Care este rolul decorațiunilor și accesoriilor în amenajările Food service

Fiecare dintre noi are un loc preferat, fie este vorba de o cafenea sau restaurant, unde își savurează prânzul, stabilește întâlniri de afaceri sau pur și simplu se relaxează la o cafea cu prietenii. Iar o bucătărie bună nu este unicul criteriu care vă determină să alegeți localul respectiv.

Având rezultatul a mai multor studii și sondaje, ajungem la concluzia – clienții, în primul rând, sunt atrași de atmosfera interioară creată prin mobilier și decor. Prima impresie îl face pe client să ia decizia de a lua loc la o masă sau să plece. Prin urmare, astăzi tot mai mulți proprietari de locații Food Service apelează la serviciile unui designer cu experiență pentru a crea un concept și o ambianță specială, unică și atractivă pentru viitorul local.

Decorațiunile și accesoriile nu sunt doar niște ”obiecte frumoase”, astăzi acestea sunt unele din elementele „importante, chiar utile și care integrează conceptul amenajării”.

Soluția universală pentru diverse probleme

În primul rând, se va stabili conceptul și stilul amenajării în funcție de destinația acestuia. Un restaurant trebuie să fie ușor adaptabil, mai ales dacă vă adresați clienților atât pentru meniul de prânz, dar și pentru o atmosferă confortabilă de seară, când se servește cina. De aceea trebuie să luați în calcul mai multe detalii, cum ar fi: muzica, servicii de calitate, dar și conceptul de design elegant și în același timp relaxant. Un decor potrivit vă poate ajuta la asta: dacă adăugați câteva accesorii mesei pe care o serviți, veți face imediat diferența (o vază cu flori, un set de oliviere personalizate, un meniu cu o grafică atractivă și elemente de decor care completează amenajarea: tablouri pe pereți, plante naturale în ghivece și veioze sau lampadare poziționate pe colțuri).

Dacă vorbim despre locațiile tip fast-food, acestea cu siguranță nu vor intra în categoria interioarelor luxoase, așa cum scopul lor principal este de a servi un număr cât mai mare de clienți în timpul cel mai scurt. De aceea, decorul în astfel de spații va fi destul de limitat, dar, în același timp, este important să creați o atmosferă cât mai primitoare pentru a-l face pe client să se simtă bine și să revină cât mai curând. Elementele de decor care s-ar potrivi acestor locatii ar fi: plăcuțe negre cu mesaje atractive despre meniu, tăvi personalizate, postere atractive și apetisante. Condiția este să nu exagerați și să vă inspirați din renumita zicală „Less is more!”.

Atenție la detalii

Geometria spațiului, finisarea suprafețelor, lumina și culoarea, aranjamentul mobilierului formează conceptul viitorului interior, iar pentru a completa amenajarea ne vor ajuta obiectele de decor și acesoriile. Iată câteva idei și sfaturi:

Pereții – idei fără limită

Peretii goi nu vor fi niciodată atrăgători, chiar dacă sunt finisați cu materiale scumpe. Însă, un decor elegant și estetic va trezi un sentiment plăcut pentru clienții care intră în locația dvs. Mulți designeri folosesc cu succes tablouri decorative pentru a completa pereții, folosind o anumită tematică potrivită stilului de amenajare. Ca decorațiuni, sunt folosite și oglinzile înrămate sau simple sau panouri decorative.

Mobilier tapițat – un plus confort

Canapelele confortabile pe care le întâlnim adesea în restaurante și cafenele, împreună cu scaune de design, pot fi de asemenea decorate. Pernele reprezintă una din opțiunile cele mai rapide și mai accesibile. Acestea crează un confort suplimentar, iar pe de altă parte aduc un accent de culoare și textură, completând designul localului respectiv.

Mesele și consolele: spatii de expunere

Serviciul de masă este un element foarte important când vorbim despre decor. Aranjamentul acestuia trebuie să creeze o starea emoțională atractivă și să trezească apetitul clientului. Serviciul de masă trebuie să conțină elemente care se vor asorta cu designul spațiului și totodată, să cuprindă elemente utile, dar cu un aspect decorativ: boluri, oliviere, suporturi pentru șervețele sau tacâmuri.

Pentru o atmosferă romantică adăugați la decorul creat și câteva lumânări și sfeșnice. Iar un alt element care cu siguranță este câștigător în fața clientului sunt florile, de preferat cele naturale, dar puteți opta și pentru cele artificiale sub formă de aranjamente personalizate create de speciliști în design floral sau fitodesign.

Barul – Elementul-vedetă

Barul reprezintă cartea de vizită a oricărui local Food Service, iar clientul întotdeauna va remarca acest element important. În acest fel, specialistul va trebui să creeze un design remarcabil, completat cu decor ales în funcție de stilul și tematica amenajării. Iar când proiectul încă este în lucru, vă recomand să vă dedicați puțin timp pentru a căuta accesorii personalizate și unice care să fie integrate în conceptul creat. Mergeți la târguri de antichități sau magazine de decorațiuni, căutați online obiecte deosebite, acestea pot fi chiar vintage sa restaurate.

Draperiile – un accent solemn

Aspectul ferestrelor poate fi transformat în totalitate cu ajutorul draperiilor și al perdelelor. Acestea sunt folosite nu doar cu rol decorativ, dar și cu cel functional, de exemplu ajută la izolația fonică sau la compartimentarea vizuală a spațiului. Ca aspect, draperiile foarte bogate, adică drapate în falduri, cu o densitate mare sau din contra, să fie foarte fluide și ușoare pentru a lăsa lumina să treacă. Și nu uitați că și draperiile pot fi personalizate după stilul sa conceptul amenajării.

În general, alegerea corectă a obiectelor decorative și al accesoriilor poate fi comparată cu talentul de a te îmbrăca cu stil: dacă scopul tău este să obții o imagine atrăgătoare, atunci cu siguranță trebuie să folosești elemente care îți vor accentua demnitatea și personalitatea. Fără ele, chiar și cel mai scump interior va arăta monoton și plictisitor, iar un interior banal poate fi transformat într-o „galerie de artă” prin folosirea decorului potrivit.

Articol scris pentru revista HORECA Romania.

Sursa poze: Pinterest, dezeen.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *