Amenajarea cabinetului stomatologic: idei, norme si sfaturi de design

Cabinetul dentistului ne provoacă teamă încă din copilărie, pentru că asociem spațiul cu unui stingher și lipsit de culoare – ni se dovedește, din nou, că amenajarea ne poate schimba starea. Un cabinet stomatologic trebuie să fie ancorat în estetică, funcționalitate și, mai mult decât orice, siguranță – pacienții trebuie să aibă parte de confortul sigur garantat. 


Care sunt cele mai importante aspecte in amenajarea cabinetului dentar 

Un cabinet dentar se bazează pe compartimentarea eficientă a spațiului, dar și pe câteva aspecte de care trebuie să ținem cont: 

  • suprafețe anti-microbiale;
  • instalații de iluminat eficiente;
  • dotarea unității anti-incendiu;
  • folosirea culorilor și materialelor organice, care să asigure confortul psihic al pacientului. 

Care sunt principalele etape in amenajarea unui cabinet stomatologic:

Amenajarea unui cabinet dentar nu este un proces simplu, întrucât designerul de interior trebuie să aibă în vedere trei aspecte interdependente: estetică, funcționalitate și siguranță. Fiind un spațiu cu o nevoie absolută de sterilitate și siguranță, amenajarea unui cabinet stomatologic impune câteva rigori și în amenajarea sa interioară.


Planificarea spatiului din cabinet

Prima etapă din amenajarea unui cabinet stomatologic este planificarea spațiului compartimentat. Delimitarea zonei în care se vor opera procedurile, zona de recepție, sala de așteptare este un pas necesar în amenajarea interioară, pentru că în funcție de planificare vor fi instalate decorurile și instalațiile potrivite; de exemplu, în sala de așteptare putem avea materiale precum catifeaua, însă în zona propriu-zisă de efectuarea procedurilor, nu. 


Alegerea conceptului pentru amenajarea cabinetului dentar 

Cabinetul dentar trebuie să fie descris de către un concept unitar, de o organizare și curățenie impecabile – cele din urmă asigură încrederea pacientului.

Stilul modern este adesea folosit în amenajarea cabinetelor stomatologice, cum este și cazul cabinetelor Dental Spark și Sonrisa Dental, din București. Stilul modern, materialele antibacteriene, cromatica prietenoasă transformă cabinetul dentistului într-un spațiu familiar, vibrant, care stinge anxietatea. 

Vezi aici cum am amenajat cabinetul stomatologic Sonrisa Dental.

Punctul de pornire al acestui proiect a fost să creăm un spațiu modern, confortabil, dar în același timp cât mai minimal cromatic (dorința clientei). 

Aici găsești detaliile amenajării cabinetului stomatologic Dental Spark București.

Amenajarea spațiului a început cu propunerea de a crea ceva personalizat spațiului. Iar acest element îl reprezintă fototapetul din hol și cele 2 cabinete, grafica cărora a fost realizată de echipa noastră și printată pe suport tip canvas, dar tratat antibacterian.


Receptia si sala de asteptare

Recepția și sala de așteptare sunt spațiile în care putem să ne lăsăm creativitatea la joacă. Folosirea culorilor vibrante, care să dea viață spațiului, alegerea pieselor de mobilier potrivite și organizarea eficientă sunt câteva dintre criteriile de care trebuie să ținem cont.


Amenajarea receptiei din cabinetul stomatologic 

Recepția este sufletul cabinetului stomatologic și cartea sa de vizită în același timp. Primul contact pe care îl are pacientul cu spațiul este decisiv – vede în fața sa un spațiu cald, primitor, modern și familiar, sau un spațiu închis și conservator, care îi trezește neliniște? 

În amenajarea recepției trebuie să ținem cont de organizarea spațiului, astfel încât să pară aerisit. Aici putem face apel la creativitate și să construim un spațiu vibrant, care să fie cu adevărat amprenta personală a clientului. Accentele de culoare și materialele naturale – precum lemnul – aduc tușa de familiaritate spațiului. Când mergem la stomatolog, vrem să ne simțim bine – să știm că suntem în siguranță și că teama nu își are locul. 


Amenajarea zonei de asteptare din receptie

Amenajarea sălii de așteptare se face în extensia recepției, urmând același stil și aceleași coordonate. Este important să compartimentăm spațiul eficient, astfel încât recepția îi găzduiește pe pacienți pentru jumătate de oră sau chiar mai mult, așa că ei trebuie să se simtă confortabil. Iată câteva de aspectele de care să ții cont în amenajarea sălii de așteptare: 

  • cuierul și oglinda nu trebuie să lipsească; sunt elemente care îl fac pe pacient să se simtă confortabil, dar îl și ajută să își admire noua dantură după finalizarea procedurilor; 
  • este important ca sala de așteptare să fie familiară, comodă, chiar cozy, motiv pentru care măsuța cu câteva materiale de citit nu trebuie să lipsească; 
  • pacienții juniori nu trebuie uitați: este indicat să amenajăm în sala de așteptare un colț dedicat copiilor, cu jocuri și cărți de colorat, astfel încât teama lor cu privire la ce urmează să se dizolve și să înțeleagă că spațiul este unul sigur și prietenos.

Alegerea mobilierului

Mobilierul din cabinetul dentar trebuie să permită, în primul rând, o organizare și igienizare rapidă, eficientă. Mobilierul alb este cel mai frecvent întâlnit, pentru că ne imprimă sentimentul curățeniei impecabile. În alegerea mobilierului, trebuie să avem în vedere că este suficient de spațios – atât în ce privește dulăpioarele, cât și canpelele din sala de așteptare. 


