Stilul clasic în designul interior

Moda este trecătoare, și în designul interior se întămplă la fel – ieri ne plăcea stilul retro, astăzi, cel Loft, mâine încă nu se știe. Totuși există stiluri care fac excepție – și aici vorbim de stilurile clasice. Deși au originea în secolul al XVIII-le rămân, în continuare, sunt autentice și căutate de oameni care apreciază istoria și valoarea acestora.

Istoria stilului

Stilul clasic a apărut în Europa la mijlocul secolului al XVIII-lea, în perioada când stilul Baroc era deja prea sufocant, iar stilul Roccoco cerea mai multe schimbări. Așa au ajuns arhitecții din acea perioadă să schimbe puțin direcția care a prins foarte bine.

Noul stil s-a bazat pe ideile raționalismului: claritatea formelor volumetrice, concizia și monumentalitatea, regularitatea planificării și absența elementelor inutile. Stilul clasic în designul de interior a atins apogeul în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea în Franța. Un exemplu demn îl reprezintă Palatul Versailles cu interioarele sale splendide și decor bogat, unde geometria arhitecturală este foarte clară, având o compoziție bine ajustată.

Stilul clasic într-un interior

Stilul clasic este considerat un semn de bun gust și respectabilitate. Aceste interioare sunt caracterizate de armonie. Deși spațiile par foarte somptuoase și încărcate, aceastea sunt amenajate după regulile bine pus la punct.

Materiale și finisajele

În interiorul clasic, se acordă o atenție deosebită materialelor de finisaj. Nimic ieftin și artificial, totul este exclusiv și natural! Dacă este o pardoseală, atunci parchetul trebuie să fie dintr-o esență de lemn rar și valoros. Dacă este gresie, atunci din piatră naturală de marmură sau realizată obligatoriu de meșteșugari italieni în conformitate cu tehnologiile tradiționale.

Tavanul este pictat (în stilul clasic se folosesc foarte multe picturi murale), se montează profile decorative cu care se vor crea  adevărate opere de artă. În holurile de intrare, veți întâlni coloane, capiteluri și alte basoreliefuri care duc cu gândul la arhitectura renascentistă și interioarele palatelor din acea perioadă. Pereții sunt acoperiți cu vopsea decorativă sau tapet din mătase naturală. În interioarele clasice nu există nimic strident și sclipicios. Culorile sunt calme, armonioase, cel mai adesea sunt utilizate – nuanțe de bej, maro și măsliniu în combinație cu detalii aurii. Pentru acest stil este important să creați un sentiment de armonie, șic, dar și lux.

Mobilier elegant

Și mobilierul trebuie ales corespunzător. Se folosesc cele mai bune materiale, adică lemn masiv, nicidecum PAL sau MDF. Acestea se vor realiza la cele mai bune fabrici din lume. Piesele de mobilier vor avea linii line, fărăr detalii exagerate, dar decorate cu pietre semiprețioase și sculpturi. Pentru tapițerie se vor folosi –  mătase naturală, catifeaua, bumbacul în culori nobile.

Iluminat

Interiorul clasic nu se poate lipsi de candelabre masive din cristal, sticlă de murano, fier forjat sau alamă. Aceastea, ca și mobilierul se vor realiza de artiști artizanali renumiți. Deși corpurile de iluminat sunt masive, lumina în astfel de interioare trebuie să fie una difuză.

Veiozele și lampadarele sunt poziționate astfel încât să puteți sta confortabil pe un fotoliu cu o carte sau la un ceai.

Accesorii și decor

În casele clasice de obicei veți găsi minim un șemineu. Ce ar putea fi mai confortabil, într-o seară răcoroasă, decât aprinderea focului în șemineu și a sta cu prietenii la o conversație cu un pahar de vin bun sau o ceașcă de ceai?

Iar dacă vorbim de decorațiuni, acestea trebuie să fie din plin, însă alese cu grijă. De obicei sunt obiecte cu valoare artistică sau istorică. Produse din porțelan, sfeșnice din bronz și argint, sculpturi, oglinzi în rame aurite și antice – toate îmbină armonios și completează interiorul clasic. Pe pereți sunt picturi în ulei, iar pe pardoseală – un covorul din mătase sau lână naturală.

Stilul clasic în designul interior, cu toată respectabilitatea sa, costul ridicat și tradiție, va rămâne mereu un stil faimos care nu se va demoda niciodată. Ci din contra, cu timpul devine și mai valoros și apreciat, așa cum se face vinul – cu trecerea anilor.

Vă place stilul clasic și vă doriți un proiect amenajat în acest stil, noi vă putem ajuta, contactează-ne aici.

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *