Stilul Toscan în designul interior

Stilul toscan în designul interior este recomandat celor care preferă tonuri calde ale pământului, culoarea ruginei sau a cărămidei și mobilier cu influențe mediteraniene.

Originea stilului

Toscana se referă la una din regiunile din Italia, însă în interiorul toscan se pot observa și influențele spaniole sau franceze. Poate că acest lucru se datorează drumurilor comerciale care străbăteau această regiune încă cu mii de ani în urmă.

Stilul Toscan este inspirat și din natură. Așa cum Toscana este o regiune bogată în măslini, plantații de vii și livezi, rozmarin și iasomie, care completează decorul natural al caselor amenajate în acest stil.

Interiorul toscan abundă în detalii, moștenite din cultura etruscă (încă din epoca Evului Mediu) și datorită imigranților în SUA. Acest stil poate fi ușor identificat la decorul și arhitectura clădirilor din California de Sud, Arizona sau Nevada.

Stilul toscan poate fi identificat destul de ușor, și nu este obligatoriu să fiți specialiști în domeniu ca să amenajați casa în acest stil. Există totuși câteva caracteristici care v-ar putea ajuta:

Paleta de culori

Într-un interior toscan sunt populare culorile naturale și calde, reprezentative zonei mediteraniene. Amenajarea începe cu folosirea nuanțelor neutre – teracotă, crem deschis și alte nuanțe ale pământului.

Tonurile de verde în acest stil te duc cu gândul la plantațiile de chiparoși sau măslin. Culoarea de ocru și galben-auriu corespund cu câmpuri pline de floarea-soarelui. Galbenul pal – cu lămâiul suculent.

Cerul senin și marea corespund cu tonuri albastre de cobalt. Iar faimosul vin toscan ne amintește de nuanțe de maro și bordo (culoarea anului 2015- Marsala).

Finisajele în stilul toscan

Când ne gândim la casele toscane, ne imaginăm încăperi în care finisajele sunt alese într-o armonie perfectă atât pe pereți, pardoseală sau tavan. Pereții, cel mai des sunt acoperiți cu tencuială decorativă sau faimosul tapet lichid – în general, materiale care imită textura veche și antichizată.

Pardoselile, de obicei, sunt placate cu gresie, plăci ceramice de diferite mărimi din materiale naturale cum ar fi granitul, marmura sau travertinul. Mozaicul ceramic se utilizează, nu doar în bucătării, dar și pentru placarea fântânilor decorative.

Tavanele toscane pot fi remarcate prin forma lor netedă, deschise la culoare, dar în contrast cu grinzile de lemn. Tavanul pictat sau frescele sunt des întâlnite în încăperile cum ar fi: holul sau locul de luat masa.

În arhitectură: un element important al stilului îl reprezintă acoperișul din obloane ceramice.

Mobilierul și elementele de decor

Stilul toscan implică utilizarea în designul interior al unor piese de mobilier mai speciale, cu tente clasice. Mobilierului toscan îi sunt reprezentative suprafețe lustruite și inserții de vitralii. Interiorul unei  bucătării este reprezentat prin mobilier din lemn masiv și accesorii memorabile – tigăi cu mânere mari, seturi de vase ceramice, ghivece cu plante și ierburi aromate.

În sufragerie și dormitor este recomandat ca pereții să fie decorați cu goblenuri sau tapet textil. Chiar și o pictură murală va contura amenajarea toscană. Motivele des folosite sunt cele vegetale: frunze de viță de vie, struguri, măslini. Să nu uitați de tablouri tipice acestui stil: peisaje toscane, naturi statice cu flori, fructe sau sticle de vin.

În concluzie: Eleganța și romantismul din Lumea Veche împreună cu atmosfera rustică mediteraneană sunt foarte ușor de transpus într-o amenajare chiar și într-un apartament urban, așa cum acest stil este unul luminos și pozitiv, transformând spațiul în unul relaxant și primitor.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *