Stilul Provence în designul interior

Stilul Provence poate fi descris ca un stil Rustic Chic, elegant, care se poate adapta atât unui mic apartament dintr-un oraș, dar și pentru o casă generoasă la țară.

Dacă vă surâde idea de a amenaja propria locuință în stil Provence, nu uitați să țineți cont de caracteristicile de bază ale acestui stil, și anume:

  • Stilul Provence înseamnă un interior plin de emoție, calm și aerisit, așa că nu ar trebui să folosiți combinații contrastante și culori intense;
  • Textilele în cantități mari sunt cea mai importantă caracteristică care caracterizează interiorul casei. Ca și materiale se folosesc inul, bumbacul;
  • Elemente vintage trebuie să fie prezent în absolut orice detaliu;
  • Paleta de culori în nuanțe deschise și pastelate de galben pal, roz, verde, măslin, lavandă;
  • Materiale folosite sunt lemnul, plăcile ceramice, metalul antichizat;
  • Finisajul mobilierului cu mici imperfecțiuni (pentru a sublinia ideea de vechi), alb sau de culoarea lemnului brut, uzat în timp;
  • În stilul Provence veți găsi mult tapet cu motive florare;
  • Accentele stilului sunt: oglinzile cu rame masive și aspect antic, candelabre, broderii, șervețele, fețe de masă, perne cu motive florale;
  • Se folosesc multe decorațiuni și accesorii, cum ar fi: sfeșnice metalice, tablouri pictate, poze înrămate, obiecte ceramice, inclusiv vesela, flori naturale ținute în vaze etc;
  • Iar levănțăca este nelipsită în decorul stilului Provence, indiferent dacă este reprezentată sub formă de tablouri, piactată pe mobilă sau obiecte decorative, tapițerii și chiar în varianta naturală.

Finisajele folosite în stilul Provence

Pereții în stilul Provence sunt finisați cu tencuială decorativă având o textură aspră și imperfectă. Ca și materiale de finisaj puteți opta pentru simpla lavabilă sau pentru un tapet floral. În acest stil puteți păstra zidăria aparentă, dar să vopsită în culori pastelate, calme. O altă opțiune pentru finisarea pereților ar fi panourile de lemn vopsite în alb sau alte culori deschise.

Dacă vorbim despre tavan , clar aici ar trebui să regăsim grinzile de lemn (de structură sau doar de decor).

Pentru pardoseală puteți opta pentru un parchet sau dușumea din lemn masiv, dar cu finisaj brut, aproape nefinisat. Este recomandat să completați finisajul pardoselei cu plăcile ceramice în nuanțe naturale pământii – maro, nisip, culoarea cărămizii.

Tâmplăria într-un interior Provence trebuie să fie albă sau alte culori foarte deschise. Iar geamurile și ușile trebuie să aibă obloane din lemn. Ca aspect totul trebuie să pară mai brut, vintage.

Mobila în stil Provence

Pentru a reda originalitatea stilului Provence este obligatoriu să alegeți piese de mobilier realizate din lemn masiv, cel mult furniruit. De evitat orice suprafețe din PAL sau MDF vopsit, și mai ales suprafețele lucioase, ultramoderne.

Dacă bugetul vostru este destul de limitat, atunci puteți cumpăra piese vechi și să le recondiționați prin curățarea și revopsirea acestora cu pensula. Aceste imperfecțiuni fac interiorul mult mai atrăgător.

Vă place stilul Provence și vă doriți un proiect amenajat în acest stil, noi vă putem ajuta, contactează-ne aici.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *