Ce presupune bugetul de amenajare a unui spațiu Food Service

Amenajarea interioară a unui Food Service se numără printre cei mai importanți pași în asigurarea succesului unui business de acest tip. De ce credeți că este atât de important? Pe lângă serviciile ireproșabile, personalul instruit sau meniul sofisticat, un Food Service atrage prin designul interior și acel vibe care, împreună, fac clienții să revină, chiar și atunci când prețurile sunt mari decât în alte locații similare.

Cum se stabilește bugetul pentru proiectul de amenajare?

Cel mai important criteriu în stabilirea bugetului pentru proiectul de amenajare este targetul pe care și-l setează proprietarul businessului pentru viitorul client: mediu și accesibil, premium sau de lux. Se poate deduce ușor că investiția într-un restaurant premium este mai mare decât în a unuia middle class sau a unei locații care deservește comenzi online. Altfel spus, tipul unității de servire – cantină, fast food, restaurant a la carte etc. – „dictează” bugetul pentru amenajarea spațiului respectiv: foarte mare, mare sau mai mic.

Tot tipul unității de servire indică și pe ce aspecte ale amenajării trebuie să puneți accent. De exemplu, la amenajarea unui restaurant de lux sunt importante în egală măsură originalitatea designului interior, calitatea elementelor de decor, amenajarea zonelor auxiliare și dotarea bucătăriei. În acest caz și bugetul este pe măsură. Însă dacă doriți o locație care să deservească doar meniuri de prânz și livrări online, atunci trebuie să vă concentrați mai mult pe utilarea și dotarea bucătăriei, astfel încât comenzile să poată fi livrate în cel mai scurt timp.

Așteptări realiste versus așteptări nerealiste

Mulți dintre proprietarii locațiilor Food Service își doresc profit imediat, însă așteptările trebuie să fie realiste. Oricât de frumos ar fi amenajată o unitate de servire, nu vin clienți mulți de la început. Există o perioadă de acomodare, de instruire a personalului, dar și de testare a produselor din meniu de către primii clienți. La acestea se adaugă și promovarea adecvată a locației respective. Abia după ce totul intră într-un ritm armonios și există o simbioză deplină în ceea ce privește designul interior, atmosfera, serviciile, meniul etc. putem spune că acea locație este gata să-și primească cei mai exigenți clienți, lucru care se va reflecta în timp în profitul obținut. În concluzie, bugetul trebuie să fie realist, gândit și folosit inteligent, iar proprietarii să-și asume conștient faptul că va exista o perioadă de început în care vor trebui să susțină financiar acel business până când va aduce profit.

Proiect Fast Food DOGU

Ce include prețul total al unui proiect de amenajare Food Service

Bugetul total al proiectului de amenajare include atât planul de amenajare, cât și etapele ulterioare, de la proiect la implementare, deci un drum lung. Pentru ca implementarea proiectului să fie optimă, e important ca planul de amenajare să fie bine stabilit și respectat (cu unele excepții ce țin de situațiile neprevăzute, în care e nevoie de adaptare și flexibilitate), să existe o bună colaborare între echipe și un flux de lucru la fel de bun. Aici ne referim la colaborarea designerului sau arhitectului cu toate echipele, adică cele care se ocupă de instalații, echipamente, dotări etc.

Proiect Restaurant NOMA

Ce presupune un proiect bun de amenajare

Un proiect de amenajare bun ține cont de specificul locației, de tendințele actuale în designul interior, de regulile de ergonomie și funcționalitate care se traduc printr-o mobilare și utilare corectă a spațiilor respective. Și aspectul cel mai important: corelarea armonioasă a designului interior cu identitatea locației respective, cu a imaginii de brand. Coordonarea optimă a unui proiect de amenajare, de la planul inițial, la implementare și predare la cheie, garantează succesul acestuia.

Care este bugetul de amenajare: prețuri pe mp

Cu siguranță vă întrebați ce costuri implică amenajarea unui spațiu Food Service. Bugetul de amenajare depinde de tipul locației respective (cafenea, restaurant fine dinging, fast food etc.) și clasarea acesteia pe piață (low, middle sau high). De exemplu, bugetul pentru o locație HoReCA pornește de la aproximativ 700 de euro/mp și poate ajunge până la 1200 de euro/mp pentru nivelul premium. Rețineți că aceste bugete nu sunt fixe, ci oscilează de la caz la caz, în funcție de exigențele și standardele fiecărui beneficiar în parte.

În ce trebuie să investiți când amenajați o locație Food Service?

Toți specialiștii în domeniu vor spune că investiția într-un proiect este direct proporțională cu numele brandului. De exemplu, într-o locație care funcționează în sistem de franciză, iar pe piață mai există deja locații similare, este contraindicat să se scadă investiția căci, odată cu ea, scade calitatea produselor și a serviciilor, prin urmare și imaginea locației respective. Sumele alocate pentru confortul clienților trebuie să fie ridicate, dar și cele pentru echipamente și instruirea personalului.

Automatizarea serviciilor în locațiile Food Service

Tehnologia face viața oamenilor mai ușoară… În prezent, aproape în orice business se acordă o importanță uriașă automatizării serviciilor. Prin urmare, nu sunt de ignorat sistematizarea și automatizarea serviciului de preluare comenzi, livrare și introducere în sistem, care trebuie să fie foarte eficientizate și ușor de accesat. Dacă acest aspect nu este bine pus la punct, beneficiarul locației respective va pierde din numărul clienților.

Proiect Dristor Kebab

Bugetul de amenajare a unei locații Food Servicee: la ce se poate face rabat?

Dacă în alte situații sau contexte se poate stabili o ierarhie a priorităților, a unor elemente sau servicii care pot trece în plan secundar, nu același lucru putem spune despre amenajarea unei locații Food Service, mai ales pe segmentul premium. Fiecare etapă și aspect din procesul de amenajare a unei locații HoReCA are un rol important în tot ansamblul. Orice rabat la calitate va fi imediat sesizat, fie că e vorba de designul interior, de personal, de echipamente sau servicii. Doar atunci când există un echilibru perfect între investiția în designul interior, în angajați, în servicii și tehnologie putem spune că acel proiect este reușit. Prin îndeplinirea acestor condiții va exista în final un raport echitabil între ceea ce oferiți și ceea ce primiți. Este vital ca beneficiarul să urmeze întocmai sfaturile arhitectului, în caz contrar arhitectul nu va putea asigura reușita proiectului.

Sper ca informațiile de mai sus să vă ajute să vă faceți calculele corecte despre viitorul proiect. Iar dacă aveți nevoie de ajutor în bugetarea și amenajarea unui spațiu ospitalier ne puteți contacta pe emailul contact@creativ-interior.ro

Mult succes!

Articol scris pentru Horeca România.

Poze: Portofoliu Creativ Interior

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *