Astăzi vorbim despre un subiect foarte așteptat de cititorii noștri, și anume despre asemănările și deosebirile între stilurile de amenajări interioare. Pentru o persoană care nu are legătură cu lumea designului interior este dificil să aleagă corect cel mai potrivit stil atunci când începe o amenajare. Și pentru a evita confuzii, cel mai util ar fi să înțeleagă care sunt caracteristicile fiecărui stil în ceea ce privește atmosfera, gama cromatică, alegerea finisajelor, a materialelor, al mobilierului sau al decorului. Haideți să începem:
Stilul Minimalist vs Stilul Modern
Aceste stiluri moderne sunt utilizate pe scară largă în multe țări, deoarece pot fi accesibile atât persoanelor înstărite, cât și celor cu venit mai modest. Iar rezultatul este o ambianță confortabilă și plăcută, fără a fi nevoie de elemente foarte complexe sau materiale/finisaje rare.
Caracteristici comune:
Atât stilul minimalist, cât și cel modern sunt caracterizate prin utilizarea mobilierului cu forme geometrice simple. Sunt folosite materiale accesibile pentru finisare, iar gama cromatică în cea mai mare parte este una neutră.
Deosebiri:
Minimalismul presupune concizie și simplitate extremă în toate aspectele amenajării. Formele moderate sunt compensate prin textură sau combinația de culori contrastante: alb și negru, gri și roșu. Accesoriile și decorațiunile se folosesc în număr foarte limitat, pentru a păstra spațiul cât mai aerisit.
Stilul minimalist
Stilul modern
Stilul modern vs Stilul Contemporan
În prezent, aceste două stiluri sunt foarte des abordate în amenajările interioare și se mențin în trend. O amenajare în stil modern sau contemporan este ușor de realizat, deoarece magazinele de profil oferă o gamă foarte variată și completă de elemente decorative, de la finisaje și mobilier și până la accesorii și decorațiuni.
Caracteristici comune:
Stilul modern și cel contemporan sunt specifice vremurilor actuale, prin urmare, pot fi utilizate în orice tip de construcție modernă: case, apartamente, lofturi etc.. Ambele stiluri se axează pe materiale și tehnologii moderne și pe confort adaptat standardelor actuale de viață.
Deosebiri:
Cele două stiluri sunt confundate adesea, multe persoane considerând că e vorba de un singur stil de amenajare cu mai multe denumiri. Totuși, există diferențe remarcabile între stilul modern și contemporan. De exemplu, stilul modern se concentrează pe funcția elementelor decorative și pe evitarea celor lipsite de funcționalitate. Diferențe există și în ceea ce privește paleta de culori utilizată. Stilul modern abordează contrastul alb-negru și culorile primare, folosite cu moderație, în timp ce stilul contemporan este mai îndrăzneț, permițând o paletă de culori sobre cu accente de culori saturate.
Diferențe există și la nivel de percepție: stilul modern este moderat, simplu, uneori putând crea senzația de rece sau impersonal, în timp ce stilul contemporan permite personalizări și elemente futuriste sau high tech. Dacă stilul modern este statornic, cel contemporan este într-o continuă evoluție și se folosește cu succes de trendurile actuale și cele mai noi colecții din designul interior.
Stilul modern
Stilul contemporan
Stilul Clasic vs Neoclasic
Având în vedere ca acestea sunt stiluri istorice, cei care le îndrăgesc sunt persoane cu un statul social solid, dar și cu o vârstă mai înaintată.
Caracteristici comune:
Atât stilul clasic, cât și cel neoclasic se potrivesc interioarelor spațioase. Cea mai de preț caracteristică a acestor stiluri o reprezintaă mareția integrală a spațiului. În ambele stiluri predomină un număr mare de elemente de lux, care umplu camera într-un mod uniform, creând o atmosferă solemnă. O caracteristică aparte o reprezintă coloanele, elementele mulate, candelabrele mari cu pandantive de cristal, tablourile înrămate, vazele și statuetele.
Deosebiri:
Un interior clasic se deosebește prin întreaga ambianță. Dacă vorbim de profile decorative, atunci acestea trebuie sa fie bogat ornate cu forme precum rozete, cornișe, medalioane și frontoane; în cazul draperiilor, acestea trebuie să fie cutate des, cu ciucuri, iar canapelele trebuie să fie decorate cu multe perne din țesături scumpe.
