi energiile care te înconjoară și prin câteva reguli simple poți sa aduci în casa ta liniște și relaxare. 

Dacă îți dorești o cameră în care să simți că te relaxezi extrem de bine după o zi lungă și grea, are nevoie de o amenajare în stil Feng Shui pentru a crea o legătură a interiorului cu mediul exterior, natura înconjurătoare. Stilul asiatic nu este neapărat un stil de amenajare a casei, ci și un stil de viață. 

La origine, acest stil de amenajare este o străveche artă chinezească de așezare a lucrurilor pentru a influența energia vitală qi a unui loc. O mulțime de orașe imperiale și chiar palate din China sunt construite în concordanță cu aceste reguli, iar în timpurile noastre, băncile, hotelurile și mall-urile respectă regulile Feng Shui. 


Care sunt cele 5 elemente feng shui

  • Apă
  • Pământ
  • Lemn
  • Metal
  • Foc

Ce semnificatie au punctele cardinale in feng shui 

Amenajarea unei camere ar fi bine să se bazeze pe vechea geomantie chinezească, astfel că bucătăria nu ar trebui să fie orientată niciodată spre nord deoarece în tradiția chinezească partea de sud era rezervată slujitorilor, iar cea de nord stăpânilor. Este recomandat să folosești o busolă pentru a vedea punctele cardinale ale locuinței și ale fiecărei camere în parte. Poți folosi pătratul Lo Shu sau simbolul octogonal Pa Kua pentru a identifica zonele casei. 

Nordul simbolizează succesul în carieră, iar dacă qi-ul acestei zone este dereglat, poți întâmpina diverse obstacole. De aceea, este important să ai grijă de energia fiecărei zone a casei. 


Tipuri de feng shui 

Există două tipuri de reguli feng shui pentru construirea casei, conform autoarei cărții “Trucuri Feng Shui pentru casa ta” și anume Feng Shui exterior și Feng Shui interior. 

Feng shui-ul interior 

Feng Shui interior – aici totul poate fi controlat mult mai ușor. Este recomandat să creezi un qi benefic în casă prin fluidizarea traficului din camere și alegerea celor mai potrivite culori, dimensiuni și forme pentru mobilier, țesături, decorațiuni. Ai libertate de creativitate și te vei baza pe câteva principii de bază. 

Feng shui-ul exterior 

Feng Shui exterior – evaluarea peisajului și configurației mediului înconjurător în care se va plasa casa. 


Reguli generale pentru o casa feng shui 

  • Ușa de la intrare ar trebui să se deschidă spre partea dinăuntrul camerei. Dacă vei plasa un tablou Feng Shui cât mai aproape de intrarea în casă, acesta o să simbolizeze abundența care intră în casă. Este esențial să plasezi o oglindă în dreptul ușii de la intrare deoarece va surprinde sau speria vizitatorul. 
  • În momentul în care stai în dreptul ușii de la intrare, este recomandat să privești un peisaj bogat în plante sănătoase și cărări curbate. Dacă peisajul tău include stâlpi de telegraf și drumuri drepte, locuința ta nu va primi un qi bun. Este important să amenajezi grădina cât mai atractiv pentru a atrage un qi bun. 
  • Mobilierul ar fi bine să aibă forme regulate, simetrice. Astfel că pătratul și cercul vor fi folosite în detrimentul dreptunghiului îngust sau al semicercului. 
  • Dacă ai spații goale în casă, este bine să le luminezi foarte bine. 
  • Dacă îți plac oglinzile mari, de perete, ar fi bine să alegi unele destul de înalte pentru a nu “tăia” din capul sau picioarele celui care își va privi reflecția. 
  • Evită ferestrele cu sticlă murdară sau crăpată sau un pervaz neîngrijit pentru a avea un Feng Shui bun pentru locuința ta.
  • Ușa de la intrare ar trebui să fie una solidă, confecționată din lemn masiv sau chiar din metal. Se spune că de soliditatea acestuia depinde protecția familiei, plus că o ușă de calitate va opri scurgerile de energie benefice în afara locuinței. 
  • Holul de la intrare ar trebui să fie întotdeauna curat, bine organizat, aerisit, luminos și să conțină cât mai multe plante. Acesta oferă prima impresie când intri în casă. Este important să eviți aglomerarea holului, iar ușa de la intrare nu ar trebui să lovească piesele de mobilier. 
  • Canapelele și fotoliile ar fi bine să fie bine proporționate cu dimensiunea livingului și de asemenea să fie potrivite nevoile familiei tale.  
  • De asemenea, ar fi recomandat să știi că nu este bine ca mobila să fie plasată sub fereastră, ci sub un perete, dar nu lipită de perete. 
  • Mai mult, nu alege piese de mobilier cu linii drepte deoarece energia se va opri în marginile acestora. Alege forme rotunjite deoarece sunt cele mai benefice. 
  • Nu plasa oglinzi în dormitor deoarece pot strica relația de cuplu. Dacă insiști să ai o oglindă în dormitor, nu o pune deasupra capului. 