Iluminarea in zona de receptie a cabinetului

Iluminarea este un atribut vital în cabinetele stomatologice, la fel de important ca gama cromatică. În ce privește sala de așteptare, iluminatul trebuie suficient de puternic încât să alunge sentimentul de claustrofobie și spațiu sufocant, dar nu atât de puternic încât să obosească sau să supere ochiul. 


Cabinetul propriu-zis (Zona de tratament)

Cea mai importantă parte a cabinetului stomatologic este zona propriu-zisă pentru tratament, componenta pe care trebuie să o avem cel mai mult în vedere atunci când realizăm amenajarea interioară. În cabinetul propriu-zis trebuie să ținem cont de mai multe aspecte: unitul dentar, tehnologia, mobilierul auxiliar.


Pozitionarea unit-ului dentar

Unitul dentar – scaunul stomatologic – este locul în care pacientul petrece cea mai lungă perioadă din vizita sa la medic; trebuie să fie confortabil și elegant, să poată asigura o poziție comodă a pacientului, chiar dacă urmează efectuarea unui tratament îndelungat. Este ideal ca unitul dentar să fie poziționat într-o zonă luminoasă și nu foarte aproape de perete, pentru ca pacientul să nu simtă senzația de claustrofobie. 


Alegerea si pozitionarea mobilierului din cabinetul stomatologic

Mobilierul din cabinetul stomatologic trebuie să fie cât mai simplu și curat, fără locuri în care praful poate pătrunde. Fundamental mai minimalist decât în sala de așteptare sau recepție, mobilierul din cabinet trebuie să fie funcțional, dar și plăcut ochiului, astfel încât să îl ajute pe pacient să se simtă bine. Putem încorpora și tehnologia în cabinet, pentru a distrage pacientul de la teamă sau disconfort – muzica de fundal sau montarea unui televizor pot contura o ambianță care să-l facă pe pacient să uite de durere.


Care sunt normele de amenajare a cabinetului stomatologic

Cabinetul dentar trebuie să respecte norme de igienă pentru a-și face pacienții să simtă că au parte de un serviciu de calitate, sigur și de încredere. Cele mai importante norme din cabinet țin de echipamentul propriu-zis, care trebuie să fie de cea mai înaltă calitate, însă este important să ținem cont și de alte aspecte: 

  • mobilierul trebuie să fie ușor de igienizat și rezistent la pete; 
  • mobilierul trebuie să își păstreze proprietățile pe o durată îndelungată; 
  • pardoseala pentru care optăm trebuie să fie o suprafață continuă (fără rosturi), antifungică și antibacteriană; 
  • materialele folosite trebuie să fie antibacteriene; 
  • spațiul trebuie să fie unitar, steril, dar totuși primitor. 

Alte sfaturi practice pentru amenajarea unei clinici/cabinet dentar 

Cum trebuie sa fie pardoseala in cabinetul stomatologic

Un element căruia suntem tentați să nu îi acordăm suficientă atenție, pardoseala din cabinetul stomatologic este supusă unor criterii pe care trebuie să le îndeplinească: 

  • să fie o suprafață continuă, fără rosturi, pentru că aceste podele nu corespund normelor europene;
  • antifungică;
  • antibacteriană;
  • stainprotect – rezistentă la pete; 
  • rezistentă la trafic intens; 
  • ușor de igienizat; 
  • absorbanță fonică ridicată; 
  • tratată cu substanțe dedicate spațiului sanitar, care împiedică dezvoltarea microbilor și bacteriilor.

Culori recomandate in cabinetul stomatologic

Culorile ne influențează starea de psihic, motiv pentru care trebuie să alegem culori care să îi facă pe pacienți să se simtă bine. În timp ce albul este cea mai îndrăgită culoare pentru spațiile medicale, din ce în ce mai multe cabinete stomatologice optează pentru culori vibrante, precum verdele, movul și galbenul, culori care dau viață spațiului și oferă prospețime, vitalitate, energie. 

Culorile vibrante ne fac mai puțin anxioși, motiv pentru care sunt perfecte pentru cabinetele dentare. Culorile foarte închise – grafitul sau negrul – sunt de evitat sau de folosit în cantități moderate, pentru că ne accentuează frica, angoasa și neliniștea, dar oferă și senzația de spațiu claustrofobic, sufocant. 


De ce sa alegi o echipa de designeri de interior pentru amenajarea cabinetului dentar:

Un cabinet dentar este supus unui proces de amenajare complex, supus unor norme stricte, așa că o echipă de designeri de interior va simplifica întreg procesul. Iată de ce ar trebui să optezi pentru colaborarea cu un studio de design: 

  • designerii de interior cunosc normele și regulile pe care spațiul trebuie să le respecte;
  • creează echilibrul perfect între funcționalitate, siguranță și estetică desăvârșită; 
  • cunosc materialele și texturile care se pliază pe necesitățile spațiului;
  • au viziune de ansamblu, motiv pentru care spațiul va fi unul unitar;
  • transformă viziunea clientului în realitate, cel din urmă economisind timp și bani.

Share:

CONTACT

Ești pregătit pentru o nouă experiență? Suntem aici să ascultăm viziunea ta și să o transformăm în realitate.
Sediu București
Piața Dorobanților 4, Sector 1, București, România
Telefon

+4 0758 739 654

Email

contact@creativ-interior.ro