Mobilierul de obicei este sculptat, iar șemineul este prezent în aproape orice interior clasic. Pereții sunt decorați cu tablouri și oglinzi cu rame din lemn sculptate și aurite.
Interiorul neoclasic este asemănător, adică bogat și luxos, dar arată mult mai modern și elegant. Elementele decorative precum coloanele, pilaștrii sau arcurile sunt mai puțin opulente decât în stilul clasic; mobilierul de obicei este ridicat pe piciorușe, arătând mult mai grașios și aerisit în același timp. Oglinzile și tablourile au forme mai concise, cu rame mai simple și subțiri, iar profilele decorative sunt mai puțin decorate.
Ca și concluzie: interiorul neoclasic este versatil, elegant și foarte estetic prin forme mai simple, curate și elegante.
Stilul clasic
Stilul Neoclasic
Stilul Art Deco vs Stilul Art Nouveau
Sunt două stiluri artistice care își spun propria poveste și care sunt strâns legate de contextul artistic al epocii în care s-au dezvoltat. Puțini știu faptul că stilul Art Nouveau a apărut înainte de Art Deco și s-a poziționat ca o reacție față de academismul, eclectismul și istoricismul arhitecturii și artelor decorative din secolul al XIX-lea.
Caracteristici comune:
Ambele stiluri se învârt în jurul unor concepte precum artă și frumos, eleganță și rafinament. Însă ceea ce au cel mai mult în comun aceste stiluri este faptul că ambele au inițiat în artă același gen de schimbare la nivel estetic. Se spune chiar că între cele două stiluri – Art Deco și Art Nouveau – există o legătură de “sânge”, deoarece ambele au fost mișcări foarte populare la timpul lor.
Deosebiri:
Există diferențe majore între cele două stiluri influențate de contextul istoric și artistic al vremii. Prima deosebire constă în faptul că stilul Art Nouveau (1890-1910) a apărut înaintea stilului Art Deco (1910-1930). Art Nouveau se inspiră din natură, formele specifice stilului sunt de cele mai multe ori suave și fluide, asemenea unui peisaj pitoresc. Stilul utilizează curbe, spirale, linii exagerat alungite pentru a conferi grație obiectelor. În operele Art Nouveau sunt prezente plante și flori și obiecte cu ornamente bogate. Dimpotrivă, stilul Art Deco pune accent pe obiecte supradimensionate, forme geometrice și simboluri abstracte. Art Deco s-a dezvoltat sub influența futurismului și cubismului, iar Art Nouveau a fost puternic influențat de neogotic, neoceltic și mișcarea Arts and Crafts. De asemenea, stilul Art Nouveau și-a găsit o bogată sursă de inspirație în natură și formele naturale pe care le redă într-un mod grațios și sinuos în artă și design.
Stilul Art Deco
Stilul Art Nouveau
Stilul Provence vs Shabby-chic
De cele mai multe ori aceste stiluri sunt confundate și nu este de mirare. Cele două stiluri au multe elemente în comun, printre care și sentimentul de romantism pe care îl transmit.
Caracteristici comune:
Culorile pastelate și deschise sunt baza care caracterizează ambele stiluri, dar și prezența materialelor naturale și antichizate. Ca și în stilul Provence, într-un interior Shabby-chic sunt prezente multe elemente și accesorii decorative: vaze și ghivece cu flori, coșulete sau rame pentru fotografii etc.
O atenție deosebită se acordă textilelor și tapițeriilor, care trebuie să fie din in sau bumbac cu imprimeuri florale bogate.
Deosebiri:
Stilul Provence se diferențiază prin mobilierul elegant în culori deschise, de cele mai multe ori fiind realizat din lemn masiv scultptat și patinat. Gama cromatică cuprinde pasteluri, de la bejuri și pănă la albastru sau lila. Decorațiuni: plante uscate (spice de grâu sau flori de câmp și în special levănțică), elemente din fier forjat (picioare măsuțe sau suport rafturi etc.).
Stilul Shabby-chic este caracterizat prin antichizarea elementelor, care au dobândit o „a doua viață”, iar interiorul arată foarte feminin și romantic. Mobilierul este unul vintage, retro, eco și boho, antichizat artificial pentru a evidenția crăpături sau materialele brute din care a fost confecționat.
Interiorul amenajat în acest stil este foarte luminos: se foloseste mult alb, crem, gri deschis, roz pal sau diverse nuanțe de piersică. Motivele florale cu trandafiri și alte flori de grădină sunt caracteristice țesăturilor folosite în amenajare: fețe de masă, șervetele, draperii sau perne.
Stilul Provence
Stilul Shabby-Chic
Stilul Vintage vs Stilul Retro
Când ne gândim la aceste două stiluri, ne vin în minte imagini cu obiecte vechi, cu parchet și mobilă din lemn lăcuite sau decorațiuni din fier antichizat. Haideți să lămurim care sunt asemănările și deosebirile între aceste două stiluri:
Caracteristici comune:
În ambele cazuri, amenajarea este creată cu obiecte provenite din secolele trecute, care ies în evidență prin unicitatea lor, devenind o emblemă a timpului. Aceste stiluri se mai caracterizează prin utilizarea parchetului din lemn masiv din esențe închise la culoare, utilizarea sticlei și a detaliilor metalice.
Deosebiri:
Pentru interiorul în stil vintage se aleg obiecte antichizate (scaune Windsor sau console clasice). Și draperiile cu marchize pot fi vintage, la fel și canapele tapițate (cu tapițerii textile) sau husele pentru scaune, serviciile de masă din argint sau cupru. Stilul retro este caracterizat prin obiecte de mobilier din mijlocul secolului trecut (anii 60-70), realizate din lemn masiv sau furnir, de cele mai multe ori având piciorușe circulare subțiri: măsuțe de cafea, comode tv sau chiar canapele sau fotolii. Tapițeriile sunt din piele naturală.
Stilul Vintage
Stilul Retro
Stilul Loft vs Stilul Grunge
Aceste stiluri au caracteristici comune, dar în mod clar fiecare stil este independent datorită originii sale. Ambele stiluri merită să primească o atenție specială în designul interior, deoarece acestea impresionează prin originalitatea lor.
Caracteristici comune:
Suprafețe brute și neprelucrate, obiecte din diferite perioade și stiluri, o vaietate de forme și facturi, spațialitate și luminozitate, sentimentul de libertate și asocierea unor contraste precum accesibilitate și lux – toate aceste caracteristici definesc cele două stiluri.
Deosebiri:
Stilul loft a apărut în SUA, și anume în New York, unde halele industriale au fost transformate în locuințe sau birouri – acestea având tavane înalte, pereți din beton sau cărămidă aparentă, ferestre mari și multe, care permit să patrundă lumina naturală. Stilului loft îi este caracteristic modernismul, însă evită clasicul încărcat, precum mobilierul sculptat, profile decorative sau țesături bogat înflorate.
Patria stilului grunge o reprezintă suburbiile orașelor franceze, iar caracteristica distinctivă – combinația între un rustic simplu și luxul laic. Pe fundalul unui perete din cărămidă sau beton aparent pot fi amplasate canapele scumpe, tapițate cu mătase sau picturi clasice de portrete ale unor personalități remarcabile, sau atârnate niște candelabre clasice cu cristale. Cu toate acestea, în amenajările în stil grunge se întâlnesc multe materiale naturale: metal periat, lemn brut, țesături naturale și ieftine.
Stilul Loft
Stilul Grunge
Stilul Eclectic vs Stilul Boho
Sunt stiluri cu elemente viu colorate și originale, mai ales prin forme. Inspiră la crearea unor interioare frumoase și unice.
Caracteristici comune:
Au în comun o paletă largă de culori naturale în diverse tonuri, o varietate de forme, suprafețe, texturi, modele și motive. Interiorul boem este similar cu cel eclectic datorită libertății de alegere, în vederea creării un interior inconfundabil.
Deosebiri:
Principala diferență a stilului eclectic – combinația între influențele occidentale și cele orientale în designul interior, cum ar fi cel englezesc și chinezesc, marocan și francez, american și african.
In plus, un interior eclectic este atent conceput ca spațiu, prin forme moderate clasice și accente etnice pline de culoare, în care cantitatea nu poate compensa calitatea. Aici este important echilibrul între cele două culturi și respectul față de caracteristicile fiecărui stil în parte.
Boho, ca stil de amenajare, este liber și fără prejudecăți și condiționări, iar cei care aleg să-și amenajeze locuința în acest stil, vor simti unicitatea deplină a ambianței, departe de stereotipuri. Într-un interior boho pot fi regăsite oricare dintre stiluri, dar cu condiția ca fiecare element să fie combinat perfect cu restul amenajării. Aici nu există obiecte fără rost, toate piesele își au rolul lor și sunt poziționate după o anumită logică.
Stilul Eclectic
Stilul Boem
Stilul Scandinav vs Stilul Eco
Stilurile descrise sunt cel mai bun exemplu al confortului, esteticii, calității și al funcționalității. În acelați timp, dacă doriți să reconstruiți stilul eco din cel scandinav, nu fa fi nevoie sa cheltuiți un buget mare.
Caracteristici comune:
Atmosfera modestă și naturală, precum și materialele ecologice sunt baza acestor stiluri. Interioarele decorate în stil scandinav sau eco sunt luminoase și aerisite, cu mobilier multifuncțional și plăcut la atingere.
Deosebiri:
În interiorul scandinav, împreună cu lemnul natur, lâna și bumbacul, este de preferat utilizarea accesoriilor cu design modern, care sunt adesea realizate din materiale plastice, policarbonat și alte materiale sintetice. În plus, nuanțele neutre și deschise, utilizate în cantități mari sunt un fundal perfect pentru accentele colorate și formele grafice.
Stilul eco este caracterizat prin utilizarea materialelor naturale brute, prelucrate rudimentar: lemn, piatră, ceramică, sticlă, lână, bumbac, in, blană și rattan. Gama cromatică este, la fel, cât de mult posibil în culori naturale: verde, culoarea lemnului, ciocolatiu, vișiniu, negru, gri, cărămiziu, galben și albastru.
Stilul Scandinav
Stilul Eco
Stilul Eco vs Stilul Rustic
Ambele stiluri fac trimitere la natură și simplitate, la materiale naturale și obiecte funcționale. Persoanele care iubesc stilul rustic, îl vor îndrăgi și pe cel eco și invers.
Caracteristici comune:
Ambianța naturală, simplă, dar prietenoasă se regăsește în ambele stiluri, deoarece sursa de inspirație este aceeași: natura, cu tot ceea ce are ea bun și frumos de oferit. Cele două stiluri pun accent pe frumusețea simplă și plăcerea simțurilor. Elementele decorative complexe, abstracte și mai puțin intuitive vor fi prezente foarte rar sau deloc în interioarele rustice sau eco. Ambele stiluri folosesc culori naturale, inspirate de natură.
Deosebiri:
Stilul rustic redă atmosfera tipică locuințelor idilice rurale și stilul de viață simplu al oamenilor de la țară. Elementele decorative sunt realizate preponderent din materiale naturale (lemn, bumbac, in, lână), însă prezintă sculpturi, în cazul lemnului, și imprimeuri sau broderii tradiționale, în cazul textilelor. Motivele prezente pe țesături fac trimitere fie la natură (peisaje din natură sau detalii precum flori, spice de grâu etc.), fie la evenimentele și obiceiurile țăranilor din trecut. În ceea de privește cromatica, stilul rustic pune accent pe tonurile naturale inspirate de natură și accente vii precum roșu, verde crud etc.
Stilul eco este mai complex deoarece îndeamnă la o schimbare a stilului de viață. Curentul eco aduce în prim plan concepte moderne precum sustenabilitate, materiale eco-friendly, adică elemente decorative care nu dăunează mediului înconjurător și omului. De asemenea, stilul eco nu respinge tehnologia, ci o asimilează cu condiția ca aparatele electrice sau electrocasnice să funcționeze cu un consum de resurse minim și să ofere posibilitatea de reciclare.
Stilul Eco
Stilul Rustic
Sursă poze: Pinterest