Reguli feng shui in functie de casa 

Regulile Feng Shui includ următoarele: 

  • capacul vasului de toaletă ar trebui să fie ținut coborât chiar și când tragi apa, dar și când nu folosești vasul. Se spune că energia pozitivă scapă pe acolo. 
  • o casă care are multe plante este plină de energie pozitivă. Este vorba despre plante vii, nu artificiale sau uscate. 
  • dacă vrei o relație romantică plăcută, dormitorul ar trebui pregătit pentru doi: patul să fie poziționat pe mijloc pentru ca partenerii să se urce ușor în pat, șifonierul să fie destul de mare pentru amândoi, feng shui obiecte  decorative să aibă întotdeauna pereche. 
  • fântânile Feng Shui sunt cele care vor atrage prosperitate. Te poți folosi și de simboluri care reprezintă fântânile, de exemplu: imagini cu apă curgătoare. 
  • cristalele pot de asemenea, atrage energia pozitivă. Cuarț roz pentru dragoste, turmalină neagră pentru protecție, citrin pentru vindecarea problemelor de stimă de sine și pentru abundență. 
  • bambusul este simbolul norocului, dar este recomandat să îl primești cadou, nu să îl cumperi. 
  • nu atârna pe pereți tablouri sau ilustrații ce conțin imagini violente sau agresive. Peisajele naturale sunt cea mai bună alegere, dar poți apela și la fotografiile cu persoane. Nu păstra la vedere pozele persoanelor decedate. 
  • dacă lucrezi de acasă spațiul de lucru ar fi bine să fie cât mai departe de dormitor. Biroul ar trebui așezat departe de ușă, dar nu în linie cu ea pentru a nu sta cu spatele la ușă când lucrezi. 
  • dacă deții o bucătărie mică, fă în așa fel încât să fie mereu luminată. Aici poți folosi oglinzile pentru a reflecta cât mai mult lumina solară.

Reguli feng shui pentru casa noua 

Este ușor să amenajezi o casă de tip Feng Shui atunci când este nouă pentru că poți planifica de la început care este scopul unei camere, care este orientarea și totul devine simplu. 

Reguli feng shui pentru casa veche 

Dacă ai o casă veche cu încăperile care ar trebui spre nord, plasate la sudul zonei, nu are rost să reconfigurezi încăperile. Este nevoie de puțină atenție pentru a te descurca fix cu ce ai. 


Reguli feng shui in functie de camera

Dacă decizi să îmbunătățești interiorul unei camere bazându-te pe vechea geomanție chinezească, este recomandat să o adaptezi la acel spațiu, dar și la stilul tău de viață și bugetul personal. 

În primul rând va trebui să scapi de lucrurile pe care nu le folosești și cele inutile din camere. Aici intră obiectele învechite, aparatura pe care nu o mai folosești, piesele de mobilier vechi pe care nu le mai vrei în casa ta. Toate aceste obiecte au puterea de a-ți absorbi energia pozitiva și puterea de concentrare. 

După ce ai scapat de ele, te poți concentra pe alegerea celor mai potrivite culori în interiorul casei tale.  Cum poți alege cele mai potrivite culori în casa ta? Schițează o hartă energetică a căminului tău care va conține 8 arii diferite.


Reguli feng shui in holul de la intrare 

Holul de la intrare ar trebui să fie întotdeauna curat, bine organizat, aerisit, luminos și să conțină cât mai multe plante. Acesta oferă prima impresie când intri în casă. Este important să eviți aglomerarea holului, iar ușa de la intrare nu ar trebui să lovească piesele de mobilier. 


Reguli feng shui in living 

Livingul este poate cea mai importantă încăpere a locuinței deoarece de cele mai multe ori aici se servește masa pentru întreaga familie. Nu doar un designer va spune acest lucru, ci și un practician Feng Shui. Livingul Feng Shui ar trebui să se afle în centrul casei pentru a releva importanța pe care o are. Iată câteva sfaturi utile: 

  • Alege masa de dining suficient de mare, dar nu mare încât să îngreuneze conversația. În tradiția chineză, masa din living este similară copacului bogăției, dar aceea ar fi bine sa alegi o masă rotundă cu un picior solid în centru. 
  • Nu plasa masa între două uși, sub o grindă sau încât să fie văzută de la ușa principală. Acele poziționări aduc ghinion și vor trebui remediate cu un paravan decorativ ce va fi plasat între masă și ușă, plante de apartament. 

Pozitia patului conform regulilor feng shui 

Patul ar trebui să fie poziționat pe mijloc pentru ca partenerii să se urce ușor în pat, dar și așezat în diagonală față de ușă, în cel mai îndepărtat colț al camerei. Astfel vei vedea pe oricine intră în cameră și nu vei fi luat prin surprindere. 


Reguli feng shui in dormitor 

Aici vorbim de poziționarea patului care nu ar trebui așezat în poziția morții, adică aliniat cu ușă. Nu este bine să dormi cu capul sau cu picioarele spre ușă. De asemenea, contează și tipul patului, mai exact al tabliei acestuia. 

Tablia patului ar trebui să fie din lemn, tapițată, să ofere un sprijin bun și să contribuie la generarea unui qi sănătos. Practica Feng Shui preferă formele dreptunghiulare sau semicirculare cu partea rotunjită în sus. Nu pune lumini deasupra patului, ci doar pe noptiere, lângă pat. 


Reguli feng shui in bucatarie 

Dacă deții o bucătărie de mici dimensiuni, este bine să ai grijă să fie foarte bine luminată. Dacă nu beneficiază de suficientă lumină naturală, te poți folosi de oglinzi pentru a reflecta lumina naturală în întreaga cameră. 

Pentru o energie bună a bucătăriei este nevoie ca aceasta să fie plasată într-o zonă îndepărtată a casei și la parter. Dacă locuiești la bloc și nu poți muta bucătăria, este bine să fii atent la aragaz: nu trebuie orientat spre ușa casei deoarece perturbă fluxul de energie al casei. Cel mai bine ar fi să îl așezi diagonal opus față de ușa de la intrare. 


Reguli feng shui in baie

Usile sunt foarte importante pentru baie: nu le orienta către ușa de la intrarea din casă deoarece bogăția familiei s-ar “duce pe apa sâmbetei”. Dacă nu poți modifica poziția ușii, vopsește ușa în roșu pentru a genera energie pozitivă sau acoper-o cu o oglindă pentru a dispărea în mod magic. 


Reguli feng shui in birou 

Dat fiind că în prezent se lucrează tot mai mult de acasă, WFH este conceptul descriptiv, un feng shui birou ar trebui amenajat cu cea mai mare grijă, astfel mobilierul ar trebui poziționat pentru a vedea intrarea. Dacă nu poți pune biroul într-o astfel de poziție, cel puțin folosește un obiect care te poate ajuta să vezi intrarea: cristal, oglindă, fotografie, etc. 


Cum aranjezi mobila in amenajarea feng shui 

Pentru o amenajare Feng Shui ca la carte vei începe după ce camera a fost golită complet. Vei dispune piesele de mobilier după mărimea lor începând cu cele mai mari: patul, șifonierul, comoda și canapeaua, urmează noptierele și apoi alte piese secundare. 

Dacă anumite obiecte trebuie ocolite sau te fac să te împiedici în ele, înseamnă că sunt prea multe și ar fi bine să le organizezi mai bine. Dacă piesele de mobilier sunt prea înghesuite nivelul de energie pozitivă din spațiu scade. Patul se va lipi de unul dintre pereți și este bine să dețină o tablie. 


Care sunt culorile feng shui 

În legătură cu culorile, specialiștii recomandă folosirea pastelurilor și în general culorilor deschise cum ar fi: tonurile de crem, bej și portocaliu. În această artă, unele culori sunt asociate cu negativitatea, haosul și dezordinea. Este bine să eviți anumite culori dacă începi amenajarea locuinței. 

Albastrul închis este o culoare care scade energia, instalează apatia, rozul agită și provoacă iritabilitatea, roșul simbolizează pasiunea și crește starea de nervozitate. Cel mai bine ar fi ca pentru interiorul locuinței sa folosești culori deschise, naturale care să-ți ofere o stare de bine și să-ți dea energie. 


Care sunt obiectele care nu trebuie sa lipseasca dintr-o casa feng shui 

Specialiștii Feng Shui recomandă să îți eliberezi locuința de obiecte inutile, lucruri vechi sau obiecte care nu sunt folosite. Păstrarea lor nu are niciun rol și mai mult, stochează energiile negative. 

Prin renunțarea la lucrurile vechi care fură din spațiul locuinței, o să obții o perspectivă folositoare a casei tale într-un mod cât mai corect și respectând principiile artei Feng Shui.

Iată ce obiecte sunt recomandate într-o amenajare de tip Feng Shui:

  • cristale
  • oglinzi
  • lumină
  • clopoței de vânt
  • acvariu cu pești
  • fantana feng shui decorativă
  • plante
  • broasca feng shui
  • amulete feng shui

Ce este zona banilor si cum o amenajezi 

Arta Feng-Shui este una prin care poți atrage atât energia pozitivă, cât si bogăția în casa ta prin câteva reguli simple. Simbolurile te pot ajuta în sensul atragerii bogăției prin crearea unei zone a banilor în casa ta, lucru ce va atrage sănătatea, succesul, bogăția. 

O locuință Feng Shui este formată din 9 părți, 9 aspecte importante ale vieții care sunt alese de cei care locuiesc acolo. Dacă se intră în casă pe ușa principală, atunci vei amplasa zona banilor în stânga ușii. Se spune că acea încăpere este responsabilă de întreaga avuție a familiei. 

Principiile acestei arte susțin că ușa ar trebui mereu să fie curată, îngrijită, iar elementele de apă sunt benefice odată aduse acolo. Este bine să ai grijă ca în camera unde ai amplasat zona banilor să existe cel puțin un element de apă care să dețină câteva culori de bază care reprezintă avuție și abundență: roșu, albastru, verde, purpuriu. Poți crea un fel de sanctuar prin intermediul cristalelor, bețișoarelor parfumate, elementelor de apă. 


Plante feng shui 

Plantele sunt extrem de importante și este recomandat să le poziționezi în partea estică a casei pentru a aduce energia pozitivă în locuință.

Exemple de plante feng shui benefice casei tale:

  • crizanteme galbene
  • magnolii albe
  • bujori
  • orhidee
  • bambus feng shui
  • copacei feng shui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *