Restaurantele cu terasa - o necesitate sau e un trend in domeniul Horeca?

Restaurantele cu terasa – o necesitate sau e un trend in domeniul Horeca?

Astazi sa detii un restaurant nu inseamna sa ai doar un spatiu inchis cu bucatari si ospatari de 5 stele, dar in functie de cerinta pe piata incerci sa satisfaci un numar cat mai care de clienti.

S-a dat in vigoare legea antifumat si asta a afectat intr-o oarecare masura si locatiile care nu aveau un loc special amenajat pentru fumatori sau lipsa unei terase mai ales in sezonul cald se resimte la profitul afacerii in acea perioada. Ce e de facut? De incercat sa creati conditii pentru clienti, in asa fel ca sa-i faceti sa se intoarca la voi.

Daca sunteti la inceput de drum, atunci cautati o locatie care sa cuprinda atat zona de interior, dar si una de exterior, ideal care sa se poata acoperi si incalzi pentru sezonul rece sau de pastrat aceasta zona doar pentru fumatori. Daca deja detineti un restaurant – reamenajati-va terasa si curtea cat mai rapid.

Ca designer primesc cereri de amenajat/reamenajat terase sau gradini exterioare in lunile aprilie-mai, lunile in care aceste spatii trebuie deja sa fie pregatite. Benedifiarii de multe ori nu-si fac calcule pe urmatorul sezon si se trezesc din scurt ca a venit caldura, dar nu pot primi clientii pe terasa. Sfatul meu este sa faceti un inventar al mobilierului si al terasei in sezonul rece (februarie-martie) ca sa vedeti ce investitie trebuie sa faceti, si sa apelati la un specialist din timp, NU atunci cand trebuie deja sa deschideti terasa. In primul rand nu o sa aveti parte de un proiect bine gandit (din cauza lipsei de timp), dar veti intampina si problema termenelor de executie sau a livrarii de mobilier.

Restaurantele cu terasa - o necesitate sau e un trend in domeniul Horeca02

Noul concept de restaurant

Observ pe piata o tendinta in dezvoltarea noilor concepte de locatii Food service si asta chiar ma bucura. Vara este plina de terase care sunt gazduite de gradini verzi sau curti interioare, tot mai des se deschid locatii pe acoperisurile terasate a cladirilor de birouri sau zone industriale creand un nou trend de rooftop gastro-bar. Avantajele acestora sunt ca pe langa privelisti cu belvederi frumoase asupra orasului, poti sa te folosesti de aceste locuri pentru evenimente private foarte originale.

Iar cum beneficiarii s-au gandit si la posibile dezavantaje, cum ar fi ploi sau vreme mai putin frumoasa, le-au acoperit cu diverse sisteme rabatabile si pliabile, care in doar cateva minute va crea un spatiu semideschis, fara a afecta intr-un fel evenimentul. Pot sa spun: Genial!

Un alt concept care mi se pare ceva atragator sunt restaurantele cu atrium sau cupole/vitralii de sticla (mai ales acelea care se si deschid). In Romania nu sunt multe, poate din cauza vremii destul de schimbatoare de la un sezon la altul si in care trebuie sa ai o mentenanta buna in ceea ce priveste intretinerea. Dar sunt sigura ca pe viitor si astfel de locatii vor fi „la moda”.

Sa aducem natura in spatii inchise

Exista si cazuri in care unele restaurante nu au fost dotate cu terase sau balcoane. Si aici omul s-a gandit cum sa faca in asa fel ca sa aduca putina natura intr-un spatiu inchis si poate chiar lipsit de lumina naturala. A venit cu solutia de a „creste” pereti vegetali verticali sau multe plante in ghivece, adaugand o lumina difuza calda artificiala pentru a reda atmosfera unei gradini exotice din Grecia sau chiar Bali. Deci se poate!

Dar haideti sa nu ma abat de la subiect. Vorbim despre terase si mansarde.

Restaurantele cu terasa - o necesitate sau e un trend in domeniul Horeca03

Caracteristicile designului si al mobilierului

Proiectarea unei terase sau mansarde are complexitatea sa. De obicei acestea sunt spatii foarte mari si deschise sau din contra cu forme mai ciudate, care necesita o atentie aparte. Cele mai bune solutii cu siguranta le veti primi de la un specialist care va poate consilia in a face o compartimentare ergonomica si un flux de functionare corect.  Ceea ce dvs veti percepe ca neajunsurile spatiului, un expert poate sa le transforme in avantaje sau sa mascheze micile defecte.

Secretul principal il reprezinta utilizarea optima a intregului spatiu. O bucatarie bine mobilata cu echipamente compacte sau mese si scaune adaptate nevoilor in spatiul respectiv, vor rezolva o parte din  probleme.

Daca terasa dvs este deschisa, iar mobilierul este expus diverselor schimbari climaterice, atunci este recomandat sa cumparati un mobilier care va rezista acestor socuri: scaune si mese din polipropilena de o calitate superioara sau cele metalice tratat impotriva coroziunii, HPL.

In cazul in care vreti sa acoperiti terasa, exista mai multe sisteme in acest sens: geamuri armonice din sticla, pereti cortina din folie transperenta care se strang in rulouri, copertine si pergole rabatabile cu structura metalica sau din lemn. Variante sunt multe, important atunci cand alegeti sistemul sa luati in calcul bugetul si termenul pentru care faceti aceasta investitie.

Sa nu ignorati decorul, care schimba ambianta. Optati pentru vegetatie naturala, chiar daca este mai greu de intretinut, aceasta nu se compara cu cea artificiala (care se distruge destul de repede in mediul exterior). Ghirlandele cu becuri edison pot crea un tavan fals luminos pe timp de seara si noapte, vor  arata foarte bine, cost minim – efect senzational. Daca terasa dvs este amenajata intr-un stil anume atunci folositi si cateva elemente de decor potrivite stilului ales. Cum ziceam: decorul este elementul care finiseaza intreaga amenajare.

De data asta nu voi face o concluzie anume, luand in calcul ca mai sus aveti cele necesare ca sa luati decizia corecta, dar o sa va atrag iarasi atentia la perioada in care va hotarati sa va amenajati/reamenajati terasa: nu lasati totul pe ultima suta de metri, fiti pregatiti din timp!

Succes!

Share:

CONTACT

Ești pregătit pentru o nouă experiență? Suntem aici să ascultăm viziunea ta și să o transformăm în realitate.
Sediu București
Piața Dorobanților 4, Sector 1, București, România
Telefon

+4 0758 739 654

Email

contact@creativ-interior.ro