Ce înseamnă lux în designul interior?

”Luxul” ca și adjectiv poate descrie un obiect, un loc sau o stare, oferindu-i notă supremă de caracterizare și transpunere într-un domeniu puțin accesibil și râvnit de toți, un statut. Fie că este de bun gust, fie că este ostentativ, ce ține de confort sau disconfort pentru alții, el trebuie să deranjeze zona de confort a unora, prin manifestul altora de a se exprima.

Dar ce înseamnă lux? Cum am putea să-l caracterizăm? Față de ce îl raportăm? Știu exact ce înseamnă lux? Dacă îl văd cum îl recunosc?

O să încerc mai jos să descriu din punctul meu de vedere această stare, din experiența mea de designer de interior, de călător prin lume, de observator, de critic, dar mai ales de pasionat de frumos.

Profesia mea este una foarte versatilă care mă învață, atât în plan artistic și funcțional, de la arhitectură la poezie, sau de la pictură la muzică. Aceste cunoștințe reflectate în proiectele mele realizate până ăn prezent mă ajută să dau niște definții de caracterizări tocmai datorită unor noțiuni acumulate sau experimentate.

Un bun citat îi aparține lui Coco Chanel care spunea ”Unii oameni cred că luxul este opusul sărăciei. Nu este. Este opusul vulgarității”, iar Giorgio Armani era de părere că ”Stilul este adevăratul lux care este dezirabil”.

Obiectele care ne înconjoară ne definesc stilul de viață, iar ele sunt oglinda noastră care spun toată povestea de la ”cine sunt” la ”unde vreau să ajung”.

Cum arată o casă de lux și ce trebuie să conțină ea?

O casă de lux în primul rând trebuie să fie „mare”, suprafața trebuie să fie direct proporțională cu investiția sau prețul piperat. În al doilea rând, locația neapărat trebuie să fie într-una din zonele cu pretenții din oraș. Stilul abordat să fie unul rafinat cu o arhitectură care să se remarce de orice altă casă din jur, de preferat cu o curte suficient de mare care să permită o amenajare peisageră demnă de grădinile de la Versailles.

Finisajele de lux precum marmura, mozaicul, parchetul intarsiat cu alamă sau sticlă de Murano, tapet textil din mătase, lambriuri din esență de nuc, candelabre din cristal sau alabastru, mobilier semnat de case de design interior cunoscute, toate acestea sunt elemente care nu lipsesc dintr-o casă cu un „statement de lux”.

Deseori întâlnesc clienți, dezvoltatori imobiliari sau ”cunoscători” ai domeniului imobiliar care fac false asocieri cu termenul „lux”.

Fie că un client dorește să îi fac un proiect pe care acesta îl consideră „de lux” doar pentru că o să cheltuiască cu 10 euro mai mult pe un metru pătrat de gresie; sau că un dezvoltator vrea să vândă apartamente „de lux”, doar pentru că suprafața livingului depășește cu 10 mp suprafața dormitorului matrimonial; sau că montează un parchet de 10 mm și nu de 8 mm. Până și un agent imobiliar vrea să-mi vândă la suprapreț un apartament „de lux” pe care îl consideră central doar că se află în raza de 5 km față de centrul orașului.

Toate astea nu fac decât să inducă o falsă impresie de calitate și confort, și să dezinformeze omul de rând care poate aspira la acest termen.

O casă luxoasă poate să conțină o serie din obiectele pe care le voi înșira mai jos, doar ca să fac comparații între obiecte deosebite create de designeri celebri cu finisaje remarcabile și obiecte pe care le poți găsi în hypermaket-uri de mobilier:

Pentru a vă explica și mai clar despre cultul luxului în domeniul designului interior vă mai dau câteva exemple de interioare marcate de case importante de design:

Ca o concluzie: scopul meu ca designer de interior este să informez clientul arătându-i diferențele de calitate a produselor, a finisajelor și a materialelor și cum influențează acest lucru și bugetul acestora. Tot eu, sunt responsabil să-l îndrum către o amenajare care să-l reprezinte și cu care să se simtă confortabil, cu speranța că acesta îmi va lăsa mână liberă în procesul de creație.

Totodată, termenul de „lux” să fie bine înțeles de către oameni, care să facă comparații elocvente și reale, nu doar bazându-se pe lipsa bugetului care îți poate face o falsă impresie.

Un design interior de calitate nu trebuie să fie extravagant, sclipicios sau cu finisaje de cine știe ce esențe scumpe, care te poate duce cu gândul la kitsch, ci trebuie să exprime calitate, confort, suplețe, bun gust și rafinament.

Cine își dorește cu adevărat lux trebuie să scotocească bine în buzunare și să plătească o poveste bine scrisă, sau calitate la cel mai înalt nivel, exact cum este viața de superstar – atragi admirația sau invidia deopotrivă a celor din jur.

Luxul nu este pentru toată lumea, este pentru cine își permite.

Articol scris de colegul nostru, Octavian Roman

Sursă poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *